Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΙΟΙ

Άρθρο του Ηλία Τουτούνη, συγγραφέα λαογράφου.
Τα τελευταία χρόνια επί τουρκοκρατίας, λίγο πριν την μεγάλη επανάσταση του 1821, τσιφλικάς στα χωριά Βεσίνι, Ξηροκαρύταινα και Νάσια του δήμου Παΐων ήταν ο Μουρτέζ- αγάς, η Φειδάς, εξάδελφος του περιβόητου Λαλαίου Τουρκαλβανού, διώκτη των Χριστιανών και κλεφτών της περιοχής Χασάν Φειδά.
Ο Μουρτεζάγας ήταν αγαπητός, όχι μόνο στο τσιφλίκι του, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και των Καλαβρυτοχωρίων. Ήταν τόσο άριστες οι σχέσεις του με τους ντόπιους κατοίκους, όπου είχε παντρευτεί μια Χριστιανή Νασιωτοπούλα, την πανέμορφη Παναγιωτούλα, τσούπα του Δημητράκη Κουμπιά, αλλά και ανιψιά του Παπαγιαννάκη Καραμπάτσου, άρχοντα αλλά και αργότερα γενναίου οπλαρχηγού κατά τον αγώνα της Εθνεγερσίας.
Το 1818, μια Κυριακή επίσημη και γιορτινή ημέρα, ο άρχοντας ιερέας Παπαγιαννάκης Καραμπάτσος, κάλεσε στο κονάκι του για φαγητό και γλέντι, την οικογένεια του Μουρτέζ αγά, μαζί και τον άνδρα της αδελφής του, τον Ομέρ αγά ο οποίος ήταν κι αυτός Αγάς κατά πάσα πιθανότητα στην Στρέζοβα (σημ. Δάφνη Καλαβρύτων). Πάνω στο φαγοπότι και στο γλέντι ο γαμπρός του Μουρτέζ αγά, ο Ομέρ αγάς, καθώς ήταν μεθυσμένος, θέλησε με το ζόρι να φιλήσει, παρά την θέληση της, μια όμορφη κοπέλα Νασιωτοπούλα, που ήταν και αυτή καλεσμένη του παπά το κονάκι. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοπέλας και των υπολοίπων της παρέας, ο αγάς δεν πτοήθηκε καθόλου την αγκάλιασε σφικτά, για να μην αντιδράσει, και την φίλησε επανειλημμένα στον λαιμό και στα μάγουλα της.

"Πέτρα και ξίφος - Κάστρα και ιππότες στον Μοριά"

Παρουσίαση βιβλίου του Δουκιώτη Μιλτιάδη Τσαπόγα στην Πεντέλη το Σάββατο 2 Ιουλίου
Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 θα παρουσιαστεί στην Πεντέλη το βιβλίο του καταγόμενου από το Δούκα Μιλτιάδη Τσαπόγα (εγγονού του Μιλτιάδη Παπακωνσταντίνου).
Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Πέτρα και ξίφος - Κάστρα και ιππότες στον Μοριά" από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, θα γίνει στις 20:00 στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (τέρμα οδού Λόρδου Βύρωνος).
Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσει ο Σχολικός Σύμβουλος Γιάννης Γαληνέας και ο Θεολόγος Ευστάθιος Βασιλόπουλος.
Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένας ακαταπόνητος περιηγητής των μεσαιωνικών μνημείων της πατρίδας μας και ιδιαίτερα εκείνων των λησμονημένων και μη ιπποτικών καστέλλων, επιχειρεί με τη συγγραφική του πένα να ταξιδέψει τον ρομαντικό αναγνώστη στην εποχή των ιπποτών της Δύσης και των Ελλήνων ηρώων του μεσαίωνος.
Μέσα από τις σελίδες του παρόντος έργου, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με ζητήματα όπως είναι το μυστήριο με τους χαμένους τάφους των ιπποτών-πριγκίπων Βιλεαρδουΐνων, η εγκατάσταση των Ναϊτών ιπποτών στην Πελοπόννησο, η θέση του θρυλικού βυζαντινού κάστρου του Αρακλόβου, η άγνωστη ιστορία του Ιπποτικού οίκου των Tremolaz, η συναρπαστική Μάχη της Πρινίτσας, η αινιγματική (ιπποτική) καταγωγή μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας των χρόνων της ελληνικής επαναστάσεων κ.α.
Και όλα αυτά, μέσα από δεκάδες αδημοσίευτες και σπάνιες φωτογραφίες που απαθανατίζουν ακόμη και τα πιο λησμονημένα φρούρια, δίνοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία στον αναγνώστη να περπατήσει νοερά στα πέτρινα μονοπάτια των μεσαιωνικών ηρώων…
Στο βιβλίο γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στην πιθανή σχέση που έχει ο κάμπος του Δούκα (σήμερα Λαλιώτικος), η Κάπελη, αλλά και η εκκλησία του Δούκα, με μία μάχη που έγινε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα μεταξύ Φράγκων και Βυζαντινών.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Σε περίπτωση που δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, μπορείτε να ζητήσετε να γίνει η σχετική παραγγελία.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Κώστας Λαμπαδάς του Αλεξίου (1962-2016)

Έφυγε σήμερα Δευτέρα 27.06.2016 ο Κώστας Λαμπαδάς του Αλεξίου που γεννήθηκε πριν 54 χρόνια στο Αντρώνι.
Στη σύζυγό του, στα παιδιά του, στους γονείς του Αλέξη, Χαρίκλεια στα αδέλφια του Ασήμω, Μαρία, Γιώργο και σε όλους τους συγγενείς του, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.
Ο αξέχαστος Κώστας γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1962 και έφυγε μια μέρα μετά από τα γενέθλια του. Παρακολουθούσε αυτή την σελίδα, νοσταλγούσε και τον ενδιέφεραν τα δρώμενα του χωριού μας αλλά και ευρύτερα της Ηλείας.
Για την ενημέρωση ευχαριστούμε τον Αλέξη Συλάϊδο όπου μας γνωστοποίησε ότι ο αείμνηστος Κώστας, ζούσε τελευταία στην Κρήτη. Θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανάρτηση για τον χρόνο και τον τόπο της κηδείας του.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Στο Νεοχώρι του δήμου Γορτυνίας στις 18 του Θεριστή

Το περασμένο σαββατοκύριακο βρέθηκα σε ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, το Νεοχώρι του δήμου Γορτυνίας με έδρα τη Δημητσάνα. Το χωριό βρίσκεται σε ειδυλλιακή θέση στους πρόποδες του λόφου Πλάκα σε υψόμετρο 300 μέτρων, λίγο ψηλότερα από την αριστερή όχθη του Ερύμανθου απέναντι από τον Ξηρόκαμπο και την Νεμούτα. Δεν απέχει όμως μακριά και από τον Λάδωνα, είναι δηλαδή ανάμεσα σε δύο μεγάλα ποτάμια της Πελοποννήσου.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΓΙΕΝΗ-ΤΖΑΜΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΖΩΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ



Άρθρο του Ηλία Τουτούνη συγγραφέα- λαογράφου
 
Το Γιενή-Τζαμί[1], κατά την τουρκοκρατία, ήταν η τοποθεσία που υπήρχε ένα μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί), ίσως το μοναδικό στο κέντρο της Πηνείας και συγκεκριμένα στην Κάτω Λουκάβιτσα[2] (σημ. Ωραία) του Δήμου Ήλιδας. Κατά τα χρόνια της β’ τουρκοκρατίας, στον περίβολο χώρο του τεμένους και στην ευρύτερη περιοχή αυτού, αναπτύχθηκε μια μεγάλη εμποροζωοπανήγυρη τεράστιας εμβέλειας, όπου κάθε χρόνο κατά την ημερομηνία της διεξαγωγής της, προσέλκυε πλήθος πανηγυριστών, κυρίως από την περιοχή της Πηνείας, της βόρειας Ορεινής Ηλείας της Τριταίας, της Βουπρασίας, του Ηλειακού κάμπου, της Αχαΐας της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και των Φραγκοκρατουμένων Ιονίων νήσων. Η φήμη των περιζήτητων πηνειώτικων γιοργαλίδικων[3] αλόγων, και μοναδικών στο είδος τους, των οποίων η αγορά και η πώληση επικεντρωνόταν μόνον κατά την διάρκεια της εμποροζωοπανήγυρης στο Γιενή-Τζαμί, το κατέστησε γνωστό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Επαναλειτουργεί μετά από χρόνια το Δασονομείο Αντρωνίου

Επαναλειτουργεί, μετά από αρκετά χρόνια και πάλι, το Δασονομείο Ανδρωνίου, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής του δρυοδάσους που εκτείνεται στην ορεινή Ηλεία.
Το Δασονομείο, έχει έδρα τα Χάνια Πανόπουλου, ενώ πλέον οι πολίτες, θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούνται άμεσα από το γραφείο εκεί, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην υπηρεσία του Δασαρχείου του Πύργου για να υποβάλλουν αιτήματά τους ή να λάβουν ενημέρωση για ότι τους απασχολεί.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

(Συνεδρίαση 30 Μάιου 2016) σχετικά με το «ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ» του Δημάρχου
Κύριε Δήμαρχε
Την παραμονή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας 20/4/2016, στο δείπνο προσφωνήσατε τον παριστάμενο τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο «ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ».
Παρά τις δυσμενείς κριτικές και επισημάνσεις γι αυτή σας την προσφώνηση , την επομένη στην τελετή της αφής προσφωνήσατε και πάλι τον τέως βασιλιά «ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑTΕ». Λάθος μέγα και αμεσότατη προσβολή του παρόντος κατά την τελετή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Παυλόπουλου, τον οποίον μόλις μια ώρα πριν είχαμε ανακηρύξει επίτιμο δημότη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Στη συνέχεια καταφύγατε σε μια φιλοβασιλική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, της οποίας μέρος –του φιλοβασιλικού κειμένου- δημοσιεύσατε με υπογραφή «Γραφείο Τύπου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».
Το σκεφτήκατε αυτό? Συμπεριλαμβάνετε και εμάς?
Το ξέρετε πολύ καλά, ότι ο Δήμος συμπεριλαμβάνει όλους, όχι Εσάς μόνον, κάποιον άλλο ή εμένα, αλλά όλους.
Όσον αφορά το περιεχόμενο του παραπάνω φιλοβασιλικού κειμένου που αναδημοσιεύσατε ως «Γραφείο Τύπου Αρχαίας Ολυμπίας» είναι γεμάτο από παραπλανητικούς ισχυρισμούς και σοβαρότατες νομικές ανακρίβειες. Συγκεκριμένα: