Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014



  











Σύλλογος Προστασίας Της Φύσης               21 Δεκεμβρίου -2014.
και της Πολιτιστικής Κληρονομιά                 Αριθ.Πρωτ.:101
Ερυμάνθου – Φολόης ο «ΩΛΟΝΟΣ»

 Θέμα:  Παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία  υπεραιωνόβιων πλατάνων στις όχθες του Αοράνιου ποταμού.

Μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου–Φολόης ο «Ωλονός» ύστερα από καταγγελία, επισκέφθηκαν τον παραπόταμο του Αοράνιου ποταμού, πλησίον του οικισμού Σελίτσα του Δημοτικού Διαμερίσματος Λεχουρίου Δήμου Καλαβρύτων, όπου εντόπισαν και φωτογράφισαν εκχερσωμένες εκτάσεις αλλά και δεκάδες πλατάνια διαφόρων ηλικιών, ως και αιωνόβια προσφάτως κομμένα. Στην ίδια περιοχή διαπιστώνεται, ότι συστηματικά καταστρέφονται κάθε χρόνο ολόκληρες σειρές από δένδρα.
Ο σύλλογος «Ωλονός», απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και στον εισαγγελέα Αχαΐας,  και τους καλεί να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει αυτή η καταστροφική, παράνομη και εγκληματική δράση των λαθροϋλοτόμων- καταπατητών.

Πρόεδρος                                        Γραμματέας
Παπαντωνόπουλος Κων/νος             Συλάιδου Νατάσα
6977223610

Τα μέλη :
Αντιπρόεδρος: Χρονόπουλος Ανδρέας        
Ταμίας: Δρακοπούλου Ευγενία            
Υπεύθυνος Τύπου και Προβολή:  Μαρκόπουλος Γεώργιος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων:  Τουτούνης Ηλίας
Μέλος: Αθανασόπουλος Ανδρέας

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Στη ΒΟΥΛΗ η παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου Aρχ. Ολυμπίας

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ:
«Να προστατευθεί το φαράγγι Αντρωνίου Aρχ. Ολυμπίας, περιοχή NATURA 2000 από τη ρίψη βοθρολυμάτων».
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Υγείας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Χρήστος Καραγιαννίδης με αφορμή το γεγονός ότι λίγο πριν την διεξαγωγή των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών ιδιώτης έσκαψε το πλακόστρωτο δημόσιου δρόμου, μήκους 100 περίπου μέτρων, στην Κοινότητα Αντρωνίου περνώντας τον αγωγό του μέσα από τον αγωγό όμβριων υδάτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος αγωγός καταλήγει στο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φαράγγι του Αντρωνίου.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το εν λόγω φαράγγι συνιστά προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή Natura 2000 και ταυτόχρονα σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων πεζοπόρων σε ετήσια βάση.
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ωλωνός» προέβη σε καταγγελία του γεγονότος και ενημέρωσε τις αρμόδιες τοπικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία καθώς δεν έχουν ξηλωθεί οι σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς τις σχετικές άδειες από την πολεοδομία και την Δημοτική Αρχή.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ

 Συλλογή καταγραφή Ηλίας Τουτούνης
Ο Γιαννάκος, ένα παιδί κάπου στα δεκαεπτά με δεκαοχτώ χρονώνε, ψηλός μαυρομάτης με μαύρα σπαστά μαλλιά και με δυνατά μπράτσα σαν σκιζάρια πετάγανε τις νεύρες από την δύναμη και την παλικαριά του.
Ήτανε ένα παιδί αρφανό χωρίς μάνα και πατέρα, τον βρήκε μια γυναίκα, η Κυπαρίσσω, στην κάτου βρύση του χωριού ακουμπισμένο στην ρίζα μια ιτιάς διπλωμένο με μια παλιά μεσάλα μέσα σ’ ένα ματαράτσι. Έσκουζε από την πείνα, ήτανε δεν ήτανε σαραντισμένο. Ευτυχώς που δεν έκανε κρύο και δεν ξεπάγιασε κοντά στο νότισμα της βρύσης. Η Κυπαρίσσω, το μάζωξε και το πήρε και μαζί με τα τρία δικά της στο φτωχικό κονάκι τους.
- Άνδρα μου, ο Θεός μας το έστειλε μαζί με τα δικά μας και τούτο. Τι τρία, τι τέσσερα, ψυχούλα είναι κι αυτό, δεν πρέπει να το αφήκουμε στην μαύρη του την μοίρα.
Ο Αντρίκος, δεν έφερε καμιά μα καμιά αντίρρηση, ίσα- ίσα που το καλοδέχθηκε στο φτώχικό του και το μάζωξε με αγάπη.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Μπαντούνας του Ιωάννη (Καραλή)

Έφυγε πριν λίγες μέρες, ο Μπαντούνας Δημήτριος (Δήμος) του Ιωάννη (ο πατέρας του ήταν αδελφός του Καραλή), που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948 και ζούσε στην Κομοτινή.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ο Δήμος Μπαντούνας ήταν ιατρός χειρουργός στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Συμπατριώτες μας από τη Θεσσαλονίκη με πληροφόρησαν, ότι επρόκειτο περί ενός πετυχημένου επιστήμονα και πολύ καλού ανθρώπου.
Από δελτίου τύπου διαβάζουμε ότι:
Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο χειρουργός για πολλά χρόνια στο Νόσοκομείο Κομοτηνής Δημήτρης Μπαντούνας, την Παρασκευή 21.11.2014.

Νικόλαος Μήτσης του Γεωργίου

Έφυγε πριν λίγες μέρες, ο Μήτσης Νικόλαος του Γεωργίου (αδελφός του Κόνσουλα) 82 ετών, που γεννήθηκε στο Αντρώνι και διέμενε στη Θεσσαλονίκη.
Στα παιδιά του Γιώργο, Μαρία και σε όλους τους συγγενείς του, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.
Γνώρισα τον μπάρμπα Νίκο εντελώς τυχαία στο λιμάνι, το 1971 και έκτοτε τον έβλεπα όταν βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη. Έφυγε από το χωριό μας μετά τον πόλεμο μαζί με πολλούς συγχωριανούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, τότε που διαφέντευαν το λιμάνι Θεσσαλονίκης οι γνωστοί συμπατριώτες μας. Για τα δεινά που τράβηξαν τότε, ελπίζω να γράψω αργότερα αν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Πηγή: http://www.antroni.gr/cms/o-topos-mas/meletes-pnevmatika/vivlia-entypa/vivlia-toy-topou-mas/1318-nikolaos-mitsis-tou-georgiou

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΝΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

  
Μετά την ήττα του Παπαφλέσσα, οι Δεληγιάννηδες, οι γιοι του Κολοκοτρώνη και ο Ζαΐμης, επεδίωξαν να καταλάβουν την Τρίπολη όπου είχε εγκατασταθεί το σώμα του Βάσου Μαυροβουνιώτη και τα υπολείμματα των δυνάμεων του Παπαφλέσσα.

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, ξεκίνησε από τους Λάκκους με προορισμό την Τρίπολη. Στο χωριό Βουνό, το στρατιωτικό του σώμα, πανικοβλήθηκε από ψευδή είδηση για αιφνιδιαστική εχθρική επίθεση και διαλύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1824, και κατευθύνθηκε προς το χωριό Συλίμνα, με τους Θ. Ρηγόπουλο, Ιωάν. Βανικιώτη και Αναστ. Σαμαρίνη, όπου βρισκόταν ο πατέρας του. Στον δρόμο, καθώς περνούσε δίπλα από ένα ξερολάγκαδο, μια σφαίρα σφηνώθηκε στο έδαφος μπροστά από το άλογο του Πάνου. Κοίταξε προς το μέρος απ’ όπου προήλθε ο πυροβολισμός και είδε δυο Βουλγάρους (με αρχηγό τον Χατζηχρήστο) που διακρίνονταν από τα σαρίκια που έφεραν.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ

 
Κατά την β’ τουρκοκρατία, η Ηλεία απαρτιζόταν από δυο επαρχίες. Η πρώτη ήταν αυτή της Γαστούνης, με έδρα την Γαστούνη και περιλάμβανε την βόρεια Ηλεία και ορισμένα χωριά της Αχαΐας και της Αρκαδίας και η δεύτερη ήταν η επαρχία Φαναρίου με έδρα το Φανάρι της Ανδρίτσαινας. Όλες οι επαρχίες, επί τουρκοκρατίας, ονομαζόταν καζάδες. Ο καζάς[1] της Γαστούνης, ήταν ο μεγαλύτερος σε έκταση και καταλάμβανε όλον τον σημερινό νομό κι επιπλέον εδάφη εκτός αυτού και είχε πρωτεύουσα την Γαστούνη. Την περίοδο αυτή, στον καζά, είχαν εγκατασταθεί πολλοί Οθωμανοί, ιδίως στην πόλη της Γαστούνης, με αρχηγούς την οικογένεια των Χοτομαναίων (Otoman)[2], ενώ οι προύχοντες (κοτζαμπάσηδες), της Γαστούνης, προέρχονταν από την οικογένεια Σισίνη. Περιφερειακά, σχεδόν σ’ όλους τους οικισμούς, είχαν εδραιωθεί αρκετοί αγάδες, συγγενείς και ευνοούμενοι της οικογενείας των Χοτομαναίων.
Μεταξύ του χωριού Σώστι και του εγκαταλειμμένου σήμερα οικισμού Ακοβίτη[3]και συγκεκριμένα στην σημερινή τοποθεσία Λαβδαίικα, είχε εδραιωθεί ένα σημαντικότατο τσιφλίκι[4] από κάποιον Αγά τον Μουσταφά Μπαϊρακτάρ ή Μπαϊρακτάρη[5] της φάρας των Χοτομαναίων. Το τσιφλίκι του, νότια είχε ως φυσικό όριο τον χείμαρρο Κουρλέσα και βόρεια έφτανε πέρα από το χωριό Σώστι, κοντά στο Γαστουναίικο (Πηνειός) ποτάμι. Απ’ ανατολάς, συνόρευε με τις παρυφές του σημερινού χωριού Χάβαρι και δυτικά ενδιάμεσα από τα χωριά Αμπελόκαμπος (πρ. Καρακούζι) και Κόροιβος (πρ. Κελεβή). Ο Μουσταφά αγάς, βασικά ήταν άνθρωπος φιλόθρησκος, αλλά νταής, κάπου- κάπου όμως έπεφτε και σε δρόμο, ενώ ήταν και μεγάλος συμφεροντολόγος. Αγάπαγε πολύ την γη, ως περιουσία, ήθελε να την διαφεντεύει και να την έχει αβέρτικη και πάντοτε προσπαθούσε να την αυγατίσει όσο περισσότερο μπορούσε. Λέγεται, ότι κάποτε έστειλε με το έτσι θέλω και οργώσανε τα χωράφια από την άλλη μεριά της Κουρλέσας στην τοποθεσία Κακάβι, στα Καρζέϊκα (ιδιοκτησίας του Καρζή) με σκοπό να τα καταπατήσει.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Κώστας Πανούτστος του Βασιλείου (Σπανός)

 Έφυγε σήμερα 25.10.2014, ο Κώστας Πανούτστος του Βασιλείου (Σπανός) σε ηλικία 59 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή 12.00 στο Αντρώνι.
 Στον πατέρα του τον μπάρμα Βασίλη, στη σύζυγο τουΑσήμω, στα παιδιά του Βασίλη, Αργύρη, Αφροδίτη, στα αδέλφια του Άγγελο, Αργύρη, Γιάννη και σε όλους τους συγγενείς του, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.
 Ο Κώστας, ήταν σεμνός, αληθινός σ' όλα του, χαμηλών τόνων, ένα φτωχόπαιδο που κοίταζε πρωτίστως την οικογένειά του, τη δουλειά του αλλά συμμετείχε ενεργά και με πάθος στις εκδηλώσεις του χωριού μας.
 Ήταν ένας ήσυχος βιοπαλαιστής της ζωής, που δούλεψε ως οδηγός στα ασθενοφόρα της Ηλείας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε πριν δύο περίπου χρόνια. Δεν πρόκανε όμως να ησυχάσει και να αράξει στο χωριό του αφού ύστερα από λίγους μήνες, εντελώς τυχαία διαπίστωσε πρόβλημα με την υγεία του.
 Στον ενάμιση χρόνο της περιπέτειας του, ενημερωνόμουν διαρκώς για την πορεία του και απέφευγα να τον επισκεφτώ (για ευνόητους λόγους). Λίγες μέρες πριν και όταν έμαθα ότι είναι πλέον σοβαρή η κατάστασή του, έτρεξα και τον είδα στο Αττικό Νοσοκομείο. Εκεί ενημερώθηκα από την Ασήμω και τ΄ αδέλφια του (που στάθηκαν κοντά του όλο αυτό το διάστημα), ότι είχε καταπολεμήσει την ασθένειά του αλλά δυστυχώς μας έφυγε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΑΝΙΑΡΑΣ ΝΥΦΗΣ



Μια φορά, σε κάποιο χωριό του τόπου μας, ήτανε μια γυναίκα αλανιάρα, που είχε βρωμίσει ούλο το χωριό με τα τερτίπια της. Όμως καθώς λέει ο λαός: «Να ’χα πουτάνας ρίζικό, να ’χα πουτάνας τύχη», ότι και να έκανε η τύχη της μια μέρα άνοιξε μ’ ένα καλό παιδί, χωριατόπαιδο νοικοκυρόπαιδο, που την αγάπησε πολύ και θέλησε να την κάμει γυναίκα του. Αφού τα φτιάξανε και τα βρήκανε μεταξύ τους, κανονίσανε να κάνουνε τον γάμο με τρικούβερτο γλέντι και ταβούλια. Η μάνα του όμως, ψάχνοντας και κουβεντιάζοντας με γνωστούς από το χωρίο της νύφης, έμαθε ότι η μέλλουσα νύφη της δεν ήταν παρθένα και αυτό δεν άρεσε καθόλου στην οικογένεια του γαμπρού και η γκρίνια πήγαινε και εχότανε καθημερινά.
-Τι της ζήλεψες παιδάκι μου; Αυτή την περπατημένη! Όμορφος είσαι, νέος είσαι νοικοκύρης είσαι τι άλλο θέλεις; Του τσιριμόνιαζε τ’ αυτιά η μάνα του.
-Τήρα να την παρατήκεις και να βρεις μια καλή τσουπούλα, ας είναι και φτωχειά. Ευτούνη δεν είναι για το κονάκι μας, διώχτη να πάει στο διάβολο και άκου εδώ: «Το μοναστήρι να ’ναι καλά κι’ από καλογέρους βρίσκουμε»! Του έλεγε και ο πατέρας του.
Ο γιος της, όμως δεν έκανε πίσω με τίποτα, λες και είχε φάει το μαγιοβότανο, απάνου κατ’ απάνου, σώνει και καλά, να την παντρευτεί. Και τι να κάνουν, οι δικοί του; Θα ντροπιαστούνε στο χωριό με την παρθενιά της νύφης, διότι την άλλη μέρα από το μυστήριο να βγάλουνε το ματωμένο σεντόνι το πρωί στην βεράντα τους.

Γεώργιος Παπαντώνης (Τομαράς)

giorgis_papant.bmp - 441.05 kbgiorgis_papantonis.bmp - 377.7 kb
Έφυγε χθες Σάββατο 18.10.2014, ο μπάρμπα Γιώργης Παπαντώνης (Τομαράς) σε ηλικία 93 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 14.00 στη γενέτειρά του το Αντρώνι.
Στα παιδιά του Κωνσταντίνα, Γιάννη, Νίκο, Χρήστο, Παναγιώτη, Γεωργία και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Λεωνίδας Πανόπουλος

Έφυγε σήμερα το ξημέρωμα της Κυριακής 28.9.2014 ο Λεωνίδας Πανόπουλος σε ηλικία 78 ετών.
Η κηδεία του έγινε την ίδια μέρα στις 5μμ. στο ναό της Ανάληψης στο Πανόπουλο.
Στη σύζυγο του Μαρίνα, στα παιδιά του Καλή, Ευγενία, Κώστα, Γιάννη και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.
Για την ενημέρωση ευχαριστούμε τον φίλο της σελίδας Γιώργο Μαρκόπουλο.

Ό Λεωνίδας ήταν καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη που βρίσκεται σήμερα το Πανόπουλο, όχι μόνο από τις επιχειρηματικές ανησυχίες του αλλά και με την συμβολή του στα κοινά προκειμένου ο τόπος που ζούσε να πάει μπροστά. Τον είχα συναντήσει πολλές φορές αλλά την τελευταία που μίλησα μαζί του ήταν πριν πέντε χρόνια όταν βρέθηκα μαζί με τον π. δήμαρχο Λασιώνος μπροστά στην κατεδάφιση του σπιτιού του. Το σπίτι αυτό είχε χτιστεί δίπλα από το ιστορικό «Χάνι Πανόπουλου», φτιαγμένο με πέτρα από τον Ερύμανθο και ίσως να είναι ένα από τα 6 σπίτια που έκαψαν οι Γερμανοί το 1943. Την ίδια μέρα ο Λεωνίδας Πανόπουλος μου έδειξε και ένα τετραγωνισμένο λίθο, που πιθανόν να προέρχεται από τον Αρχαίο ναό που βρισκόταν κάποτε στο Πανόπουλο.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Γλωσσάρι από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

Γλωσσάρι από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας
Τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, μία από τις πιο σημαντικές αρχειακές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούνται από τριάντα οκτώ κώδικες και δέκα χιλιάδες λυτά έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας έως την εκλογή του πρώτου «βασιλέα της Ελλάδος» Όθωνα (1821-1832). Η βασική αυτή ιστορική πηγή μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης περιλαμβάνει έγγραφα που σχετίζονται με τις Εθνοσυνελεύσεις και τις τοπικές συνελεύσεις, τα συνταγματικά κείμενα του Αγώνα και τα τοπικά πολιτεύματα, πράξεις του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού Σώματος, έγγραφα της καποδιστριακής περιόδου από και προς τον Κυβερνήτη, τη Γερουσία και το Πανελλήνιο, αλληλογραφία υπουργείων και γραμματειών, καθώς και έγγραφα ιδιωτών προς τη Διοίκηση.
Μέσα στο συμπαγές, αν και όχι πλήρες, σώμα των τεκμηρίων των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας αποτυπώνεται εναργώς τόσο η ίδρυση και η λειτουργία των βασικότερων οργάνων εκπροσώπησης του Έθνους και της Διοίκησης, κατά τη διαδικασία συγκρότησης ανεξάρτητης εθνικής κρατικής οντότητας, όσο και ο αγώνας και τα προσωπικά αιτήματα των αφανών, στο μεταίχμιο της μεταμόρφωσής τους από υπόδουλους σε ελεύθερους πολίτες.
Τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, μία από τις πιο σημαντικές αρχειακές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούνται από τριάντα οκτώ κώδικες και δέκα χιλιάδες λυτά έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας έως την εκλογή του πρώτου «βασιλέα της Ελλάδος» Όθωνα (1821-1832).
Τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, μία από τις πιο σημαντικές αρχειακές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούνται από τριάντα οκτώ κώδικες και δέκα χιλιάδες λυτά έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας έως την εκλογή του πρώτου «βασιλέα της Ελλάδος» Όθωνα (1821-1832).

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Βοθρολύματα σε φαράγγι Natura!

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΙΔΙΩΤΕΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Ηταν προεκλογική υπόσχεση
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Τοπικοί αιρετοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να εκθέτουν με τις πρωτοφανείς ενέργειές τους τον ιστορικό δήμο-βιτρίνα της χώρα μας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών.
 Οπως κατήγγειλαν στην «Ε» κάτοικοι της μικρής κοινότητας Ανδρωνίου, κάποιοι ιδιώτες πραγματοποίησαν πρόσφατα, με τη συναίνεση εκπροσώπων του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, διάφορες αποχετευτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, εντός του οικισμού της τοπικής κοινότητας, με σκοπό να οδηγήσουν τα βοθρολύματα εντός παρακείμενου ρέματος, δηλαδή προς το «Φαράγγι Αντρωνίου», περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura 2000!
Τη σοβαρή καταγγελία των κατοίκων επιβεβαίωσε στην «Ε» και ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ωλωνός».
«Εν τη γενέσει της παραπάνω αυθαιρεσίας, ενημέρωσα τηλεφωνικά τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αντρωνίου, τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Λασιώνος και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, χωρίς αποτέλεσμα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι το έργο ήταν προεκλογική υπόσχεση προς τους ιδιώτες, γι' αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει ενδιαφερθεί ο δήμος για την αποκατάσταση της προκλητικής αυθαιρεσίας», κατήγγειλε ο πρόεδρος του «Ωλωνού» Κώστας Παπαντωνόπουλος και πρόσθεσε:
«Εκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι ξήλωσαν το διακοσμητικό πλακόστρωτο, πέρασαν τους σωλήνες και έκλεισαν πρόχειρα το κενό με τσιμέντο. Επίσης, στο δημόσιο δρόμο μπορεί κάποιος να διακρίνει άλλη αυθαίρετη παρέμβαση (σαμάρι) στην είσοδο οικίας.
«Καλούμε τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Περιβάλλοντος να παρέμβουν ώστε να σταματήσει το οικολογικό έγκλημα και οι πρωτοφανείς αυθαιρεσίες», τόνισε ο κ. Παπαντωνόπουλος.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Λέξεις στην καθημερινότητα και στην τεχνολογία με βάση από την ονοματολογία της παγκόσμιας πανίδας.

Αγρίμι, το = ο απολίτιστος άνθρωπος, αυτός που δεν έχει επαφή με την κοινωνία.
Αετός, ο =ο πανέξυπνος.
Αηδόνι, το = ο εξαίρετος και καλλίφωνος τραγουδιστής- ψάλτης.
Αηδονόγλωσσα, η = αυτός που έχει ευχάριστη ευχέρεια λόγου.
Αθώα περιστερά, η = γενικά αυτός που ενώ είναι ένοχος, στο τέλος αθωώνεται.
Ακρίδα, η = Sikorsky Scycrane (H),πυροσβεστικό ελικόπτερο, η γνωστή πορτοκαλί ακρίδα, χωρητικότητας 10.000 λίτρων ύδατος.
Ακρίδα, η = αναφέρεται σαν παροιμιώδης φράση «Έπεσε ακρίδα» και λέγεται όταν σύνολον ανθρώπων που διεκδικούν μαζεύονται για να πάρουν ότι μπορέσουν.
Ακριδολογάω, = χαζεύω, κάνω χουζούρι, περνάω την ώρα μου άπραγος.
Αλεπού,  η = ο πονηρός άνθρωπος,
Άλμπατρος[1],  = αεροσκάφη τύπου HU-16B Albatross.
Άλογο το = ο ίππος, η ιπποδύναμη μηχανών και ηλεκτροκινητήρων.
Αράχνη, η = η παμπόνηρη γυναίκα, ο ασύλληπτος μεγαλοδιαρρήκτης.
Αρκούδα, ο δυνατός άνθρωπος, η θεόρατη γυναίκα. Κατά τον ψυχρό πόλεμο, Αρκούδα έλεγαν την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Αρκουδιάρης, ο = αυτός που κρατούσε αιχμάλωτη αρκούδα και περιφερόταν για επίδειξη με σκοπό το οικονομικό κέρδος.
Αρνάκι έγινε, = αυτός που συνετίσθηκε.
Αρουραίος, ο = ο υποχθόνιος άνθρωπος, αυτός που εργάζεται υπερβολικά.
Ασβός, ο = γενικά ο κοντός άνθρωπος με ίσια μαλλιά.
Αστακός, ο = ο υπέρ εξοπλισμένος με πολεμικά όπλα.
Αστρίτης,  ο =ο έξυπνος άνθρωπος, αυτός που πετάνε τα μάτια του φωτιές.
Αχινός, ο = είδος θαλάσσιας νάρκης.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ορισμός Αντιδημάρχων & μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο δήμο αρχαίας Ολυμπίας



     ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              
              ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ                                                          Αρχαία Ολυμπία,  01/09/2014
ΔΗΜΟΣ   ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ                                    Αριθμ. Πρωτ. :  11865



ΘΕΜΑ: «Ορισμός Αντιδημάρχων & μεταβίβαση αρμοδιοτήτων»

ΑΠΟΦΑΣΗ  195 / 2014
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

·         Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α' 87).
·         Την υπ' αριθμ. 15150/15.4.2014 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας με το Ν. 3852/ 2010», όπως ισχύει.
·         Τις διατάξεις της παραγράφου 3 ε' άρθρου 3 ν.4051/2012 (Α' 40), αναφορικά με τον ορισμό αντιδημάρχων οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία.
·         Τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2011 της Ε.Σ.Υ.Ε. (αποφ. 11247 - ΦΕΚ 3465/28.12.2012 τεύχος Β’), σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας υπάγεται στην κατηγορία των Δήμων με πληθυσμό από 5.000 έως 20.000 κατοίκους.
·         Το γεγονός ότι ο Δήμος μας εμπίπτει στις ανωτέρω διατάξεις και επομένως μπορούν να ορισθούν έως τέσσερις (4) Αντιδήμαρχοι, εκ των οποίων οι δύο δικαιούνται αντιμισθίας.
·         Τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου (ΦΕΚ 231/ Τεύχος Δεύτερο/ 09-02-2012).

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατροί και Ιατρική στην Επανάσταση του 1821



ΛΑΖΑΡΟΣ Ε. ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ
Γιατροί και Ιατρική στην Επανάσταση του 1821, εκδόσεις Μπαλτά, Γλύφα Βαρθολομιού Ηλείας 2014, σ.σ. 427.
Το βιβλίο του Λάζαρου Βλαδίμηρου, «Γιατροί και Ιατρική στην Επανάσταση του 1821», σίγουρα αποτελεί μια λίαν εξαίρετη και τεκμηριωμένη επιστημονική εργασία, αποτυπωμένη σ’ ένα υπέροχο βιβλίο, που αναφέρεται και γενικά στην ιατρική οικογένεια στις αρχές του 19ου αι. και στις γνώσεις των επιστημόνων αλλά και των εμπειρικών γιατρών, εκείνης της εποχής, που συνέβαλαν αρμονικά και θετικά κατά την παλιγγενεσία του 1821 μέχρι την επανασύσταση του ελληνικού κράτους.
Αυτοί οι θεραπευτές που, από οποιοδήποτε μετερίζι, έδωσαν το παρών τους και με όποια ιατρική κατάρτιση κατείχαν, όπως επιστήμονες από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ντόπιοι και περιφερόμενοι εμπειρικοί με αξιοθαύμαστες βοτανοθεραπείες και τις εξαιρετικές φαρμακογνωσίες τους, κομπογιαννίτες και φαρμακοτρίφτες με παραδοσιακά και πρωτότυπα σκευάσματα, η προσφορά στους αγώνες του έθνους είναι ανεκτίμητη, διότι, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, έπραξαν  τον καθήκον τους στο ακέραιο, προσφέροντας αμέριστα τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο Δ.Σ. του συλλόγου «Ωλονός» 2014

Ωλονός (Ερύμανθος)
Παρασκευή  5 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου & Φολόης «Ωλονός» συγκάλεσε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 με θέμα τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Από την εκλογική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αναδείχθηκε η κάτωθι σύνθεση:

Πρόεδρος: Παπαντωνόπουλος Κώστας
Αντιπρόεδρος:  Χρονόπουλος Ανδρέας           
Γενικός Γραμματέας: Νατάσσα Συλάϊδου
Ταμίας: Δρακοπούλου Ευγενία            
Υπεύθυνος Τύπου και Προβολή:  Μαρκόπουλος Γεώργιος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων:  Τουτούνης Ηλίας
Μέλος: Αθανασόπουλος Ανδρέας

Αναπληρωματικά μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αναδείχθηκαν τα κάτωθι:

Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος
Κατσαρός Δημήτριος
Καραχάλιος Γεώργιος