Τρίτη 28 Μαΐου 2024

ΓΙΔΟΤΟΜΑΡΟ - ΑΣΚΙ - ΤΟΥΛΟΥΜΙ…!

Καταγραφή επιμέλεια Ηλίας Τουτούνης
O πρωτόγονος άνθρωπος, για να προφυλαχθεί από το κρύο αναζήτησε διάφορους τρόπους. Συν τον χρόνο ανακάλυψε ότι τα δέρμα των ζώων ήταν ένα υλικό για να σκεπαστεί, να κατασκευάσει τα πρώτα του υποδήματα, να φτιάξει κατάλυμα και αργότερα να το χρησιμοποιήσει, για την μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων του. Δερματάδες ή τομαράδες λέγονταν οι τεχνίτες αυτοί που από την αρχαιότητα επεξεργάζονταν με παραδοσιακό τρόπο τα δέρματα των ζώων. Η επεξεργασία και η κατασκευή των δερμάτων σε ασκούς για διάφορες εργασίες, λεγόταν τουλούμιασμα και οι τεχνίτες τουλουμτζήδες, τα δε κατεργασμένα δέρματα και κατασκευασμένα δέρματα τα ονόμαζαν τουλούμια ή ασκούς. δηλαδή δερμάτινους ασκούς τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως δοχεία για τη μεταφορά και τη αποθήκευση υγρών προϊόντων όπως, λάδι, γάλα, κρασί, μούστο, τσίπουρο, μέλι, νερό, πετρέλαιο, κ.ά. Επίσης οι τουλουμτζήδες κατασκεύαζαν και ασκούς για την αποθήκευση και μεταφορά και στερεών προϊόντων, όπως δημητριακών, ελαιόκαρπου, τυριών, μυζηθρών, άμμου, ασβέστη, κάρβουνου, μπαρούτης, κοπριάς κ.α. Με την ίδια μέθοδο, κατασκεύαζαν και ασκούς, για την ωρίμανση του τυριού, του περίφημου τουλουμοτυριού, ακόμη και για την κατασκευή πνευστών μουσικών οργάνων, τις γνωστές γκάιντες ή άσκαυλους (ασκός + αυλός). Για την κατασκευή των ασκιών επέλεγαν να κατεργάζονται δέρματα από ζώα μεγάλης ηλικίας, διότι αυτά είχαν πολύ σκληρό δέρμα, ενώ τα δέρματα από τα νεαρά ζώα ήσαν εύθραυστα και αδύνατα. Τα καλύτερα και εμπορεύσιμα δέρματα ήταν βοοειδών και των γιδοπροβάτων. Στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Ηλεία προτιμούσαν μόνον τα γιδοτόμαρα ή τράγια, όπως τα έλεγαν.

Αντώνης Παπαντώνης (1958-2024) Πέρσαινα

Έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή 24.05.2024  ο Αντώνης Παπαντώνης του  Γεωργίου και της Αγγελικής  που γεννήθηκε πεις 66 χρόνια  στην Πέρσαινα Ηλείας.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 15.00 στην Πέρσαινα.

Στην σύζυγό του Δέσποινα, στα παιδιά του Γιώργο, Κωνσταντίνο, Παναγιώτη, Αγγελική και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο παπούς του αείμνηστου Αντώνη ήταν Αντρωναιός που πήγε σώγαμπρος στην Πέρσαινα.

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση τον φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο από την Γιάρμενα!

Νίκος Θεοδωρόπουλος (1934-2024) Πανόπουλο

 Έφυγε από κοντά μας την Δευτέρα 20.05.2024 ο Νικόλαος Θεοδωρόπουλος (Σούτας) που γεννήθηκε πριν 90 χρόνια στην Βουλιαγμένη (Μπουρντάνου).

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 12:00 στο Ναό της Ανάληψης του Σωτήρος στο Πανόπουλο.

Στην σύζυγό του Ευροσύνη στα παιδιά του Δημοσθένη, Θανάση, Κώστα, Ασημίνα, Πόπη και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Ο αείμνηστος Νίκος παντρεύτηκε  το 1963 την Ευροσύνη, κόρη του Δημοσθένη Κανελλόπουλου από το Αντρώνι που διατηρούσε αρχοντικό στο Κατσαρού Αντρωνίου. Από το Κατσαρού παντρεύτηκε την Ασήμο Μπακάλη (του Κιάμου) και μετοίκησε στα Ντουκέικα, συνοικισμό δίπλα στα Κατσαντωνέικα στο Πανόπουλο. Ο Νίκος όμως έφτιαξε σπίτι στην αγορά στο Πανόπουλο που με την σύζυγό του απέκτησαν 7 παιδιά. Τον Δημοσθένη, τον Θανάση, τον Κώστα, την Ασημίνα, την Πόπη, τον Θοδωρή που έφυγε στις 26.02.2016, 44 ετών και την Θεοδώρα που έφυγε στις 6.11.2020, 50 ετών. 
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση τον φίλο Γίωργο Μαρκόπουλο από την Γιάρμενα!

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Αθανασία Μ. Κότσαλη (1936-2024)

Έφυγε από κοντά μας χθες Κυριακή 19.05.2024 η Αθανασία (του Κατσαφού), σύζυγος του +Μιχαλη Κότσαλη (Γιόκα) που γεννήθηκε πριν 88 χρόνια στο Αντρώνι.

 Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 16:00 στη γενέτειρά της.

Στα παιδιά της Κωνσταντίνο, Αλέξιο, Διονύση, Γιώργο, στα αδέλφια της Γιαννούλα, Δήμητρα, Αθηνά, Βασίλη, Νίκο και σε όλλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια!

Η Αθανασία ήταν κόρη του Κώστα Παπαντώνη (Κατσαφού) 1904- 1987, 83 ετών και της Γεωργίας (Μπουζάνας)1912-1967, 55 ετών,  που το σπίτι τους ήταν στην γειτονιά  μας, πίσω από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Έκαναν 7 παιδιά, τον Δινύση που έφυγε πολύ νωρίς  την +Νικολίτσα 1940-2015 παντρεμένη στο Κούμανι, την Δήμητρα που ζει στην Πάτρα παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάπη, την Αθηνά  στην Αυστραλία, την Γιαννούλα παντρεμένη στη Μαγούλα, τον Βασίλη που έμεινε στο χωριό και τον Νίκο που ζει στην Αθήνα.

Ευχαριστούμε τον φίλο της σελιδας Γιώργο Μαρκόπουλο  για την ενημέρωση!

 


Σάββατο 18 Μαΐου 2024

1988 ΑΝΤΡΩΝΙ, Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

 

Ανακατασκευή του σπιτιού μου στο Αντρώνι. Εικονίζονται, ο Κατσένης (Γιάνης Αλεξόπουλος), η Πλιέγγενα (Αγγελική Παπαντωνοπούλου) και τα τσορομπίλια μας η Αγγελική και ο Μιχάλης, ο Νικόλας του Μπούκη που παίζει μαζί τους, ο Θανάσης (ο Καρακάξας, αρχιμάστορας), ο μάστρο Λιάς (ένας ωραίος τύπος πάνω στο φορτηγό) και τα μαστόρια από το Σκουροχώρι, ο Πάνος και ο Πάνος ο Μαστορέλης. Το φορτηγό το είχα δανειστεί από τον αδελφό μου τον Μήτσο για να κουβαλάω τα υλικά από την Πάτρα και την Τρίπολη. Τα σπίτια της γειτονιάς μας, του Σκούρα (Νίκου Παπαντώνη), του Νιόνιου Σίνου, του Κώτσου, του Κατσένη και το Καλλιγαρέικο.

1988. Βάπτιση του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου στο Αντρώνι!

 Η Βάπτιση του Μιχάλη μας το 1988, στην Αγία Παρασκευή Αντρωνίου με κουμπάρο (Νονό) τον συνάδελφο και φίλο μας, Φάνη Μανεσιώτη.

Το τραπέζι και το γλέντι έγινε στο Πανόπουλο, στην ταβέρνα του αείμνηστου Μίμη Ντίνου.

Το βίντεο αποτελείται από τρία μέρη

Α. μέρος η τελετή (μυστήριο) στην εκκλησία.

Β. μέρος, τραπέζι και γλέντι.

Γ. μέρος χορός και τραγούδια της τάβλας.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

 Έρευνα καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Η Μεγάλη Πέμπτη θεωρείται μια διαφορετική ημέρα, από όλες του χρόνου, και την περίμεναν πως και πως πότε θα έλθει για να προβούν σε διάφορα έθιμα, για το καλό των και του σπιτιού.
Την Μεγάλη Πέμπτη, το είχανε πάντοτε σε καλό να κόβουνε καινούρια ρούχα. Οι παλαιότεροι τις φουστανέλες και τα σιγκούνια τα κόβανε την Μεγάλη Πέμπτη, τα αποτελειώνανε το Μεγάλο Σαββάτο και κατά την Ανάσταση τα φορούσαν ως γιορτινά, αλλά και αναστάσιμα, αυτά τα έλεγαν λαμπριάτικα σκουτιά.
Εκείνη την ημέρα πάντοτε κλάδευαν τις κληματαριές για να παράγουν περισσότερα σταφύλια. Ότι παρασκευάζανε την Μεγάλη Πέμπτη ήτανε ευλογημένο και κρατούσε πολύ. Οι κοντοί άνθρωποι μετριόντουσαν την Μεγάλη Πέμπτη για να μεγαλώσουν περισσότερο και εκείνοι που είχαν αραιά και κοντά μαλλιά τα κόβανε για να πυκνώσουν και να μεγαλώσουν.

ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΕΚΛΑΔΕΣ….!

 Καταγραφή επιμέλεια Ηλίας Τουτούνης

Η καρέκλα είναι ένα έπιπλο που χρησιμοποιείται ως κάθισμα κυρίως στο τραπέζι για να κάθεται ένα άτομο. Οι καρέκλες υποστηρίζονται συχνότερα από τέσσερα πόδια ένα κάθισμα και μια πλάτη όπου την απαντούμε με διαφορετικά σχέδια και σχήματα. Το σχήμα της καρέκλας ήταν τέτοιο, ώστε να στηρίζει το σώμα μας και να παίρνει τη σωστή θέση του σκελετού (θέση ορθής γωνίας) όταν καθόμαστε, ώστε ν’ αναπαύεται το σώμα, σε τέτοια θέση ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα υγείας, που δημιουργούνται από την μη σωστή στάση του σώματος. Πιο παλιά στα σπίτια, υπήρχαν συνήθως λίγες καρέκλες, που χρησιμοποιούνταν περισσότερο σε γιορτές και σε διάφορα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα, για να κάθονται οι επισκέπτες. Αν ήταν πολλοί και δεν επαρκούσαν τα καθίσματα τότε χρησιμοποιούσαν καθιστικούς πάγκους, σκαμνιά, κασέλες, κρεβάτια και μπαούλα που υπήρχαν μέσα στο σπίτι.

Τα πιο παλιά χρονιά μαζί με τους ξύλινους πάγκους, οι απλές καρέκλες ήταν τα επίσημα τραπεζοκαθίσματα της φτωχολογιάς των καφενέδων, της ταβέρνας των εκκλησιών, των δημοσίων χώρων κ.ά.

Υλικά κατασκευής: