Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

Ωλονός (Ερύμανθος)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                  9 Αυγούστου 2015
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ                 Αριθ.Πρωτ.:105
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»
ΘΕΜΑ: Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου-Φολόης ο «ΩΛΟΝΟΣ», δημοσιοποιεί και εκφράζει δημόσια την λύπη του για τον «θάνατο» του πλάτανου του Παυσανία από την γνωστή ασθένεια των πλατάνων. βρίσκεται στον οικισμό Τριπόταμα Αχαΐας  προς την πλευρά της Αρκαδίας.
Το υπέρ-αιωνόβιο δένδρο βρίσκεται στην Ψωφίδα (Τριπόταμα Αχαίας) προς τα νότια, στους πρόποδες του Αφροδίσιου Όρους (ή Μαύρη Βρύση), στο “Στόγγο”, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου από το δημόσιο δρόμο «Ε.Ο. 111». Ακολουθώντας το δρόμο, περνώντας το Σειραίο ποταμό και ανεβαίνοντας μέσα από τη γραφική κοιλάδα, συναντάς το περίφημο ιστορικό «πλάτανο του Παυσανία», το άλλως επονομαζόμενο πλατάνι του Στόγγου ή του Αϊ-Γιάννη. Ο πλάτανος βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. από τη θάλασσα, το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα και η περίμετρός του είναι γύρω στα 8 μέτρα.
Μέλη του συλλόγου «Ωλονός» μετέβησαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι ξεράθηκε ο πλάτανος του Παυσανία και φωτογράφησαν το νεκρό πλέον δένδρο.

Ο Πρόεδρος                                     Η   Γραμματέας
Παπαντωνόπουλος Κων/νος                Συλάιδου Νατάσα
olonos2010@gmail.com
6977223610

"Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα μνημεία της" στο Δούκα

 
Ο σύλλογος Απανταχού Δουκιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο:

“Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα μνημεία της”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:30
στην πλατεία του χωριού Δούκα με θέμα την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Ηλείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα από τη συντονίστρια της εκδήλωσης και ταμία του συλλόγου κα. Γερασιμοπούλου Κωνσταντίνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από την πρόεδρο του συλλόγου κα. Κανελλοπούλου Γεωργία, καθώς και από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ


Ωλονός (Ερύμανθος)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                  4 Αυγούστου 2015
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ              Αριθ.Πρωτ.:104
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

ΘΕΜΑ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Ένα φυσικό μνημείο πολλών εκατοντάδων ετών, δυστυχώς πέρασε στην αιωνιότητα. Η περίφημη δρυς (βελανιδιά) που βρίσκεται στο δ.δ. Βουλιαγμένης του δήμου Ήλιδας Ηλείας, δεν υφίσταται πια, παρά μόνον ένα ξερό δρύινο ξύλο που θυμίζει ότι εκεί κάποτε υπήρχε ένα υπεραιωνόβιο δένδρο  βελανιδιάς, τεραστίων διαστάσεων. Η αμέλεια των αρμοδίων και υπευθύνων, που αρέσκονται να διαβιούν στις δημόσιες αναπαυτικές πολυθρόνες τους, παρά τις επισημάνσεις και τις εκκλήσεις μας, άφησαν αυτό το μοναδικό και φυσικό μνημείο να αυτοκαταστραφεί.  Εμείς ως σύλλογος εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας, έναντι της αμέλειας που υπήρξε εκ μέρους της πολιτείας και των υπευθύνων. Γνωρίζουμε όλοι μας άριστα, ότι ένα τέτοιο φυσικό μνημείο, όσο κι αν επιδιώξουμε, δεν πρόκειται ν’ ξανά αντικρίσουμε στον τόπο μας.
Σημείωση: Ο σύλλογος τον Οκτώβριο του 2012 είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και τον κίνδυνο που διέτρεχε η εν λόγο δρυς:
«Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου- Φολόης, ο "Ωλονός", ευαισθητοποιημένος για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, θέλει να γνωστοποιήσει στο ευρύτερο κοινό την ύπαρξη του υπεραιωνόβιου δένδρου βελανιδιάς (δρυς), στον δ.δ. Βουλιαγμένη του σημερινού δήμου Πηνείας, μοναδικό στην Πελοπόννησο και ίσως σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Η υπεραινώβια δρυς αντιπροσωπεύει το μοναδικό και περίφημο δάσος της Φολόης (Κάπελης), της Ηλείας και πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς». Γι’ αυτό ο σύλλογος μας προτείνει να πραγματοποιηθούν ειδικές παρεμβάσεις από τον Δήμο Πηνείας ή από τον νέο Καλλικρατικό δήμο Ήλιδας σε συνεργασία με την Δασική υπηρεσία, να προστατευθεί και να διασωθεί αφού κινδυνεύει άμεσα να ξεραθεί».

Ποδηλατοβόλτα στην "καρδιά" του Δρυοδάσους Φολόης

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου, ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς "Ωλονός" συνδιοργανώνει μαζί με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας ποδηλατοβόλτα στην "καρδιά" του Δρυοδάσους της Φολόης, με ώρα έναρξης 10:00 π.μ.
Ποδηλατοβόλτα στην "καρδιά" του Δρυοδάσους Φολόης
Ποδηλατοβόλτα στην "καρδιά" του Δρυοδάσους Φολόης.
Προσκαλούμε όλους τους φίλους της φύσης και του ποδηλάτου να γίνουν ένα με την παρέα μας και να μας ακολουθήσουν για μια μοναδική βόλτα στα χωμάτινα μονοπάτια του δρυοδάσους της ΦΟΛΟΗΣ.
Θα υπάρξουν 2 διαδρομές των 5 χιλιομέτρων και των 15 χλμ στην "καρδιά" του δάσους.
Αμέσως μετά η παρέα μας θα κάνει πικ-νικ μέσα στο δάσος με τους συμμετέχοντες να φέρνουν ο καθένας το φαγητό του.
ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:  ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΣΑΙΝΑ)
ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: 10.00 Π.Μ
ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ:
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας
  • Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ωλονός»

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση για τα σκουπίδια της Φολόης

Αυτή την εποχή, το δρυοδάσος της Φολόης έχει την τιμητική του. Κάθε Σαββατοκύριακο δεκάδες τουριστών (πεζοπόροι, ποδηλάτες, λάτρεις του μηχανοκίνητου τουρισμού κ.α.) συρρέουν για να απολαύσουν την ηρεμία, την ενέργεια και την ομορφιά του μοναδικού αυτού δάσους!  Έπειτα, μάλιστα από τον εθελοντικό καθαρισμό που διοργάνωσαν οι Σύλλογοί μας, το απολαμβάνουν πολύ πιο καθαρό και πιο αγνό στα συγκεκριμένα κομμάτια... Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Όπως είχαμε ανακοινώσει μετά το πέρας του καθαρισμού, είχαμε μαζέψει ένα αρκετά μεγάλο όγκο σκουπιδιών. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας που ανέλαβε την ευθύνη αποκομιδής των απορριμμάτων, δεν είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει όλα τα σκουπίδια την ίδια ημέρα. Μας διαβεβαίωσε όμως όλους, ότι οι σαράντα περίπου σακούλες που περίσσευαν θα συλλέγονταν τη Δευτέρα (4 Μαΐου) και μας ζήτησε να τις μεταφέρουμε στον κεντρικό δρόμο προς τη Φολόη, ώστε το απορριμματοφόρο να μην παρεκκλίνει της πορείας του! Το αποτέλεσμα ήταν να μην γίνει η αποκομιδή τους την Δευτέρα 4 Μαΐου, αλλά ούτε ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Έπειτα από συνεχείς ενοχλήσεις από μέρους μας, πήραμε ισάριθμες διαβεβαιώσεις ότι τα σκουπίδια θα μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό. Τελικά, σήμερα, 14 Ιουλίου, παραπάνω από δύο μήνες αργότερα, τα σκουπίδια που ήταν προϊόν μιας αγαθοεργίας, έχουν το ρόλο του χειρότερου αξιοθέατου του δάσους μας και μας δυσφημίζουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.