Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ»



ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ»
 

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψε, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 το βράδυ, ο Εκπολιτιστικός & Φυσιολατρικός         Σύλλογος Άγιου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η  ΑΣΤΡΙΝΙΑ», στο πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας.  Την πίτα ευλόγησε ο εφημέριος του χωριού π. Γιαννακόπουλος Γεώργιος, ευχόμενος χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου Ζωή Τσούλου. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος Χρήστος, όπου ευχήθηκε καλή χρονιά και διαβεβαίωσε τον σύλλογο, ότι ο δήμος θα βρίσκεται στο πλευρό του, ενώ η πρόεδρος του συλλόγου κα Τουτούνη – Τσούλου Θάλεια, πλαισιωμένη από τα μέλη του Δ.Σ, αναφέρθηκε στο πολιτιστικό έργο και γενικά στις δράσεις, της χρονιάς που πέρασε. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας κ. Κουτσούκος Γιάννης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας, και ο πρώην διοικητής πυροσβεστικής Ν. Ηλείας και μέλος του συλλόγου κ. Στασινόπουλος Νικόλαος και πλήθος κατοίκων του Αγίου Ιωάννη και της ευρύτερης περιοχής. Ο σύλλογος μοίρασε αρκετά δώρα, και κέρασε γλυκά, ποτά και αναψυκτικά.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Παναγιώτης Μπαρδουνιώτης (1934-2016)

Έφυγε το Σάββατο 23.01.2016 ο Παναγιώτης Μπαρδουνιώτης (Χαϊδής) που γεννήθηκε πριν 82 χρόνια στο Αντρώνι.
Η κηδεία θα γίνει σήμερα Κυριακή στις 13.00 στη γενέτειρά του.
Στη σύζυγό του Ελένη, στα παιδιά του Νικόλαο, Κωνσταντίνο, Γεώργιο, Αργύριο, Γεωργία, Χριστίνα και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Η ενημέρωση προέρχεται από τον Γιώργο Μαρκόπουλο.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΣ ΣΛΑΒΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΙΑ

Άρθρο του Ηλία Τουτούνη συγγραφέα- λαογράφου
   Η μετοίκηση των Σλάβων στην Πελοπόννησο, φαίνεται να ξεκίνησε τον 6ο μ.Χ. αιώνα με μικρές ομάδες, οι οποίες σταδιακά αυξάνονταν. Οι Σλάβοι[1] προς αναζήτηση καλλίτερης τύχης και ζωής άρχισαν να εγκαταλείπουν την πατρική τους γη και μ’ όλα τους τα κινητά υπάρχοντα, κυρίως τα ποίμνιά τους, κατέρχονταν προς τα νοτιότερα. Ο νομαδικός βίος και η ποιμενική ζωή τους, βασικά διευκόλυνε στην μετακίνηση αυτή και γενικώς είχε ειρηνικό χαρακτήρα. Τοιουτοτρόπως επέλεξαν και εγκαταστάθηκαν κυρίως σ’ έρημους τόπους, σε κοιλάδες των ποταμών, σε υψώματα, σε πλαγιές βουνών και για αρκετό διάστημα απέφευγαν τα παράλια, διότι εκεί επί μακρό χρονικό διάστημα διατηρούνταν βυζαντινές φρουρές. Οι Σλάβοι δεν ήταν λαός νομαδικός, αλλά είχαν μόνιμη κατοικία και ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Όμως, σημαντικό μέρος της ασχολίας των Σλάβων επήλυδων[2], όταν κατέφθασαν στην νότια Ελλάδα, παρέμεινε και η κτηνοτροφία, η οποία ανθούσε κυρίως στις ορεινές περιοχές.