Κούμανι και Αντρώνι ο θεός να σε γλυτώνει και αν περάσεις από τη Γιάρμενα θα σε ψήσουνε στα κάρβουνα και αν περάσεις από τη Δίβρη θα σε φάει το μαύρο φίδι.
Τα δένδρα κόπηκαν από τη δεξιά πλευρά της "Ε.Ο. 111" Πάτρας –Τρίπολης, κοντά στα όρια των Τ.Κ. Αντρωνίου και Τ.Κ. Αγίας Τριάδος (Μπουκοβίνας), μεταξύ της διασταύρωσης προς Αμαλιάδα και του χώρου δασικής αναψυχής (πικνίκ), παράπλευρα των Μυκηναϊκών τάφων της Παλιομποκοβίνας. Πλησίον βρέθηκαν και γερμένα δένδρα, μια τεχνική που χρησιμοποιείται τελευταία για να ξεραίνουν τις δρυς.
Κατά την Παλιγγενεσία του 1821, στα παράλια της Ηλείας καταγράφονται δύο ναυμαχίες μεταξύ του Ελληνικού και Τουρκικού στόλου. Η πρώτη έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 1821 ανοικτά του Κατακώλου και του ακρωτηρίου Κάβο Πάπα και η δεύτερη στις 24 - 25 Νοεμβρίου 1825, ανοικτά της Γλαρέντζας (σημ. Κυλλήνης). Ακόμη σε μια εμπλοκή στις 18 Ιανουαρίου 1826, αναφέρεται η πυρπόληση τουρκικής φρεγάδας.
Πηγή: "Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την εθνεγερσία του 1821" - Βιβλίο από τους Η.Τουτούνη – Κ. Παπαντωνόπουλο.
Ναυμαχία στο Κατάκωλο και στον Κάβο Πάπα 30 Σεπτεμβρίου 1821
Ο Ιμπραήμ πασάς σχεδίαζε να υποτάξει την Γορτυνία και να εγκαταστήσει φρουρά στην Καρύταινα, η οποία ήταν ακόμη ελεύθερη, για να ενθαρρύνει τους προσκυνημένους Πυργιώτες, Φαναρίτες και όσους Καλαβρυτινούς και Πατρινούς επέμεναν στο προσκύνημα. Ακόμη κάλεσε τον Ντελή - Αχμέτ και τον τουρκοπροσκυνημένο καπετάν Δημήτρη Νενέκο από την Ζουμπάτα να τον βοηθήσουν. Έτσι θα εξασφάλιζε την ελεύθερη επικοινωνία με την Αχαΐα και Ηλεία.
Ο Ντελή - Αχμέτ με τον Δημήτριο Νενέκο και με 2.000 άνδρες Αιγυπτίους και προσκυνημένους, κίνησαν από την Γαστούνη με σκοπό να αφανίσουν τους απροσκύνητους, της Βόρειας ημιορεινής και ορεινής Ηλείας[1]. Σχεδόν ανενόχλητοι πέρασαν από την Πηνεία την Ωλένη, την Φολόη και κατευθύνθηκαν προς την Δίβρη. Στην θέση Καλλιμάνι και Διβριώτικα Αμπέλια, δεν κατόρθωσαν να περάσουν, γιατί εκεί συνάντησαν την γενναία αντίσταση των οπλαρχηγών της Ορεινής Ηλείας.
Η Ανδρομάχη Δημητροπούλου γεννήθηκε το 1995 στο Σίγκεν της Γερμανίας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Ελλάδα με τους γονείς της. Η καταγωγή του πατέρα της είναι από τα Λεχαινά και της μητέρας της από τα Γιάννενα. Με τη μουσική ασχολιόταν από παιδί. Ο παππούς της ήταν ψάλτης και ο θείος της ρεμπέτης.
Σε ηλικία 14 ετών, στις 7 Αυγούστου του 2009 έλαβε μέρος στον διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, που διοργανώθηκε από το δήμο Λασιώνος στο χώρο δασικής αναψυχής του δρυοδάσους Φολόης στην Κάπελη με το ηπειρώτικό τραγούδι «άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ…»[1]. Στον διαγωνισμό μαζί με την Ανδρομάχη έλαβαν μέρος και 5 άλλα τσορομπίλια όπου όλα έλαβαν αναμνηστικό έπαινο.
Την διοργάνωση συντόνιζε ο φίλος συγγραφέας και λαογράφος κ. Ηλίας Τουτούνης.
Η Ανδρομάχη μετά το σχολείο άρχισε τις σπουδές της στην Γερμανική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ ενώ παράλληλα ξεκίνησε να τραγουδά αρχικά σε μαγαζιά στα Λεχαινά, στην Αμαλιάδα και στο Γκάζι. Στα 19 της το 2015 δοκίμασε τις δυνάμεις της στο The Voice Of Greece 2 ενώ το 2017 πρωτοκυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Το φεγγάρι» ενώ συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα και με τον Κωνσταντίνο Αργυρό.
Η όμορφη τραγουδίστρια είναι ένα από τα πιο λαμπερά νέα πρόσωπα του ελληνικού πενταγράμμου και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τη φωνή αλλά και τη σκηνική της παρουσία. Η ερμηνεύτρια ήδη πραγματοποιεί πολύ προσεγμένα βήματα και συνεργάζεται με πολύ σημαντικούς ανθρώπους της δισκογραφίας.
Όπως ανακοινώθηκε μέσα από την εκπομπή του ΡΙΚ1 Όλα στον αέρα, η Ανδρομάχη Δημητροπούλου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 66η διοργάνωσης του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού όπου θα ερμηνεύσει το τραγούδι «Ela» στην Ιταλία.
Το «Ela» είναι ένα μοντέρνο τραγούδι με ethnic επιρροές, σε αγγλικό και ελληνικό στίχο. Το τραγούδι υπογράφει μία παγκόσμια ομάδα διακεκριμένων συνθετών υπό τον Alex Papaconstantinou που απαρτίζεται από τους Arash, Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Γιώργο Παπαδόπουλο, Robert Uhlmann, Viktor Svensson και Yll Limani.