Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα Καμίνια


Καμίνι λέγεται η ιδιόμορφη κτιριακή εγκατάσταση με ειδικές και ποικίλες κατασκευαστικές μορφές, στο εσωτερικό της οποίας αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η κατασκευή χρησιμοποιείται κυρίως για την απανθράκωση ξύλων, την  τήξη μετάλλων, την καύση λίθων για ασβεστοποίηση, το ψήσιμο πηλού κ.λπ. Υπάρχουν αρκετά είδη καμινιών και έχουν λάβει την ονομασία, από το αντικείμενό τους. Μερικά από αυτά είναι τα ξυλοκάμινα, ή καρβουνιάρικα παράγουν κάρβουνο, τα ασβεστοκάμινα ή χορίδι παράγουν ασβέστη, τα σιδεροκάμινα ή γυφτοκάμινα μεταποιούν μεταλλικά αντικείμενα και τα καμίνια κεραμοποιίας, που με πρώτη ύλη την άργιλο ή κοκκινόχωμα φτιάχνουν κεραμίδια, τούβλα, μαγειρικά σκεύη, γλάστρες, πιθάρια, βίκες κ.λπ. Ακόμη καμίνια μπορούμε να ονομάσουμε και τους φούρνους, οι οποίοι είναι ένα είδος μικρού καμινιού καθημερινής χρήσης, ανεξάρτητα με το είδος χρήσης τους.

1.Ασβεστοκάμινα. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τον ασβέστη, σαν ένα υλικό πρώτης ανάγκης στην καθημερινότητα. Τον χρησιμοποιούσε, για το καθάρισμα, άσπρισμα, φαρμακευτική, χτίσιμο, απολύμανση, σοβάτισμα, γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο ασβέστης[1] είναι ένα αδρανές υλικό, που παράγεται μόνον μετά από την υψηλή καύση της πέτρας.

Προϊστορική ασβεστοκάμινος (κατά Schiele)

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Νέο Δ.Σ του συλλόγου Περσαιναίων και τα τέταρτα γενέθλια της ιστοσελίδας persaina.gr


ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΣΑΙΝΑΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

Με την συμμετοχή αρκετών μελών του συλλόγου Περσαιναίων, στις 16 Δεκεμβρίου 2012 έγινε η ετήσια γενική συνέλευση στα γραφεία του συλλόγου (οδός Ακομινάτου 51 Αθήνα) και στη συνέχεια οι εκλογές από τις οποίες αναδείχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:
• ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ : ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΙΠΙΝΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ : ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 ΜΕΛΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΟΣ : ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΤΟ Δ.Σ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εμείς ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ. κάθε επιτυχία στο έργο του.


Τα τέταρτα γενέθλιά της γιορτάζει η ιστοσελίδα www.persaina.gr

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η πανίδα του δρυοδάσους της Κάπελης


kapeli2
Η σπάνια και εξαιρετική ποικιλομορφία του ανάγλυφου τη χώρα μας, ο πλούτος της χλωρίδας και η ιδιόμορφη γεωγραφική της θέση της, εντός της Μεσογείου θάλασσας, είναι οι ιδανικοί παράγοντες, που με τον δικό τους τρόπο εναρμονίζονται, διαμορφώνουν και συμβάλλουν στο οικοσύστημα και στην πλούσια βιοποικιλότητα της πανίδας μας.
foloi 0042

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Συνεδρίασε στα Ολύμπια την Πέμπτη 13.12.2012, η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τον σύλλογο Ωλονό εκπροσώπησαν και κατέθεσαν τις προτάσεις του συλλόγου προς τη δημοτική αρχή, ο πρόεδρος Ηλίας Τουτούνης και η γραμματέας Βάσω Χαριτοπούλου. Από το Ανρώνι και τα γύρω χωριά δεν παραβρέθηκε κανείς ενώ την γειτονική μας Μπουκοβίνα εκπροσώπησαν και κατάθεσαν προτάσεις ο Ανδρέας Μπενέτσης και ο Χρίστος Χριστόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Με θέμα «ενημέρωση – συζήτηση – προτάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του έτους 2013» συνεδρίασε την Πέμπτη το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν προς την δημοτική αρχή  τις προτάσεις των συλλόγων και των φορέων που εκπροσωπούσαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα, με τις τοποθετήσεις τους,  την αγωνιά  τους για την οικονομική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών   εν μέσω μνημονίων και μεσοπρόθεσμων.
O δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αφού καλωσόρισε πρώτα τα μέλη της επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων:

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Δημιουργία δασαρχείου στην καρδιά του δρυοδάσους



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ
«ΩΛΟΝΟΣ»
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου & Φολόης «ΩΛΟΝΟΣ», εστιάζοντας στο μέγα πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης υλοτομίας και εκχέρσωσης, λόγω της μη έγκαιρης και σωστής φύλαξης που παρατηρείται επί σειρά ετών στο Δρυοδάσος της Φολόης, προτείνει άμεσα να δημιουργηθεί Δασαρχείο Φολόης με έδρα τη Δημοτική Ενότητα Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι λόγοι για τους οποίους ο Σύλλογός μας αποφάσισε να αναγάγει με την παρούσα σε ζήτημα ύψιστης και άμεσης προτεραιότητας την ίδρυση Δασαρχείου στην καρδιά του Δρυοδάσους Φολόης είναι οι εξής:
1) Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα των Βαλκανίων και πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία.
2) Το εν λόγω δάσος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ηλεία, και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ορφανό, διότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά σοβαρή μέριμνα για την προστασία του.
3) Τα υφιστάμενα Δασαρχεία του Νομού Ηλείας Πύργου και Αμαλιάδας, απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το δρυοδάσος Φολόης και όπως είναι αναμενόμενο η φύλαξή του είναι αναπόφευκτα ανεπαρκής.
Όποτε κι αν υπήρξε καταγγελία κατά την ώρα διεξαγωγής της παράνομης υλοτομίας, οι δασικές υπηρεσίες πάντοτε καταφθάνουν στον εν λόγω τόπο μετά την πάροδο μιας ώρας και πλέον, χωρίς να μπορούν να επέμβουν έγκαιρα.
4) Οι κινήσεις των υπηρεσιακών αυτοκινήτων των Δασαρχείων (ώρα εκκίνησης - άφιξης) ελέγχονται δια μέσω κινητών τηλεφώνων από τους εκάστοτε παράνομους υλοτόμους και τοιουτοτρόπως αποτρέπεται η άμεση σύλληψή τους.
5) Η δημιουργία Δασαρχείου στην καρδιά του Δρυοδάσους Φολόης σίγουρα θα αποτρέψει όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος του και μπορεί να προσφέρει προοπτικές ως προς την αειφορική προστασία και φύλαξή του, την ορθή ανάδειξή του αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Εκ του Δ.Σ.

H νέα ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μ. Νοδάρου: www.apokalypseis.com


Ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος αφήνει το ενημερωτικό μπλογκ «http://mnodaros.blogspot.gr» με τίτλο «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»  και μετακομίζει στην ιστοσελίδα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «www.apokalypseis.com»


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ: Σας καλωσορίζω στις  www.apokalypseis.com . Με γνώμονα το δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών για όλα τα θέματα και κυρίως για εκείνα που κρύβουν τα  ελεγχόμενα ΜΜΕ από τα σκοτεινά κέντρα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αποφάσισα να βγάλω στον «αέρα» αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Το πρώτο μνημόνιο των Ελλήνων το έτος 1843


Η ιστορία αν και συνεχώς μας διδάσκει επαναλαμβάνεται και από ότι διαφαίνεται, δυστυχώς εμείς οι Έλληνες την αγνοούμε παντελώς, επαναλαμβάνοντας κατά καιρούς πάντοτε τα ίδια μοιραία λάθη. Θα αναφερθώ τι συνέβη με την ελληνική οικονομία το έτος 1843, όπου μπορούμε να συγκρίνουμε με το σήμερα και ν' αντιληφθούμε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως των εποχών, των συγκυριών των προσώπων και των οικονομιών. Η σύγκριση αυτή, την αναφέρω μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά μπορεί να μας προκαλέσει αίσχος, αηδία, ντροπή και ανατριχίλα.
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα ενώ αντιμετώπιζε τεράστια έσω προβλήματα, είχε και υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις και έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης, τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων, που είχε πάρει η χώρα μετά την επιτυχημένη ιστορική επανάσταση του 1821. Δυστυχώς αυτά τα χρήματα, δεν είχαν απορροφηθεί σε υποδομές, που θα βοηθούσαν την νεοσύστατη και ανύπαρκτη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στις εμφύλιες συρράξεις που ξέσπασαν μετά την απελευθέρωση και στα λούσα του παλατιού, των αυλικών και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος, και στις τσέπες των πρώην κοτζαμπάσηδων και αρκετών οπλαρχηγών που με παραπλανητικά στοιχεία είχαν χρεώσει το νεοσύστατο κράτος όσο αυτοί ήθελαν. Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο στους δανειστές μας ήταν επτά (7) εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν σχεδόν με το μισό των συνολικών εσόδων του μικρού ελληνικού κράτους που μετά βίας έφθαναν τα δέκα τέσσερα (14) εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα για να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

«Ο επερχόμενος χαμός του δρυοδάσους της Φολόης»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ
«ΩΛΟΝΟΣ»
«Ο επερχόμενος χαμός του δρυοδάσους της Φολόης»
Απόσπασμα από το άρθρο του Χρήστου Διον. Μαρκόπουλου, περιοδικό Φολόη (τεύχος 64)
«Το δάσος το δικό μας, η Κάπελη, αντιστέκεται ακόμα, πλην κουτσουρεμένη.
Η πλειοψηφία των οικούντων στο Φολοήτικο Οροπέδιο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ποτέ της δεν έβαλε στο νου της να ξεκάμει το δάσος. Είχαν όμως οι κάτοικοί του απόλυτη ανάγκη το ξύλο της βελανιδιάς, να φτιάχνουν δηλαδή τα σύνεργα της κτηνοτροφικής, της γεωργικής, της αμπελουργικής, της νοικοκυρικής. Για να κάνουν περιφράξεις, να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τις σκεπές των σπιτιών, των σχολείων, των εκκλησιών και των νερόμυλων. Να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τα γιοφύρια τους. Να ταΐζουν τη φωτιά της εστίας οι νοικοκυρές και οι αγραυλούντες ποιμένες να ανάβουν πύρες να ζεσταίνονται τον καιρό της παγωνιάς και του χιονιά. Έτσι μπαίνανε στο δάσος και κόβανε τόσες βελανιδιές μόνο, όσες χρειάζονταν, για να καλύπτουν απόλυτες ανάγκες, που πιο πάνω αναφέρονται κι όχι για εμπόριο, για πλουτισμό. Έτσι το δάσος δεν κινδύνευε.

ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Με την επανατοποθέτηση των κλαπέντων θησαυρών  στο «Παλαιό Μουσείο», την προσπάθεια για την συνέχιση των εργασιών της Ολύμπιας Οδού μέχρι την Τσακώνα και με την έκδοση ψηφίσματος για τα όσα δεινά  έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή των μνημονίων ασχολήθηκε μεταξύ άλλων  το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας στην συνεδρίαση του το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.
 « Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση το σπουδαίο γεγονός  και συγχαίρουμε θερμά όσους συνέβαλαν ώστε οι κλεμμένοι θησαυροί να επανατοποτεθούν στις προσθήκες του μουσείου. Η αυριανή ημέρα είναι σημαντική για την Ολυμπία και για τον πολιτισμό της χώρας μας», τόνισε ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς με την ευκαιρία της εύρεσης των 77 αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί τον Φεβρουάριο.  

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οι Τζαβελαίοι στην Ηλεία



Κατά τις αρχές του 17ου αιώνα, στο χωριό Δραγώγι της Φιγαλίας, απαντάται η οικογένεια Τζαβέλα. Ένας εξ αυτών ήταν και ο κλεφτοκαπετάνιος Βασίλης Τζαβέλας, ο οποίος διακρίθηκε άπειρες φορές για την παλικαριά αι σωφροσύνη του. Παιδιά του Βασίλη, ήσαν ο Δημάκης, ο Τάσος ο Μήτρος και ο Πάνος. Οι μεγαλύτεροι εξ αυτών ο Δημάκης ο Μήτρος και ο Τάσος, παρέμειναν στο Δραγώγι. Κατά την επανάσταση του 1821, ο Δημάκης που ήταν ο πιο έμπειρος και ικανότατος καπετάνιος, διορίστηκε και ορκίστηκε οπλαρχηγός της περιοχής του. Έλαβε ενεργό μέρος στην Μάχη του Αγίου Αθανασίου της Καρύταινας μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στην μάχη του Πουσίου Λάλα, αρχικά με τον Γιωργάκη και κατόπιν με τον Δημητράκη Πλαπούτα.
Η παράδοση αναφέρει ότι, ο Βασίλης, παιδί του γερό- Δημάκη ήταν το μικρότερο από τα έξι αρσενικά παιδιά που είχε ο πατέρας του. Αυτά τα Τζαβελόπουλα είχαν και μια αδερφή, την ονομαστή Κάϊντω ή Κάντω. Η λυγερόκορμη ομορφιά της που έλαμπε σαν το άστρο της αυγής, ήταν το καμάρι όλων των ραγιάδων του καζά και ο τρανός καημός των τούρκων αφεντάδων και κυρίως των σκληρών αγάδων του Φαναριού.