Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα Καμίνια


Καμίνι λέγεται η ιδιόμορφη κτιριακή εγκατάσταση με ειδικές και ποικίλες κατασκευαστικές μορφές, στο εσωτερικό της οποίας αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η κατασκευή χρησιμοποιείται κυρίως για την απανθράκωση ξύλων, την  τήξη μετάλλων, την καύση λίθων για ασβεστοποίηση, το ψήσιμο πηλού κ.λπ. Υπάρχουν αρκετά είδη καμινιών και έχουν λάβει την ονομασία, από το αντικείμενό τους. Μερικά από αυτά είναι τα ξυλοκάμινα, ή καρβουνιάρικα παράγουν κάρβουνο, τα ασβεστοκάμινα ή χορίδι παράγουν ασβέστη, τα σιδεροκάμινα ή γυφτοκάμινα μεταποιούν μεταλλικά αντικείμενα και τα καμίνια κεραμοποιίας, που με πρώτη ύλη την άργιλο ή κοκκινόχωμα φτιάχνουν κεραμίδια, τούβλα, μαγειρικά σκεύη, γλάστρες, πιθάρια, βίκες κ.λπ. Ακόμη καμίνια μπορούμε να ονομάσουμε και τους φούρνους, οι οποίοι είναι ένα είδος μικρού καμινιού καθημερινής χρήσης, ανεξάρτητα με το είδος χρήσης τους.

1.Ασβεστοκάμινα. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τον ασβέστη, σαν ένα υλικό πρώτης ανάγκης στην καθημερινότητα. Τον χρησιμοποιούσε, για το καθάρισμα, άσπρισμα, φαρμακευτική, χτίσιμο, απολύμανση, σοβάτισμα, γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο ασβέστης[1] είναι ένα αδρανές υλικό, που παράγεται μόνον μετά από την υψηλή καύση της πέτρας.

Προϊστορική ασβεστοκάμινος (κατά Schiele)

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Νέο Δ.Σ του συλλόγου Περσαιναίων και τα τέταρτα γενέθλια της ιστοσελίδας persaina.gr


ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΣΑΙΝΑΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

Με την συμμετοχή αρκετών μελών του συλλόγου Περσαιναίων, στις 16 Δεκεμβρίου 2012 έγινε η ετήσια γενική συνέλευση στα γραφεία του συλλόγου (οδός Ακομινάτου 51 Αθήνα) και στη συνέχεια οι εκλογές από τις οποίες αναδείχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:
• ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ : ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΙΠΙΝΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ : ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 ΜΕΛΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΟΣ : ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΤΟ Δ.Σ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εμείς ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ. κάθε επιτυχία στο έργο του.


Τα τέταρτα γενέθλιά της γιορτάζει η ιστοσελίδα www.persaina.gr

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η πανίδα του δρυοδάσους της Κάπελης


kapeli2
Η σπάνια και εξαιρετική ποικιλομορφία του ανάγλυφου τη χώρα μας, ο πλούτος της χλωρίδας και η ιδιόμορφη γεωγραφική της θέση της, εντός της Μεσογείου θάλασσας, είναι οι ιδανικοί παράγοντες, που με τον δικό τους τρόπο εναρμονίζονται, διαμορφώνουν και συμβάλλουν στο οικοσύστημα και στην πλούσια βιοποικιλότητα της πανίδας μας.
foloi 0042

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Συνεδρίασε στα Ολύμπια την Πέμπτη 13.12.2012, η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τον σύλλογο Ωλονό εκπροσώπησαν και κατέθεσαν τις προτάσεις του συλλόγου προς τη δημοτική αρχή, ο πρόεδρος Ηλίας Τουτούνης και η γραμματέας Βάσω Χαριτοπούλου. Από το Ανρώνι και τα γύρω χωριά δεν παραβρέθηκε κανείς ενώ την γειτονική μας Μπουκοβίνα εκπροσώπησαν και κατάθεσαν προτάσεις ο Ανδρέας Μπενέτσης και ο Χρίστος Χριστόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Με θέμα «ενημέρωση – συζήτηση – προτάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του έτους 2013» συνεδρίασε την Πέμπτη το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν προς την δημοτική αρχή  τις προτάσεις των συλλόγων και των φορέων που εκπροσωπούσαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα, με τις τοποθετήσεις τους,  την αγωνιά  τους για την οικονομική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών   εν μέσω μνημονίων και μεσοπρόθεσμων.
O δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αφού καλωσόρισε πρώτα τα μέλη της επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων:

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Δημιουργία δασαρχείου στην καρδιά του δρυοδάσους



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ
«ΩΛΟΝΟΣ»
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου & Φολόης «ΩΛΟΝΟΣ», εστιάζοντας στο μέγα πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης υλοτομίας και εκχέρσωσης, λόγω της μη έγκαιρης και σωστής φύλαξης που παρατηρείται επί σειρά ετών στο Δρυοδάσος της Φολόης, προτείνει άμεσα να δημιουργηθεί Δασαρχείο Φολόης με έδρα τη Δημοτική Ενότητα Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι λόγοι για τους οποίους ο Σύλλογός μας αποφάσισε να αναγάγει με την παρούσα σε ζήτημα ύψιστης και άμεσης προτεραιότητας την ίδρυση Δασαρχείου στην καρδιά του Δρυοδάσους Φολόης είναι οι εξής:
1) Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα των Βαλκανίων και πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία.
2) Το εν λόγω δάσος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ηλεία, και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ορφανό, διότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά σοβαρή μέριμνα για την προστασία του.
3) Τα υφιστάμενα Δασαρχεία του Νομού Ηλείας Πύργου και Αμαλιάδας, απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το δρυοδάσος Φολόης και όπως είναι αναμενόμενο η φύλαξή του είναι αναπόφευκτα ανεπαρκής.
Όποτε κι αν υπήρξε καταγγελία κατά την ώρα διεξαγωγής της παράνομης υλοτομίας, οι δασικές υπηρεσίες πάντοτε καταφθάνουν στον εν λόγω τόπο μετά την πάροδο μιας ώρας και πλέον, χωρίς να μπορούν να επέμβουν έγκαιρα.
4) Οι κινήσεις των υπηρεσιακών αυτοκινήτων των Δασαρχείων (ώρα εκκίνησης - άφιξης) ελέγχονται δια μέσω κινητών τηλεφώνων από τους εκάστοτε παράνομους υλοτόμους και τοιουτοτρόπως αποτρέπεται η άμεση σύλληψή τους.
5) Η δημιουργία Δασαρχείου στην καρδιά του Δρυοδάσους Φολόης σίγουρα θα αποτρέψει όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος του και μπορεί να προσφέρει προοπτικές ως προς την αειφορική προστασία και φύλαξή του, την ορθή ανάδειξή του αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Εκ του Δ.Σ.

H νέα ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μ. Νοδάρου: www.apokalypseis.com


Ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος αφήνει το ενημερωτικό μπλογκ «http://mnodaros.blogspot.gr» με τίτλο «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»  και μετακομίζει στην ιστοσελίδα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «www.apokalypseis.com»


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ: Σας καλωσορίζω στις  www.apokalypseis.com . Με γνώμονα το δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών για όλα τα θέματα και κυρίως για εκείνα που κρύβουν τα  ελεγχόμενα ΜΜΕ από τα σκοτεινά κέντρα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αποφάσισα να βγάλω στον «αέρα» αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Το πρώτο μνημόνιο των Ελλήνων το έτος 1843


Η ιστορία αν και συνεχώς μας διδάσκει επαναλαμβάνεται και από ότι διαφαίνεται, δυστυχώς εμείς οι Έλληνες την αγνοούμε παντελώς, επαναλαμβάνοντας κατά καιρούς πάντοτε τα ίδια μοιραία λάθη. Θα αναφερθώ τι συνέβη με την ελληνική οικονομία το έτος 1843, όπου μπορούμε να συγκρίνουμε με το σήμερα και ν' αντιληφθούμε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως των εποχών, των συγκυριών των προσώπων και των οικονομιών. Η σύγκριση αυτή, την αναφέρω μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά μπορεί να μας προκαλέσει αίσχος, αηδία, ντροπή και ανατριχίλα.
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα ενώ αντιμετώπιζε τεράστια έσω προβλήματα, είχε και υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις και έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης, τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων, που είχε πάρει η χώρα μετά την επιτυχημένη ιστορική επανάσταση του 1821. Δυστυχώς αυτά τα χρήματα, δεν είχαν απορροφηθεί σε υποδομές, που θα βοηθούσαν την νεοσύστατη και ανύπαρκτη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στις εμφύλιες συρράξεις που ξέσπασαν μετά την απελευθέρωση και στα λούσα του παλατιού, των αυλικών και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος, και στις τσέπες των πρώην κοτζαμπάσηδων και αρκετών οπλαρχηγών που με παραπλανητικά στοιχεία είχαν χρεώσει το νεοσύστατο κράτος όσο αυτοί ήθελαν. Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο στους δανειστές μας ήταν επτά (7) εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν σχεδόν με το μισό των συνολικών εσόδων του μικρού ελληνικού κράτους που μετά βίας έφθαναν τα δέκα τέσσερα (14) εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα για να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

«Ο επερχόμενος χαμός του δρυοδάσους της Φολόης»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ
«ΩΛΟΝΟΣ»
«Ο επερχόμενος χαμός του δρυοδάσους της Φολόης»
Απόσπασμα από το άρθρο του Χρήστου Διον. Μαρκόπουλου, περιοδικό Φολόη (τεύχος 64)
«Το δάσος το δικό μας, η Κάπελη, αντιστέκεται ακόμα, πλην κουτσουρεμένη.
Η πλειοψηφία των οικούντων στο Φολοήτικο Οροπέδιο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ποτέ της δεν έβαλε στο νου της να ξεκάμει το δάσος. Είχαν όμως οι κάτοικοί του απόλυτη ανάγκη το ξύλο της βελανιδιάς, να φτιάχνουν δηλαδή τα σύνεργα της κτηνοτροφικής, της γεωργικής, της αμπελουργικής, της νοικοκυρικής. Για να κάνουν περιφράξεις, να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τις σκεπές των σπιτιών, των σχολείων, των εκκλησιών και των νερόμυλων. Να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τα γιοφύρια τους. Να ταΐζουν τη φωτιά της εστίας οι νοικοκυρές και οι αγραυλούντες ποιμένες να ανάβουν πύρες να ζεσταίνονται τον καιρό της παγωνιάς και του χιονιά. Έτσι μπαίνανε στο δάσος και κόβανε τόσες βελανιδιές μόνο, όσες χρειάζονταν, για να καλύπτουν απόλυτες ανάγκες, που πιο πάνω αναφέρονται κι όχι για εμπόριο, για πλουτισμό. Έτσι το δάσος δεν κινδύνευε.

ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Με την επανατοποθέτηση των κλαπέντων θησαυρών  στο «Παλαιό Μουσείο», την προσπάθεια για την συνέχιση των εργασιών της Ολύμπιας Οδού μέχρι την Τσακώνα και με την έκδοση ψηφίσματος για τα όσα δεινά  έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή των μνημονίων ασχολήθηκε μεταξύ άλλων  το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας στην συνεδρίαση του το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.
 « Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση το σπουδαίο γεγονός  και συγχαίρουμε θερμά όσους συνέβαλαν ώστε οι κλεμμένοι θησαυροί να επανατοποτεθούν στις προσθήκες του μουσείου. Η αυριανή ημέρα είναι σημαντική για την Ολυμπία και για τον πολιτισμό της χώρας μας», τόνισε ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς με την ευκαιρία της εύρεσης των 77 αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί τον Φεβρουάριο.  

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οι Τζαβελαίοι στην Ηλεία



Κατά τις αρχές του 17ου αιώνα, στο χωριό Δραγώγι της Φιγαλίας, απαντάται η οικογένεια Τζαβέλα. Ένας εξ αυτών ήταν και ο κλεφτοκαπετάνιος Βασίλης Τζαβέλας, ο οποίος διακρίθηκε άπειρες φορές για την παλικαριά αι σωφροσύνη του. Παιδιά του Βασίλη, ήσαν ο Δημάκης, ο Τάσος ο Μήτρος και ο Πάνος. Οι μεγαλύτεροι εξ αυτών ο Δημάκης ο Μήτρος και ο Τάσος, παρέμειναν στο Δραγώγι. Κατά την επανάσταση του 1821, ο Δημάκης που ήταν ο πιο έμπειρος και ικανότατος καπετάνιος, διορίστηκε και ορκίστηκε οπλαρχηγός της περιοχής του. Έλαβε ενεργό μέρος στην Μάχη του Αγίου Αθανασίου της Καρύταινας μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στην μάχη του Πουσίου Λάλα, αρχικά με τον Γιωργάκη και κατόπιν με τον Δημητράκη Πλαπούτα.
Η παράδοση αναφέρει ότι, ο Βασίλης, παιδί του γερό- Δημάκη ήταν το μικρότερο από τα έξι αρσενικά παιδιά που είχε ο πατέρας του. Αυτά τα Τζαβελόπουλα είχαν και μια αδερφή, την ονομαστή Κάϊντω ή Κάντω. Η λυγερόκορμη ομορφιά της που έλαμπε σαν το άστρο της αυγής, ήταν το καμάρι όλων των ραγιάδων του καζά και ο τρανός καημός των τούρκων αφεντάδων και κυρίως των σκληρών αγάδων του Φαναριού.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Εκδήλωση για την προστασία του δρυοδάσους στη Γιάρμενα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ 17.11.2012 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την «Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Φολόης και τον Σύλλογο Φολοητών «ο Κένταυρος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο παλιό σχολείο στην αίθουσα «Μπάμπης Παπαθεοδώρου» παρουσία εκπροσώπων φορέων και αρχών και πλήθους πολιτών.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τα δρυοδάση της Ηλείας και η ιστορική τους εξέλιξη

ΔΡΥΣ (Βελανιδιά). Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae), αποτελείται από 428 αυτοφυή είδη στο βόρειου ημισφαίριου της γης. Είναι το κατ’ εξοχήν δένδρο των Εθνικών μας Δρυμών. Δένδρο ψηλό με γερές ρίζες και αιωνόβιο, με διάρκεια ζωής έως 600 χρόνια. Η βελανιδιά ευδοκιμεί σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Μυθολογία
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Δρυάδες ήταν οι γνωστές Νύμφες των Ελληνικών δασών. Τ’ όνομά τους ίσως να προέρχεται από την λέξη Δρυς. Όμως δεν αναφέρονται αυτές οι ονομαστές νύμφες αν και ήσαν γνωστές από τον Όμηρο. Οι Δρυάδες ή Αμαδρυάδες Νύμφες, ζούσαν μέσα στα πυκνά δρυοδάση που προστάτευαν τα ιερά δένδρα. Κατά την μυθολογία, οι Δρυάδες Νύμφες, χαίρονταν με τη βροχή, ενώ όταν η βελανιδιά δεν είχε φύλλα ή δεν καρποφορούσε έκλαιγαν και πέθαιναν, όταν το δένδρο ξεραίνονταν ή κόβονταν. Γι’ αυτό και η υλοτόμηση της βελανιδιάς απαγορευόταν με ειδικούς νόμους. Οι Δρυάδες ή Αμαδρυάδες, Αδρυάδες, ή Δρυμίδες ήταν τύποι νυμφών του δάσους στην Ελληνική Μυθολογία και συχνά συγχέονταν με τις Ναϊάδες και άλλες Νύμφες. Αυτά τα θηλυκά πνεύματα της φύσης πιστεύονταν ότι κατοικούσαν σε δέντρα και σε δάση και φώλιαζαν ιδιαίτερα σε δένδρα δρυς. Υπάρχουν πολλές ιστορίες και μύθοι γι’ αυτά τα περίεργα όντα που φαίνεται ότι αν και πνεύματα, δεν ήταν αθάνατα. Ιδιαίτερα οι Αμαδρυάδες, ήταν πιο ευαίσθητες, γιατί πιστεύονταν ότι η διάρκεια της ζωής τους εξαρτιόταν από την υγεία και καλοζωΐα της βελανιδιάς που τις φιλοξενούσε. Αυτές τις φιγούρες, στην λαογραφία μας, συνήθως τις απαντάμε ως Νεράϊδες. Κατά την μυθολογία τις Δρυάδες τις καταδίωκαν συνήθως οι Σάτυροι των δασών. Μεταξύ των Δρυάδων γνωστότερες ήταν η Ερατώ, η οποία μαζί με τον Αρκάδα απόκτησε τον Αζάνα, τον Αφείδαντα και τον Έλατον, έτερη η Φιγαλεία και η Τιθορέα εξ’ αυτών δημιουργήθηκαν οι πόλεις της Ηλείας και της Φωκίδας αντίστοιχα, επίσης και η Ευριδίκη που ήταν η σύντροφος του Ορφέα. O Δίας ο θεός του κεραυνού συνδέεται με τη βελανιδιά, η οποία χτυπιέται συχνά από την αστραπή. Η δύναμη από το χτύπημα της αστραπής αφήνει κούφιους κορμούς, που συχνά ξεραίνονται. Η δρυς ήταν το ιερό δένδρο των αρχαίων Ελλήνων, που τα κλαδιά της θρόιζαν στους χρησμούς του Μαντείου της Δωδώνης. Τα φύλλα της αποτέλεσαν τις διακοσμήσεις χρυσών στεφάνων και ιδίως του χρυσού στεφανιού του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Δρυοδάσος Φολόης: Δράσεις για την Προστασία του


foloi4
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας,
η Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Φολόης και
o Σύλλογος Φολοητών «ο Κένταυρος»
προσκαλούν
τους ενεργούς πολίτες
τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και αρχών,
τους εκπροσώπους πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών οργανισμών,
να συμμετάσχουν στην Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα:
«Δρυοδάσος Φολόης: Δράσεις για την Προστασία του»
που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Φολόης «Μπάμπης Παπαθεοδώρου» στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Φολόης δ.ε. Φολόης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης του μοναδικού Δρυοδάσους Φολόης θα παρουσιάσουν ο Διευθυντής Δασών Ν. Ηλείας κος Θωμόπουλος Διονύσιος και ο Δασάρχης Πύργου κος Χριστοδούλου Νικόλαος.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Kατάλαβες την βρωμιά τους ...

"
"Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τους ανέμους, μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε τα πανιά"


 Κατάλαβες… ότι πριν λίγες μέρες έγινε διεθνής διαγωνισμός για την πρόκριση αναδόχου προμηθευτή των ποντισμένων καλωδίων για σύνδεση όλων των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα.
Κατάλαβες… ότι μεταξύ των υποψηφίων ήταν  και η Ελληνική Εταιρεία  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΚΑΛΩΔΙΑ .
 Κατάλαβες… ποιος πήρε τη δουλειά: η  SIEMENS.!
 Κατάλαβες… ότι το κόστος του έργου είναι 400.000.000  $!
 Κατάλαβες… γιατί ήρθε η  Merkel στην Ελλάδα!

Κατάλαβες τώρα γιατί κατέστρεψαν μεγάλες υγιείς ελληνικές βιομηχανίες (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΣΚΙΜΟ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ, AΙΓΑΙΟ, ΧΡΩΠΕΙ, ΠΥΡΚΑΛ)
και έκαψαν σε διάστημα δύο μηνών μεγάλα ελληνικά πολυκαταστήματα (ΜΙΝΙΟΝ, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ);
--Για να βρουν άνετα χώρο, χωρίς προσπάθεια, τα δικά τους μεγαλομπακάλικα, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν στην ελληνική αγορά...

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η Βελούδο και η κακιά μητριά

Μια φορά και ένα καιρό απάνου στα βουνά, σ' ένα μικρό χωριουδάκι, ζούσε ένας αντρόγυνο ο Κωνσταντής και η Φροσύνη και είχαν ένα μικρό έξυπνο και πανέμορφο κοριτσάκι που το λέγανε Βελούδω. Μια κακιά ημέρα, η μάνα της Βελούδως, η κυρά Φροσύνη, είχε πάει στον μύλο ν' αλέσει λίγο στάρι. Την ώρα που σκάλωνε τον ανήφορο από τον μύλο φορτωμένη ζαλιά το αλεύρι, έπιασε μια απότομη δυνατή μπόρα και για να γλιτώσει, τρούπωσε κάτω από μια αγριοσυκιά για να μην της βραχεί το αλεύρι. Εκεί καθώς στεκότανε έριξε μια κακιά αστροπή και στην σκότωσε την φουκαριάρα. Και έτσι το κοριτσάκι της, η μικρή Βελουδίτσα έμεινε ορφανό από μάνα από τα οχτώ της χρόνια. Ο πατέρας της, την άλλη χρονιά τα 'φτιασε με μια χήρα, αλλά κι ευτούνη είχε κι ένα τσουπί, την Διαμαντούλα, κανά δυό χρόνια τρανύτερη από την Βελουδίτσα. Δεν περάσανε κάνα δυο-τρείς μήνες και ο Κωνσταντής παντρεύτηκε με την χήρα. Εκείνη στην αρχή έδειξε τρανή αγάπη προς την Βελουδίτσα, όμως επειδή ήτανε πιο έξυπνη και πιο όμορφη από την κόρη της, αγαπούσε μόνο το δικό της κορίτσι, την Διαμαντούλα, αλλά το άλλο, μέρα με την μέρα το τυραγνούσε και το ανάγκαζε να κάνει όλες τις βαριές δουλειές. Μια φορά είπε στην Βελουδίτσα, ότι ταχιά, έπρεπε να ροβολίσει ολονυχτίς στο Κακό Λαγκάδι (έτσι λέγανε το λαγκάδι κάτω από το χωριό, λέγανε ότι σ' εκείνο το λαγκάδι πολλοί άνθρωποι είχανε πάθει μύρια κακά), να πάει δυο-τρεις μπατανίες να τις βάλει στο νερό να μουλιάσουνε για τον κόπανο και το πρωί μπονόρα- μπονόρα θα να κατηφορίσει η ίδια και να τις πλύνει. Κατάλαβε τότε το κακόμοιρο το τσουπί, πως η μητριά της ήθελε να της κάνει κακό, γιατί όλοι έλεγαν πως στο λαγκάδι τη νύχτα έβγαιναν ξωτικά και νεράιδες. Φοβισμένο καθώς ήτανε δεν έβγαλε τσιμουδιά, αλλά τράβηξε για τη γιαγιά της, να ρωτήσει τι να πρέπει να κάνει.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Χ. Καλαβρή- Μ. Παπαντωνόπουλος: Συμπεράσματα της έρευνας: Συλλογική Δράση στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ:
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
Χριστίνα Καλαβρή, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, υποψήφιοι διδάκτορες Παντείου Πανεπιστημίου, εισηγητές της παρουσίασης «Κοινωνιοψυχολογική διερεύνηση των συνθηκών αλλαγής της δράσης της κοινωνίας πολιτών στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων εν καιρώ Μνημονίου» (Ρέθυμνο, Οκτώβριος 2012).
Δεδομένα από το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεθοδολογίας:
Οι εισηγήσεις της Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας και Δικτύων Αλληλεγγύης
Συντονιστές: Γιάννης Ζαϊμάκης – Σκεύος Παπαϊωάννου
Εισηγητές: Θοδωρής Σπύρος – Κορίνα Πατέλη, Ελένη-Ρεββέκα Στάιου, Αντώνης Δρακωνάκης, Μάνος Πετράκης, Ελένη Χρυσού, Φανούρης Οικονομάκης, Κάρολος Καβουλάκος – Γιώργος Γριτζάς, Βάιος Κώτσιος, Ιωσηφίνα Τσουδερού, Χριστίνα Καλαβρή – Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών του συνεδρίου «Ζητήματα Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες», που διεξήχθη στο Ρέθυμνο, στις 25-28 Οκτωβρίου 2012, οι θεματικές που αναπτύχθηκαν φαίνεται να απαντούν στο αυξανόμενο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τα εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας.
Πράγματι, ο λόγος περί «οικονομικής κρίσης» πραγματωμένος στα μέτρα δημοσιονομικής «προσαρμογής» έχει συμβάλλει στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, στην ανάδυση, δηλαδή, πρωτοβουλιών «από τα κάτω», οδηγώντας τις κοινωνικές επιστήμες να διερευνήσουν συστηματικά τους όρους και τους τρόπους ανάπτυξής τους. Τα εναλλακτικά μοντέλα οικονομίας ή/και αυτό-ανάπτυξης, κάνουν λόγο για συνολικές οικονομικές πρακτικές που βασίζονται στα τοπικά κεφάλαια πολιτισμού, παραδόσεων, φυσικών πόρων και κοινωνίας. Επίσης, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Σκεύο Παπαϊωάννου, ο οποίος ασχολείται με τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας από το 1984, η κοινωνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως μια οικονομία που μεριμνά για τον «οίκο» (με την έννοια του Oskar Negt), που μπορεί δηλαδή να φροντίζει ταυτόχρονα όλα τα μέλη της κοινότητας (και τους κοινωνικά αποκλεισμένους), τις μεταξύ τους σχέσεις και το περιβάλλον τους. Αυτό το είδος οικονομίας φαίνεται να είναι πιο «ενταξιακό» προς τα μέλη των κοινοτήτων, να λαμβάνει υπόψη όλες τις δυνατότητες σε διαφορετικά πλαίσια, να είναι «συνολικό» ως προς τα αποτελέσματά του. Υπ’ αυτή την έννοια, η κοινωνική οικονομία αποτελεί ένα αναγκαίο στόχο για τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα ένα εύφορο πεδίο για την άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Κλειστός ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας


Κλειστός και αύριο ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Οι εργαζόμενοι στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από την Δευτέρα 5 του μηνός και μέχρι την Τετάρτη απεργούν ενάντια στα νέα μέτρα που έχουν προταθεί προς ψήφιση στην βουλή.
Την Δευτέρα προχώρησαν σε κατάληψη ενώ την Τρίτη μετέβησαν στον Πύργο όπου έλαβαν μέρος στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο κλάδος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Ηλείας έξω από το διοικητήριο.
Σε συνέλευση που είχαν οι εργαζόμενοι, όπου μίλησε ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Ηλείας Γιώργος Καφύρης, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους και την Τετάρτη . 

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η Ελένη του Προύντζου και ο ηγούμενος



Στον οικισμό Καρδαράς[1] της Αλωνίσταινας (πρώην δήμου Φαλάνθου Αρκαδίας), που την ονομασία του την έλαβε από τους πρώτους οικιστές τσοπάνηδες με το όνομα Καρδαράς[2], ζούσε μια πατριαρχική ποιμενική οικογένεια με το όνομα Προύντζος. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στο Μαίναλο αρκετοί τσοπάνηδες από την περιοχή του Ναυπλίου[3] κτηνοτρόφοι μετανάστευαν με τα αιγοπρόβατά τους, για να ξεκαλοκαιριάσουν τα ζώα τους στο δροσερό και πλούσιο σε βοσκή ελατόδασος του Μαινάλου στην Αρκαδία. Αυτή η οικογένεια αρχικά διέμενε σε πρόχειρα καταλύματα (καλύβες), συν τον χρόνο ανήγειραν οικίες και η συνοικία (τουρκ. μαχαλάς) ονομάσθηκε «Προύντζου Καλύβια». Η οικογένεια του Προύντζου μετά την πάροδο πολλών ετών, έγινε πολυάριθμη και κατά την επανάσταση του 1821, προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα[4], από της έναρξης μέχρι και το τέλος του.
Στου Καρδαρά κατά την επανάσταση του 1821, ήταν ο Παναγιώτης Προύντζος ήταν ο πιο περίφημος και πασίγνωστος καπετάνιος της περιοχής. Και ο μόνος που επέζησε από τους άνδρες μετά την απελευθέρωση, ο οποίος έλαβε και μια μικρή σύνταξη από την Κυβέρνηση του Καποδίστρια. Μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη, πέθανε ο γέρο- Προύντζος και έμειναν μόνον οι γυναίκες στον οικισμό χωρίς κανένα πόρο ζωής.
Κάποια κοπέλα από την οικογένεια, αναφέρεται ότι κατά την διαμονή τους στον οικισμό Προύντζου Καλύβια (έτερος τόπος χειμερινής διαμονής), που βρίσκονταν κοντά στο Ναύπλιο[5] κατά τους χειμερινούς, να είχε αναπτύξει ερωτικές σχέσεις με τον ηγούμενο της Μονής Καρακαλά[6] και έμεινε έγκυος.
Φώτο Μονή Αγ. Δημητρίου Καρακαλά (Άγιος  Αδριανός)

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μηνύσεις για παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος Φολόης

foloi 0046
Περισσότερες από 20 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος της Φολόης υποβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Δασαρχείο Πύργου, ενώ συγχρόνως κατασχέθηκαν περίπου 120 τον. καυσόξυλων από την παραπάνω περιοχή.
Την ύπαρξη αρκετών κρουσμάτων παράνομη υλοτομίας επιβεβαίωσε στα "kinigetikanea.gr" , o Δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου κ. Παν. Λάττας ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως «τα δασικά συμπλέγματα προστατεύονται από τη δασική υπηρεσία, αλλά χωρίς τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».
Εξάλλου ο κ. Λάττας αποκάλυψε πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες προκειμένου να δοθεί απ' ευθείας σε κατοίκους η διαχείριση των υλοτομημένων δέντρων , αποκλείοντας ωστόσο εκείνους που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος...
«Η καυσοξύλευση αποτελεί κοινωνική πολιτική της πολιτείας για εξασφάλιση καυσόξυλων στους δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς που διαβιούν εντός ή σε όμορες κοινότητες του συμπλέγματος. Ταυτόχρονα η πολιτική αυτή προστατεύει έμμεσα το δάσος από τις λαθροϋλοτομίες. Σήμερα η ζήτηση για καυσόξυλο αποτελεί πολύ σημαντικό κίνδυνο για το σύμπλεγμα λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για καυσόξυλο , από την άνοδο της τιμής των υγρών καυσίμων και του κόστους ζωής» ανάφερε στα "kinigetikanea.gr" ο Δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου.
Οι κίνδυνοι

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Με τις ευχές σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου προς τον Κώστα Σοφιανό για την  ομόφωνη εκλογή  του ,από τα μέλη της παράταξης  «Ολυμπία Γη»,  στην θέση του  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης άρχισε το Σάββατο το βράδυ το Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας.

 «Θέλω να   ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής  μου που ομόφωνα με εξέλεξαν . Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της τιμής που  έκαναν  στο πρόσωπό μου. Δεσμεύομαι  απέναντί τους ότι  όλοι μαζί θα ανταπεξέλθουμε στο ρόλο μας»,  ήταν μεταξύ άλλων τα «πρώτα λόγια»  του κ Σοφιανού ως επικεφαλής στην θέση του παραιτηθέντος Χρ. Δρακόπουλου.

Στην συνέχεια της συνεδρίασης το σώμα  απασχολήθηκε επί μακρών  με το θέμα του διαβαθμιδικού συνδέσμου ακούγοντας τις εισηγήσεις του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά και του Σπύρου Τσιρώνη.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

H ληστεία της Πέτρας σε σχέση με τον τόπο μας

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ ΠΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΟΙ ΡΕ(Ν)ΤΖΑΙΟΙ

Στο χωριό Πέτρα που βρίσκεται ενδιάμεσα της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, κατά τον Ιούνιο του 1926, σημειώθηκε μία από τις χειρότερες, αλλά και πιο αιματηρές, ληστείες που συνέβησαν στα ελληνικά ποινικά χρονικά. Οι δράστες ήταν δέκα σεσημασμένοι παράνομοι της εποχής. Την ιδέα και την διοργάνωση όλης αυτής της επιχείρησης ήσαν οι περιβόητοι αδελφοί Ρετζαίοι.
Ο μεγαλύτερος εκ των αδελφών Ρέτζου, ο Γιάννης, γεννήθηκε στο χωριό Ανώγι Πρέβεζας το 1896 και το 1899 ο Θύμιος. Κατά την άνοιξη του 1909, ο πατέρας τους που ήταν κτηνοτρόφος, δολοφονήθηκε άγρια από τρεις ζωοκλέφτες. Το 1917 ενώ υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία πληροφορήθηκαν την ταυτότητα των δραστών της δολοφονίας του πατέρα τους. Η οργή τους ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να λιποτακτήσουν, να ανέβουν στο βουνό και να πάρουν εκδίκηση σκοτώνοντας μόνο τους δύο πρώτους, αφού διαπιστώθηκε πως ο τρίτος είχε διαφωνήσει με την δολοφονία του πατέρα τους και δεν έλαβε μέρος σ' αυτήν. Περνώντας οριστικά στην παρανομία ως το 1925, η δράση τους σημαδεύτηκε από δολοφονίες και σύμφωνα με τον τύπο της εποχής έφτασαν στις σαράντα επτά, ενώ κατ' άλλες πηγές στις ενενήντα οκτώ, επίσης διέπραξαν αναρίθμητες κλοπές και ληστείες, καθώς και απαγωγές για την είσπραξη λύτρων.
Στις 14 Νοεμβρίου 1925, η κυβέρνηση του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου, χορήγησε αμνηστία, σύμφωνα με την οποία απαλλασσόταν «....πάσης ποινής ο ληστής, φυγόδικος ή φυγόποινος ή υπόδικος, όστις μόνος ή μετά πολιτών ή τη συμπράξει δημοσίας δυνάμεως συνέλαβε και προσήγαγε ή εφόνευσε ληστήν επικεκηρυγμένον, αφιέμενος ελεύθερος άμα τη πιστοποιήσει τούτου υπό της Αστυνομικής Αρχής...».

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αρχαία Ολυμπία  23-10-2012

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
 
Αριθ. Πρωτ.:       14476
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
 
 
 
 
 
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

Παρασκευή  26-10-2012:                                                                                  

·       Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ της έδρας του Δήμου ως και των Τοπικών Κοινοτήτων, από την 8η  πρωινή ώρα της 26ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

·       Σχολικές εορτές σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου μας, με ομιλίες, ποιήματα και τραγούδια.


Σάββατο 27-10-2012:

·       Φωταγώγηση όλων των προαναφερόμενων κτιρίων ως και του συνολικού εορταστικού φωτισμού πόλης και τοπικών κοινοτήτων, κατά τις βραδινές ώρες 27ης και 28ης Οκτωβρίου.


Κυριακή  28-10-2012:

Α) ΕΔΡΑ του Δήμου

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Δημόσια διαβούλευση με σκοπό την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του δρυοδάσους Φολόης

   
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου-Φολόης‘’Ωλονός’’ θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι παραβρέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση με θέμα την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΔΡΥΟΔΑΣΟΥΣ ΦΟΛΟΗΣ με αφορμή την ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.
Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Κούμανι,το Σάββατο στις 20 Οκτωβρίου 2012, παρευρέθησαν πλήθος κατοίκων του Κούμανι και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας περιφέρειας Δ.Ε. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Νίκος Γαρουφαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Λινάρδος και Δημήτρης Πατέλης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου Παναγιώτης Σκαρτσιάρης. Την ημερίδα χαιρέτισαν επίσης και εκπρόσωποι τωνπολιτιστικών σύλλογων Φολόης, Πελοπίου, Λάλα, Κούμανι, Πέρσαινας,Ανδρωνίου, Νεράιδας, της ένωσης Κουμανιτών Ηλείας, της περιβαλλοντικής δράσης Ηλείας, του φυσιολατρικού συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, του ορειβατικού συλλόγου Πύργου, του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου, της ομάδας εθελοντών δασοπυρόσβεσης Φολόης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων του οροπεδίου Φολόης.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη του ερευνητή Μιχάλη Παπαντωνόπoυλου για την έρευνα στο messapianews

Έχει γραφτεί από Γεώργιος Πρατζί,κος

Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2012
AddThis Social Bookmark Button
Δύο ημέρες πριν φύγουν οι ερευνητές Μιχάλης Παπαντωνόπουλος και Χριστίνα Καλαβρή για το  Ρέθυμνο της Κρήτης όπου θα παρουσιάσουν την έρευνα με τίτλο "κοινωνικοψυχολογική διερεύνηση των συνθηκών αλλαγής δράσης της κοινωνίας πολιτών στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων εν καιρώ Μνημονίου, στα πλαίσια του κύκλου παρουσιάσεων "Κοινωνική Οικονομία και Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περίοδο Κρίσης" στο 19ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για υποψηφίους διδάκτορες το οποίο διεξάγεται στο Ρέθυμνο στις 25-28 Οκτωβρίου 2012, συνέντευξη πήραμε από τον έναν εκ των δύο ερευνητών, εννοώντας τον κο Μιχάλη Παπαντωνόπουλο, όπου μας μίλησε για την έρευνα και όχι μόνο.
 
Παρακάτω παρουσιάζουμ την συνέντευξη:

1. Τί εντύπωση αποκομίσατε παρακολουθώντας τη συλλογική δράση της Μεσσαπίας και ποιά στοιχεία της ανάλυσης τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον σας ως κοινωνικός ψυχολόγος;
Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να δημιουργήσετε ένα πλήρες αρχείο των συλλογικών δράσεων της περιοχής και να σας ευχαριστήσω που μας δώσατε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε ως πρωτογενές υλικό για την έρευνα μας. Η ποσότητα και η ποιότητα των δεδομένων που συλλέξατε μας επέτρεψε να μελετήσουμε τις αλλαγές στα είδη και τους σκοπούς των δράσεων των συλλόγων της περιοχής, από τη σύσταση του καλλικρατικού δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων μέχρι σήμερα. Ο σκοπός μας ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής (χρηματοπιστωτικής και όχι δημοσιονομικής) «κρίσης» στη συλλογική ζωή της περιοχής. Τα δεδομένα φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερο κοινωνιοψυχολογικό ενδιαφέρον. Ανεξάρτητα από την παρακμή των κρατικών θεσμών, η κοινωνία των πολιτών φαίνεται να ανασυγκροτείται και, βασιζόμενη αποκλειστικά σε εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό, προσπαθεί να καλύψει το κενό που αφήνει η σταδιακή (και συχνά σπασμωδική) κατάρρευση των δομών του κοινωνικού κράτους. Αυτή η διαδικασία μας οδήγησε στη διερεύνηση των κοινωνιοψυχολογικών μηχανισμών (ζητήματα διομαδικών σχέσεων, αξιών, κοινωνικής ταυτότητας κλπ.) που είναι υπεύθυνοι για την αντίσταση των πολιτιστικών συλλόγων απέναντι στην προσπάθεια της κυρίαρχης ιδεολογίας να καταστήσει την «κρίση» ατομική υπόθεση. Η αντίσταση αυτή, που πραγματώνεται στην κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη, αφενός αρνείται το δόγμα της ατομικής ευθύνης για την «κρίση» και αφετέρου εισάγει ένα θετικό πρόταγμα για την αντιμετώπιση της.
2. Ψάχνοντας για εσάς, βρήκαμε ότι πέρα από τις πανεπιστημιακές σας σπουδές, έχετε ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία. Η μικρού μήκους ταινία σας «Υπόγεια Διάβαση» μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Πώς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιδέα και ποια η γνώμη σας για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα σήμερα;

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Με μοναδικό θέμα στην ημερησία διάταξη «Έγκριση οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2011 (ισολογισμός κατάσταση λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως προσάρτημα). Έγκριση της Έκθεσης  Ο. Ε – Έγκριση της Έκθεσης Ορκωτών Λογιστών. Έγκριση απολογισμού οικον.  έτους 2011.» συνεδρίασε την Παρασκευή το βράδυ το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας . Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές ενώ την περαιτέρω εξειδικευμένη οικονομική ανάλυση έκανε ο ορκωτός λογιστής Άγγελος Διονυσόπουλος .

 Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα των συναντήσεων  που  είχε με την πολιτικές  ηγεσίες  των υπουργείων Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ   στην Αθήνα .

  « Στο υπουργείο Πολιτισμού είχαμε συνάντηση με τον αν. υπουργό Κώστα Τζαβάρα και την Γ.Γ. Λίνα Μενδώνη προκειμένου να δούμε από κοινού το ανασκαφικό έργο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ αρχαιολογικού χώρου και μουσείου . Στο ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε συνάντηση με τον αν. Υπουργό κ. Καλογιάννη όπου και εξετάσαμε την προσβασιμότητα από την πόλη της Ολυμπίας προς την ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου και των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ» .

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις του συλλόγου «Ωλονός» για την ειδική μελέτη του οροπεδίου Φολόης



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ

«ΩΛΟΝΟΣ»

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ

1) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ

Η περιοχή της ορεινής Ηλείας και του οροπεδίου Φολόης με σημεία αναφοράς το δρυοδάσος Φολόης και τους ποταμούς Ερύμανθο ανατολικά και Ηλειακό Λάδωνα νοτιοδυτικά, δεν έχει παρά ελάχιστη τουριστική ανάπτυξη. Στην παραπάνω περιοχή, πέρα από το γεγονός ότι ανήκει στο δίκτυο Natura, δεν παρέχεται κάποια άλλη μορφή προστασίας. Οι αρμοδιότητες για την προστασία και τη διαχείριση της παραπάνω περιοχής μοιράζονται ανάμεσα σε Δήμους, Δασαρχεία, Περιφέρεια, Υπουργεία, χωρίς να υφίσταται κάποιος συγκεκριμένος φορέας ή επιτροπή σχεδιασμού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δράσεις για την ανάπτυξή του και προστασία του.

Α. ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ Η΄ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Ένας τέτοιος φορέας ή επιτροπή θα πρέπει να περιλαμβάνει εκπροσώπους από τις συναρμόδιες διαχειριστικές αρχές και των ενδιαφερόμενων ομάδων της τοπικής κοινωνίας (π.χ. περιβαλλοντικές ΜΚΟ, συνεταιρισμοί, σύλλογοι κ.τ.λ.) ώστε η εκπόνηση ειδικής μελέτης για το οροπέδιο Φολόης να καθορίζει με ακρίβεια όλο αυτό το πλέγμα μέτρων, που θα είναι στα πλαίσια της απαιτούμενης προβολής, ανάδειξης και κυρίως προστασίας της περιοχής.

Β. ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ