Η Άνω Μονή Χρυσοπηγής Δίβρης
Βράζει εδώ και μία περίπου εβδομάδα η Ηλεία, αλλά και το Διαδίκτυο, μετά την ανακοίνωση της προθέσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος να δημιουργήσει φυλακή κληρικών στην Άνω Μονή Χρυσοπηγής Δίβρης. Η Εκκλησία μας, ή έστω μερίδα της, που δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία σε άλλες περιπτώσεις κληρικών (οι οποίοι βεβαίως δεν κατείχαν το βαθμό του επισκόπου), κόπτεται τώρα να εξασφαλίσει διαμονή εκτός Κορυδαλλού για τον "αδελφό" πρώην Αττικής, κλέφτη και κίναιδο κ. Παντελεήμονα, ο οποίος κανονικά πρέπει να καθαιρεθεί. Και προς τούτο ο κατά τα άλλα αγαπητός μας Μητροπολίτης Γερμανός, θυσιάζει άλλο ένα μνημείο της διοικήσεώς του. Δε φτάνουν οι φωτιές και οι σεισμοί που απειλούν τα μνημεία της Ηλείας, τώρα κινδυνεύουν και από τους ανάξιους ρασοφόρους που τους στενεύει ο Κορυδαλλός και το κατ' επιλογήν φιλάδελφον.
Η Άνω Μονή Χρυσοπηγής Δίβρης είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Ηλείας και όλης της Ελλάδος. Σε υψόμετρο χιλίων εκατό μέτρων, βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα σε ελατοσκέπαστη πλαγιά του όρους Αστράς, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο τρεχούμενα νερά. Είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, αλλά εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Συνδέεται με σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ανακαινίσθηκε μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και σήμερα στεγάζει μοναστική αδελφότητα, ενώ εκεί βρίσκονται και κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως, αποτελεί δε το αγαπημένο θερινό καταφύγιο του Μητροπολίτη Γερμανού.
Περισσότερα ιστορικά στοιχεία αναφέρονται στο: http://www.mydivri.gr/history.php?lang=gr , προερχόμενα από το βιβλίο «Η Δίβρη Ηλείας στο διάβα των αιώνων» του Νίκου Αναστόπουλου.
.
.
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η πρόθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Γερμανός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την πρότασή του. Σε αυτήν αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σχετικά με όσα λέγονται και γράφονται δια την ίδρυση «ειδικού σωφρονιστηρίου Κληρικών» στην Άνω Μονή Δίβρης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, επιθυμεί να γνωρίση στους Χριστιανούς της Ηλείας τα εξής:
Σχετικά με όσα λέγονται και γράφονται δια την ίδρυση «ειδικού σωφρονιστηρίου Κληρικών» στην Άνω Μονή Δίβρης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, επιθυμεί να γνωρίση στους Χριστιανούς της Ηλείας τα εξής:
1. Καλόν είναι ποτέ και κανένας Κληρικός η Μοναχός να μη φθάνη να εγκλείεται εις φυλακή δια παραπτώματα του κοινού ποινικού Νόμου. Όμως άνθρωποι είμεθα και εμείς, μέσα στην ίδια κοινωνία ζούμε και από αυτήν προερχόμεθα και κάποτε μπορεί να πέσωμε σε λάθος «Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθον βαλέτω» (Ιωάννου Η' 7).
2. Είναι γνωστόν ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας και όλου του κόσμου, έχουν σκοπό και επιδίωξη την διόρθωση του πταίσαντος και αμαρτήσαντος. Τα Μοναστήρια μας είναι κατ΄ εξοχήν τόποι μετανοίας, διορθώσεως και μεταβολής προς το καλόν των προσερχομένων. Μακάρι τα Μοναστήρια να εγίνοντο τόποι μετανοίας και διορθώσεως όχι μόνον των εγκληματησάντων Κληρικών, αλλά και πολλών άλλων λαϊκών, που θα ήθελαν τούτο. Θα επανδρώνονται οι Μονές και εξεπλήρωναν καλύτερα την αποστολήν τους. Θυμίζω, ότι ο Άγιος Διονύσιος στην Μονή του εσκέπασε τον φονιά του αδελφού του, και τον οδήγησε εις μετάνοια.
3. Αυτό προσπαθεί τώρα να κατορθώσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος: Να φέρει τους αμαρτήσαντες σε μετάνοια και διόρθωση. Προς τούτο υπενθύμισε στην Πολιτεία το άρθρο 159 του Νόμου 5383/32 (ΦΕΚ 110/1932 τ. Α' ) και τις διατάξεις του άρθρου 57 του Νόμου 590/1977 (ΦΕΚ 146/772 Α΄) που έχει ίδια θεσπίσει.
4. Πολλοί Αρχιερείς επρότειναν δικές τους Μονές προς τούτο. Προφορικά επρότεινα και εγώ την Άνω Μονή Δίβρης, πιστεύοντας ότι έτσι η Μόνη θα εκπληρώση καλύτερα την αποστολήν της. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Λαμπείας και ολόκληρο τον λαό της Ηλείας, ότι θα διαφυλαχθεί η ιερότητα της Άνω Μονής Δίβρης, ως μέχρι και σήμερα και απρόσκοπτα θα συνεχίσει να εκπληρώνει την ιερά αποστολή της.
5. Με ξέρετε και σας ξέρω. Σας διακονώ 47 ολόκληρα χρόνια τώρα ως Επίσκοπος και Κληρικός της Ηλείας, και ως Ηλείος. Να είσθε βέβαιοι ότι, αν γίνει κάτι, αυτό θα είναι προς το καλό της Άνω Μονής και της περιοχής της. Στην Άνω Μονή ούτε κάγκελα θα μπουν ούτε φρουροί και δεσμοφύλακες θα υπάρξουν. Άλλως ΔΕΝ θα έχει η Πολιτεία την συναίνεσιν μας. Η Μονή θα συνεχίσει την αποστολή και την λειτουργία της, ως μέχρι σήμερα. Θα είναι προσβάσιμη για όλους και επί πλέον θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους αμαρτήσαντες συνανθρώπους μας Κληρικούς να διορθώσουν τα λάθη τους και θα τους προσφέρει την αγάπη της κατά την Εντολή του Κυρίου « Εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς εμέ» (Ματθαίου ΚΕ' 36).
6. Τέλος θέλω να υπογραμμίσω την αποδεικνυόμενη αλήθεια απο την ιστορία και την ζωή της ανθρωπότητος, ότι αν πάντες οι άνθρωποι έδειχναν εμπιστοσύνη στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας και εφήρμοζαν τις εντολές της θα έλειπαν απο τις κοινωνίες μας οι φυλακές και πολλά άλλα κοινωνικά κακά (κέντρα απεξάρτησης ναρκομανών, ποικίλη εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας, ανεργία, πτωχεία, πείνα κ.λ.π.) που σήμερα την μαστίζουν και οι κοινωνίες μας θα ήσαν ένας επίγειος παράδεισος.
.
Ως Ηλείους και λάτρεις της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πατρίδας μας δεν μας ενδιαφέρει πού θα εγκλειστεί ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής. Μας ενδιαφέρει όμως και μας πονάει η τύχη των μνημείων μας, τα οποία δε βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Εάν θέλει η Εκκλησία μας να δώσει την ευκαιρία μετανοίας στα απολολώτα πρόβατα του ποιμνίου της, ας θυσιάσει ένα από τα πολλά νεώτερα μοναστήρια, χωρίς ιστορική και καλλιτεχνική αξία. Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι η Μονή Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, που ίδρυσε προ δεκαετιών ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, σε μικρή απόσταση από την Εθνική Οδό, και το οποίο δεν έχει καμμία άλλη αξία, πέραν του ότι φιλοξένησε τη γνωστή αδελφότητα. Μία άλλη πρόταση είναι να διαμορφωθεί σε εκκλησιαστική φυλακή η πολυτελής έπαυλη μετά πισίνας και παρεκκλησίου του κ. Παντελεήμονος στην Κερατέα Αττικής, την οποίαν, έτσι κι αλλιώς, είχε, μαζί με δύο δισεκατομμύρια δραχμές, "για τα γεράματά του". Ας μην του στερήσουμε τη δυνατότητα, μαζί με τη μετάνοια, να τα χαρεί τώρα στα στερνά του.
Δυο τελευταία λόγια για το σεβασμιώτατο Δεσπότη μας: τον τελευταίο καιρό ο Μητροπολίτης Γερμανός ήρθε στην επικαιρότητα για δύο λόγους που δημιούργησαν αρνητικές αντιδράσεις: Ο πρώτος ήταν η πρόθεσή του να χειροτονηθεί στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης βοηθός Επίσκοπος, ο οποίος θα τον βοηθούσε στην άσκηση των καθηκόντων του, είχε δε προταθεί από τον ίδιο ο ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης, αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μπαχός. Ο Γερμανός είναι ένας δεσπότης που τιμά τα παντελόνια και τα άμφιά του. Αν όμως η ηλικία ή η υγεία του δεν του επιτρέπουν την άσκηση των καθηκόντων του ως Μητροπολίτη, θα ήταν προτιμότερο να παραιτηθεί και να συνεχίσει την ιερατική δραστηριότητά του, απαλλαγμένος από τα βάρη της διοικήσεως της Μητροπόλεως, όπως ακριβώς έκανε ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος. Αρκετοί επίσκοποι διακονούν την Εκκλησία της Ελλάδος, δε χρειάζονται περισσότεροι.
Ο δεύτερος είναι η μετατροπή της ιστορικής Μονής Χρυσοπηγής σε φυλακή για κληρικούς. (Σημειωτέον ότι η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δίνει τη δυνατότητα στους "φυλακισμένους" ρασοφόρους να κατοικούν και στα μετόχια της. Αν δηλαδή η Μονή κατέχει ένα ακίνητο στο κέντρο ή σε προάστιο της Αθήνας και το βαφτίσει μετόχι, ο "έγκλειστος" θα μπορεί να μένει εκεί χωρίς κανένα κώλυμα). Είναι γνωστό ότι η αγάπη του Δεσπότη προς το Χριστό και το λόγο Του, αφήνει σε δεύτερη μοίρα την τύχη των μνημείων της Μητροπόλεώς του. Οι ζημιές που έπαθαν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου και η Παναγία Καθολική της Γαστούνης κατά το σεισμό της 8ης Ιουνίου το αποδεικνύουν, μια και μετά τους σεισμούς των περασμένων χρόνων δεν είχαν γίνει οι επιβαλλόμενες επισκευές.
Μεταξύ των επειγείων και των επουρανίων πρέπει να βρούμε μια χρυσή ισορροπία, ώστε να αποφύγουμε το σκανδαλισμό. Και το φιλάδελφον να μην το επιδεικνύουμε μόνον όταν ο αδελφός φέρει μίτρα και "προειδοποιεί ότι θα πάρει πολλούς μαζί του".
ΠΗΓΗ: ΒΥΤΙΝΑΙΙΚΑ