Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Παναγιώτης Παπαντώνης του Βασιλείου (Γλάρου) 1959-2019


Έφυγε την Πέμπτη 26.12.2019 ο Παναγιώτης Παπαντώνης του Βασιλείου (Γλάρου) και της Κατίνας που γεννήθηκε στο Αντρώνι πριν 60 χρόνια.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στις 14.00 στη γενέτειρά του.
Στη σύζυγό του Ελένη στο γιό του Βασίλη, στα αδέλφια του Μαρία, Νίκο, Γεωργία, Βάσω και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.
Ο Παναγιώτης ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας που έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς όταν ήταν ακόμη τσορομπίλη. Ο πατέρας του Βασίλης πέθανε το 1962 σε ηλικία 57 ετών όταν ο Παναγιώτης ήταν τριών χρόνων. Η μάνα του η Κατίνα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την πίεση της οικογένειας και έφυγε στα 37 της όταν ο Παναγιώτης ήταν 8 Χρόνων. Την κύρια ευθύνη για το μεγάλωμα των ορφανών, ανέλαβε τότε ο μεγαλύτερος αδελφός τους ο αείμνηστος Γιώργης.
Ο Παναγιώτης γύρισε και εγκαταστάθηκε στο χωριό μας εξασκώντας το επάγγελμα του υδραυλικού αλλά έκανε και άλλες δουλειές. Κάποιο διάστημα δούλεψε και στον πρώην δήμο Λασιώνος.
Ο πατέρας του ήταν ο Βασίλης (1905-1962) γιός του Γεωργίου και της Γεωργίας Παπαντώνη. Παππούς του Βασίλη ήταν ο Μιχαήλ γι’ αυτό και ο Παναγιώτης είχε το παρατσούκλι Μιχαλάκης.  
Η μάνα του η Κατίνα (1930 - 1967), ήταν κόρη της Μαρίας του Λυκοτόμαρου από το Καλιμάνι που χήρεψε 19 χρονών από τον Παναγιώτη Πανούτσο (1888). Κατόπιν, παντρεύτηκε τον Γιώργο Δημόπουλο (Ντουμάμης) από τη Γιάρμενα. Παιδιά τους ήταν:  1) Η Κατίνα που παντρεύτηκε τον Βασίλη Παπαντώνη (Γλάρο). 2) Η Φολόη που παντρεύτηκε στην Μποκοβίνα τον Παπαχρυσανθάκη (Μούστο). 3) Η Ροϊδούλα (γιαγιά της γνωστής μας Ρόης) παντρεύτηκε στη Γιάρμενα τον Νίκο Αντωνόπουλο (αγροφύλακα). 4) Ο Χρήστος παντρεύτηκε στη Γιάρμενα την Θανάσω και 5) η Ντίνα έμεινε ελεύθερη.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Απάντηση του «Ωλονού» στο μήνυμα εκδίκησης των λαθροϋλοτόμων.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ               21η  Δεκεμβρίου  2019
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ              Αριθ.Πρωτ.:117
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

Θέμα: Απάντηση του «Ωλονού» στο μήνυμα εκδίκησης των λαθροϋλοτόμων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο  Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης «Ωλονός» είχε βγει με έγραφα του στις 23  Απριλίου 2019 να επαινέσει τη στάση του Δασαρχείο Πύργου διότι ύστερα από εντατικές και αποτελεσματικές περιπολίες εντός και εκτός του δρυοδάσους είχε καταφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την λαθροϋλοτομία.

Το ίδιο έγγραφο υπέγραφαν και οι:
 1. Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας και 2. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα "ο Άγιος Κωνσταντίνος". 

Όλες αυτές οι ενέργειες «στρίμωξαν» τους λαθροϋλοτόμους και πριν λίγες μέρες έκαναν μια ανόητη κίνηση απελπισίας ώστε να κόψουν – «ξαπλώσουν»  τέσσερα πανέμορφα δένδρα σε δασική έκταση στην οδό Πύργου - Δίβρης κοντά στην διασταύρωση προς Φολόη (Γιάρμενα).

Πρόκειται για σκοτεινούς εγκληματίες που έκοψαν την περίφραξη και άφησαν στην άκρη του δρόμου τους κομμένους κορμούς ως μήνυμα εκδίκησης προς το δασαρχείο αλλά και σε όλους εμάς που αγαπάμε και έχουμε ως σκοπό μας την προστασία του δάσους.

Οι αδίστακτοι κακοποιοί με την πράξη τους, δυσφημούν και καταδικάζουν πρώτα το χωριό τους αλλά και κατ’ επέκταση όλα τα χωριά του δρυοδάσους Φολόης. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει την ζωή τους στο δάσος με μαγαζιά, ξενώνες, εστιατόρια και άλλοι τόσοι που περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του οροπεδίου.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα ώστε να απομονώσουμε αυτά τα κακοποιά στοιχεία που θεωρούν το δρυοδάσος κτήμα τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες ότι με την σιωπή μας επιτρέπουμε στα σκοτεινά κυκλώματα να «αλωνίζουν» στην Κάπελη.

Παράλληλα με την ανάγκη καταδίκης του απαράδεκτου και προκλητικού γεγονότος, βρίσκουμε καλή ιδέα την άποψη του δασάρχη να παραμείνουν εκεί τα κομμένα δένδρα, σαν μνημείο, να μην μετακινηθούν και να μπουν οι κατάλληλες πινακίδες ώστε να τα βλέπουν όλοι και οι περαστικοί και έτσι να αυξηθεί περισσότερο η αγανάκτηση των μόνιμων κατοίκων.

Επίσης να μπουν επιπλέον πινακίδες με φωτογραφίες των κομμένων δένδρων και να έχουν μόνιμη θέση ως έγκλημα κατά του δάσους, στο Φωτογραφικό Μουσείο Φολόης στη Γιάρμενα, στο Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στη διασταύρωση Κούμανι, και σε αφίσες κατά της λαθροϋλοτομίας σε πλατείες και εισόδους των χωριών.

Τέλος, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων και στα όμορα με το δάσος σχολεία, με έντυπα, ομιλίες, συζητήσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών που κάποιοι θα είναι και συγγενείς των λαθροϋλοτόμων.

Ο Πρόεδρος                                                  ΤΟ Δ.Σ.
Παπαντωνόπουλος Κώστας         Μαρκόπουλος Ι. (Ταμπουρόγιαννης) 
6977223610                                     Μπιλάλης Κώστας
                                                       Τσούλου Θάλεια
                                                       Αθανασόπουλος Ανδρέας
                                                       Μαρτζάκλης Θοδωρής
                                                       Καραμέρος Τάσος

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤ’ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Επιμέλεια καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΤΑΝΟΤΟΠΙΑ (ποιμνιοστάσια)
Μια μικρή προσπάθεια για μια περιληπτική ξενάγηση στα παραδοσιακά στανοτόπια των γιδοπροβάτων, για να θυμηθούμε εμείς που κάπως τα ζήσαμε και για να μαθαίνουν οι νέοι, που και πως ήταν οι στάβλοι και για την διαβίωση των κτηνοτρόφων μαζί με τα κοπάδια τους.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ
Λέγεται ότι οι παλαιοί τσοπάνηδες όταν έπιαναν ένα τόπο με τα ζωντανά τους, τα άφηναν να διαλέξουν τον τόπο που θα κοιμηθούν το βράδυ. Τα γιδοπρόβατα φαίνεται να έχουν κάποιες αισθήσεις παρά πάνω από τον άνθρωπο και επιλέγουν το σημείο που θα κοιμούνται. Το καταράχι είναι σημείο πάντα είναι το ψηλότερο μέρος του τόπου, ή προσήλιο και ευάερο. Επίσης το μέρος που διαλέγουν να έχει περισσότερο οξυγόνο. Στο μέρος που κοιμόντουσαν τα πρόβατα, εκεί κατασκεύαζαν το κατάλυμά τους ή και το σπίτι τους και οι τσοπάνηδες. Επίσης παλαιοί τσοπάνηδες μου ανέφεραν ότι εκεί που κοιμόντουσαν τα πρόβατα ή τα γίδια, εκεί έβαζαν ανθρώπους που είχαν αναπνευστικά προβλήματα και κοιμόντουσαν στο μέσον του κοπαδιού. Έλεγαν ότι με το αναχάραγμα (μηρυκασμό της τροφής) κατά την νύκτα, οι ανάσες των γιδοπροβάτων ωφελούσαν τον άρρωστο, και έπειτα από λίγες ημέρες, πάντα κατά την παράδοση, θεραπευόταν.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλο γλέντι πριν 10 χρόνια στο Αντρώνι


Ήταν 19 Αύγουστου του 2009 στην πλατεία όπου ο σύλλογος διοργάνωσε μεγάλο γλέντι.
Το βίντεο αυτό έμεινε πίσω όχι γιατί ξεχάστηκε αλλά ύστερα από ένα περίπου μήνα, την Τρίτη 29.09.2009 πέθανε ο Γιάννης Συλάιδος που θα τον δείτε εδώ να συμμετέχει μαζί με την οικογένειά του και την μάνα του.
Φαίνονται πολλά πρόσωπα, όλες οι «μάρκες» αλλά κάποιοι μας συγκίνησαν περισσότερο, πρόσωπα που μας άφησαν, μας έφυγαν μακριά και είπαμε να μοιραστούμε αυτές τις αναμνήσεις.

Ήταν όλοι εκεί, γαμπροί, νιφάδες, αρραβωνιασμένοι παντρεμένοι, χωρισμένοι, έφηβοι που σήμερα είναι ενήλικες και με μωρά. Ήταν εκεί και Πανοπουλαίοι (τότε ερχόντουσαν), Κερτιζαίοι, Κακοταραίοι, Δερβιναίοι κ.α.
Η ορχήστρα ήταν σχετικά καλή με τον Σπύρο Πανταζόπουλο και δυό δικούς μας, τον τραγουδιστή των δημοτικών τραγουδιών Δημήτρη Ντελέγκο (η μάνα του, του Κορμπακόγιαννη) και στο μπουζούκι τον Θοδωρή Μπαντούνα, γιο του Δημήτρη του Θάνου, εγγόνι του Θοδωρή του Τσούνη.
Όποιος γνωρίζει - θυμάται τα ονόματα και των άλλων συντελεστών να μας τα «σφυρίξει» ώστε να τα αναφέρουμε, και της τσουπούλας που τραγούδησε τόσο όμορφα και με κέφι.
Μαζί μας, εκείνες της ημέρες ήταν και ένας επαγγελματίας κάμεραμαν και σκηνοθέτης, ο Μιχάλης Μαρκάκης, ένας ωραίος τύπος από την Κρήτη όπου παρέα καταγράφαμε (δυό τρεις μέρες) ανθρώπους και κτήρια στο Αντρώνι, τους μύλους στο ποτάμι μέχρι τον Παλιό-μύλο και το δρυοδάσος. Όλο αυτό το υλικό, μας το παραχώρησε όταν ξαναβρεθήκαμε στην Αθήνα. Την κασέτα από το γλέντι την έδωσε (αγόρασαν) το ίδιο βράδυ και έφυγε στην Αμερική. Παράκληση, αν μας ιδούν αυτοί που την κατέχουν να μας επιστρέψουν ένα αντίγραφο για το αρχείο μας που θα είναι και αρχείο του χωριού μας.



«Μία είναι η ουσία…»
Στο πρώτο βίντεο είναι ο Λεωνίδας που λέει: «Κάποτε ήμουνα πουλί…»
Τα άλλα δύο βίντεο είναι από απρόοπτο γλέντι εκεί στην πλατεία, στου Βάιου.
Και μια φωτογραφία του Λεωνίδα με την δάδα και την Ακριβή Κανελλοπούλου στα Ολύμπια. Μας την είχε στείλει η Ακριβή το ‎2012.
Κώστας Παπαντωνόπουλος, Δεκέμβρης 2019


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Μιχαήλ Χρύσανθου Σισίνης


Ο Μιχαήλ Σισίνης ήταν γιος του κοτζάμπαση της επαρχίας Γαστούνης, Γεωργίου Σισίνη. Γεννήθηκε το 1801 στην Γαστούνη Ηλείας, που ήταν έδρα της Επαρχίας. Στα μικρά του χρόνια έζησε ήρεμα με οικονομική άνεση. Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον, που το αποτελούσαν σπουδαγμένοι και καλλιεργημένοι πνευματικά άνθρωποι. Ο παππούς του και οι τρεις αδελφοί του πατέρα του είχαν σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία. Έτσι, ο μικρός Μιχαήλ, πριν ακόμη φοιτήσει σε σχολείο είχε μάθει από το οικογενειακό του περιβάλλον πολλά και ωφέλιμα πράγματα. Την προσχολική του εκπαίδευση τη είχε αναλάβει ο θείος του ιατρός Νικόλαος Σισίνης, ο οποίος του έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Φοίτησε μαζί με τον αδελφό του Χρύσανθο στα σχολεία της Γαστούνης και για ένα χρόνο στο μοναστήρι του Ομπλού της Πάτρας. Για την τελειοποίηση των σπουδών του, στάλθηκε από τον πατέρα του στην Ζάκυνθο. Εκεί μεταξύ άλλων σπούδασε ζωγραφική, μουσική και ξένες γλώσσες. Έμαθε να ομιλεί άπταιστα την γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

«ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ»:ΓΙΑ ΑΝΤΡΩΝΙ

Γυμνάσιο Σιμόπουλου (Βιβλίο) 1973-74

 ΑΘΗΝΑ - ΜΗΤΗΡ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΕΞΑΤΑΞΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ 1973-74 
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)

"Αθηνά - Μήτηρ" ονόμασαν το πόνημά τους οι μαθητές και οι καθηγητές στο εξατάξιο Γυμνάσιο Σιμόπουλου που το εξέδωσαν με σκοπό όπως λέγουν στο εισαγωγικό σημείωμα, να φέρουν σε πνευματική επαφή το σχολείο και τους λειτουργούς του με το ευρύτερο κοινό.
Ήθελαν λένε, να σχηματίσουν άποψη οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών αλλά και οι άλλοι πολίτες με το έργο που επιμελείτο στο σχολείο τους.