Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο Δούκα


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 13 Αυγούστου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των δεκαετιών ‘50 ’60 και ‘70 που οργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Απανταχού Δουκιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος».
Κύρια ενότητα της έκθεσης ήταν φωτογραφίες από σχολικές εκδηλώσεις τόσο του ιστορικού Γυμνασίου Δούκα όσο και του Δημοτικού σχολείου.
Επίσης η έκθεση περιελάμβανε άλλες τρεις ενότητες με θέματα: Θρησκευτικές και Κοινωνικές Εκδηλώσεις καθώς και Πρόσωπα - Φυσιογνωμίες του χωριού.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.
Στη συνέχεια ο  Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχόπουλος Νικόλαος αναφέρθηκε στην προσφορά των σχολείων του Δούκα στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου της Φολόης.

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Συγκάλυψη καταστρεμμένων αρχαιοτήτων στα Τριπόταμα

Ύστερα από την μηνυτήρια αναφορά μου, προσπαθούν να συγκαλύψουν  την καταστροφή των αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ψωφίδα.
Σας επισυνάπτω:
1.       Tο πρακτικό του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ι. Ν. Κοιμήσεως της  Θεοτόκου Ψωφίδος, της 4ης Αυγούστου 2008, λίγες μέρες πριν την καταστροφή των αρχαιοτήτων, που καθορίζει τις τιμές που θα καταβάλλουν οι μικροπωλητές κατά την επικείμενη ζωοπανήγυρη της 1ης Σεπτεμβρίου 2008
2.      Tην μηνυτήρια αναφορά μου κατά των υπευθύνων για την καταστροφή των αρχαιοτήτων.
3.      Φωτογραφίες πριν και μετά την προσπάθεια συγκάλυψης.
Ενώπιον
του αρμόδιου κ.κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αχαΐας
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Κωνσταντίνου Παπαντωνόπουλου του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αργυρουπόλεως Αττικής, οδός Μάρκου Μπότσαρη αρ. 10
---------------*****---------------
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος και είμαι κάτοικος Αργυρούπολης Αττικής, καταγόμενος από το χωριό Αντρώνι που βρίσκεται στο δήμο Λασιώνος της Ορεινής Ηλείας κοντά στα σύνορα Ηλείας Αχαΐας Αρκαδίας.
Η αγάπη μου για τον τόπο μου με ώθησαν να ασχοληθώ λίγο πιο ενεργά και να αναπτύξω κάποιες πρωτοβουλίες σχετικά με την προβολή του τόπου καταγωγής μου και την καταγραφή και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Δημιούργησα μια ιστοσελίδα, με τη διαδικτυακή διεύθυνση «www.antroni.gr» που ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία τη λαογραφία και τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής αλλά και να εκθέσει τους προβληματισμούς του και τις απόψεις του. Μέσα από το συγκεκριμένο site έχουν διατυπωθεί αξιοπρόσεκτες απόψεις ενώ σημειώνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής (αρχαιολογικής και λαογραφικής) κληρονομιάς της περιοχής.
Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην προστασία της κληρονομιάς αυτής. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω, εγώ προσωπικά, αναγγείλει στις εφορείες  αρχαιοτήτων την ανεύρεση αρχαιοτήτων και μάλιστα έχω παραδώσει για να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν από τους αρμόδιους της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία μου, αλλά και τη δυνατότητα να προβάλλω τα σχετικά θέματα, τον Αύγουστο του 2009 με ειδοποίησε ο κύριος Αθάνασιος Αλεξόπουλος ότι στην ιερά Μονή της κοίμησης της Θεοτόκου στο δ.δ. Ψωφίδος του δήμου Αροανίας του νομού Αχαΐας πού βρίσκεται στα Τριπόταμα γίνονται διάφορες εργασίες και χρησιμοποιούνται αρχαιολογικά μέλη από την πόλη της Αρχαίας Ψωφίδος.
Ο κ. Αλεξόπουλος με επισκέφτηκε την ίδια μέρα στο σπίτι μου στο Αντρώνι και μου παρέδωσε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο, που αποδείκνυαν τα λεγόμενά του. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την απλή παρατήρηση των φωτογραφιών και των βιντεοσκοπήσεων, οι πέτρες που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί χτίστες   ήταν όντως αρχιτεκτονικά καλοπελεκημένες και συνεπώς πρέπει να προέρχονται από  μέλη της αρχαίας πόλης.
Μετά από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 23. 08. 2008 επισκέφτηκα ο ίδιος την ιερά Μονή συνοδευόμενος από φίλους μου (τον Αλέξιο Συλάιδο και τον Αντώνη Πρέκα). Διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, «ιδίοις όμμασιν», ότι στις νέες κατασκευές υπήρχαν και αρχιτεκτονικά μέλη, που πρέπει να ανήκαν  στην αρχαία Ψωφίδα, σίγουρα δε η αρχαιολογική τους σημασία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και εύκολα διαπιστώσιμη από τον οποιοδήποτε πολίτη. Πέραν δε αυτού, οι όλες εργασίες γίνονταν με προχειρότητα και χωρίς την απαιτούμενο σεβασμό αλλά και την απαραίτητη προσοχή που υπαγορεύει η πολιτιστική αξία των χρησιμοποιούμενων υλικών. Είναι χαρακτηριστικό τούτο: Εξωτερικά του περίβολου χώρου της ιεράς Μονής στον προαύλιο χώρο  μεταξύ του μαντρότοιχου και του νεκροταφείου είχαν γίνει εργασίες εκσκαφής με φορτωτή. Οι εργασίες είχαν γίνει τόσο απρόσεκτα, ώστε στο δάπεδο μαζί με τα χώματα ευρίσκονταν κίονες και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν παρασυρθεί από το σκαφτικό μηχάνημα, προξενώντας ίσως σημαντικές και ανεπανόρθωτες φθορές στα αρχαία αυτά κειμήλια.
 Εκείνο που επίσης είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι τόσο στις προηγούμενες επισκέψεις μου, όσο και σε μια μεταγενέστερη που επακολούθησε στις 28.08.2009 μαζί με δύο φίλους μου (Αντώνη Μπαστούνα και τον Αθανάσιο Τόλιο), σε καμία από τις επισκέψεις μου αυτές δεν συνάντησα  αρχαιολόγο ή υπάλληλο του δήμου να επιτηρεί τα έργα, παρόλο που στον χώρο υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που ενημερώνει ότι οι εργασίες ανάπλασης έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και που συνεπώς υποδηλώνει ότι οι εργασίες έχουν τεθεί υπό την αιγίδα αλλά και την επίβλεψη του ελληνικού κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού.
Σύμφωνα με ένα έντυπο που βρέθηκε στα χέρια μου που αναφέρεται σε τιμοκατάλογο για τις θέσεις των μικροπωλητών υποθέτω ότι βιάζονταν για να καθαρίσουν το χώρο από τις αρχαιότητες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας ανεπανόρθωτης ίσως φθοράς, για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εν όψει της πανηγυρικής εορτής μονής στις αρχές του Σεπτέμβρη. Παράλληλα παρατήρησα αλλοδαπούς εργάτες να κατασκευάζουν το καμπαναριό της μονής με πέτρες από την αρχαία πόλη. Επίσης  παρατήρησα εσωτερικά της μονής να ευρίσκονται και άλλοι πεταμένοι  κίονες.
Κατόπιν των ανωτέρω, στις 31. 12. 2008 έστειλα τις ακόλουθες επιστολές προς την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αχαΐας και τις κοινοποίησα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008
Πρός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αχαΐας
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση  την υπηρεσία σας.
Στο δήμο Αροανίας του νομού Αχαΐας, στα Τριπόταμα, πρώην κοινότητα και νυν δημοτικό διαμέρισμα Αροανίας, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας αρκαδικής πόλης Ψωφίδα.  
1. Το τοίχος του φρουρίου της αρχαίας πόλης, που ορθώνεται στην δεξιά πλευρά του δρόμου προς τα Τριπόταμα, έχει υποστεί σοβαρές  βλάβες. Κινδυνεύει με κατάρρευση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει  σοβαρό ατύχημα αυτοκινήτων και πεζών επί του δρόμου. Χρειάζεται άμεσα να επέμβετε για την διάσωσή του. Είναι το μόνο που μας θυμίζει, ότι εδώ κάποτε υπήρχε ένας σπουδαίος πολιτισμός.   
2. Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στο μοναστήρι της Κοίμησης εκτελέστηκαν τον περασμένο Αύγουστο (2008) εργασίες εκσκαφής για την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου μεταξύ του Νεκροταφείου και της Μονής.
Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν τα τελεσθέντα έργα ήταν:
α) Υπόψη της υπηρεσίας σας;
β) Αν υπήρχαν οι προβλεπόμενες από το νόμο άδειες κατασκευών;
γ) Aν επιτήρησε η υπηρεσίας σας τα παραπάνω έργα;
Σας ενημερώνω ότι από την εκσκαφή  ανασύρθηκαν και μετακινήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη της αρχαίας πόλης. Μεγάλο μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκε εσωτερικά του περίβολου χώρου για την κατασκευή κτηρίου και  καμπαναριού της μονής.
Mετά τιμής
     Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος
     Πολεμιστών 6 Α –Τ.Κ. 16452
     Αργυρούπολη Αθήνα
     Τηλ: 210-9949879 Fax:210-9949874
     http://www.antroni.gr   e-mail: info@antroni.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Επίσης έστειλα την ίδια ημερομηνία και την παρακάτω επιστολή προς τη διεύθυνση της 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008
Πρός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Σας ενημερώσω για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση  την υπηρεσία σας.
Στο δήμο Αροανίας του νομού Αχαΐας, στα Τριπόταμα, πρώην κοινότητα και νυν δημοτικό διαμέρισμα Αροανίας, βρίσκετε το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου(1817).
Συγκεκριμένα στο μοναστήρι εκτελέστηκαν τον περασμένο Αύγουστο (2008) εργασίες κατεδάφισης κτηρίου, ανέγερση γραφείων και  καμπαναριού.
Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν τα τελεσθέντα έργα ήταν:
α) Υπόψη της υπηρεσίας σας;
β) Αν υπήρχαν οι προβλεπόμενες από το νόμο άδειες κατασκευών;
γ) Aν επιτήρησε η υπηρεσίας σας τα παραπάνω έργα; Α
Σας ενημερώνω ότι με τα παραπάνω έργα αλλοιώθηκε η εικόνα του  μνημείου και χρησιμοποιήθηκε άφθονο αρχαίο οικοδομικό υλικό.
Mετά τιμής
     Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος
     Πολεμιστών 6 Α –Τ.Κ. 16452
     Αργυρούπολη Αθήνα
     Τηλ: 210-9949879 Fax:210-9949874
     http://www.antroni.gr   e-mail: info@antroni.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Μου απάντησε στις 7.01.2009 η προϊσταμένη της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, απάντηση την οποία σας παραθέτω.
Πάτρα, 7.1.09
Προς : κ. Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο
Σε απάντηση της από 31/12/2008 ηλεκτρονικής επιστολής σας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :
Στην Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Δ. Ψωφίδας πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης του αύλειου χώρου σύμφωνα με εγκεκριμένη από την Υπηρεσία μας μελέτη κατόπιν γνωμοδοτήσεως του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδος. Οι εργασίες έγιναν με την επίβλεψη της Εφορείας μας και σ' εφαρμογή των όρων της συναφθείσας Προγρμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αροανίας.
Σημειώνουμε ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό.
Η Προϊσταμένη της 6ης Εφορείας
Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΜΟΥΣΗ
Αρχαιολόγος με Α΄ Βαθμό 
(σ.σ.: Η λέξη «ΠΟΥΘΕΝΑ» έχει τεθεί από την συντάκτρια της επιστολής με κεφαλαία γράμματα και δεν αποτελεί προσωπική επισήμανση)
Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το χώρο στις 20.03.2009 παρατήρησα ότι ο μισός και πλέον μαντρότοιχος, εκτάσεως αρκετών τετραγωνικών μέτρων φαίνεται να  είναι πρόσφατα ανοικοδομημένος ή επισκευασμένος. Παρατήρησα ότι και εκεί έχει χρησιμοποιηθεί αρχαιολογικό υλικό, πιθανότατα τμήματα της αρχαίας πόλης. Και με κλειστά τα μάτια αν κάποιος χαϊδέψει το τοιχίο καταλαβαίνει ότι οι πέτρες αυτές είναι χιλιάδων ετών. Μία μάλιστα που φωτογράφησα έχει και τρύπα στο κέντρο, τεχνική που χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα, όπου έχυναν το μέταλλο στην τρύπα, προκειμένου να ενώσουν τους κίονες, εξασφαλίζοντας ως «αρμός» τη σταθερότητα αυτού. 
Επειδή από την ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά προκύπτει η πιθανή τέλεση αδικημάτων, όπως αυτά περιγράφονται από τον ποινικό νόμο, ιδίως δε των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος αλλά και των σχετικών με τον περί αρχαιοτήτων νόμο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Καταγγέλλω τους υπαίτιους για την τέλεση των ως άνω αδικημάτων
ΖΗΤΩ
Την τιμωρία τους, όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο
Μάρτυρα που μπορεί να βεβαιώσει τα ανωτέρω προτείνω τον Αθανάσιο Αλεξόπουλο  κάτοικο Καλαβρύτων 6  Κοντροκούκε Κορωπίου Αττικής.
                                                                        Αθήνα 30.03.2009
                                                                        Ο καταγγέλων


 
Πηγή: www.antroni.gr

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΩΛΟΝΟΣ»
Προσκαλεί τα ιδρυτικά του μέλη, να παρευρεθούν στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΕΚΛΟΓΕΣ, την Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010 και ώρα 18:00 στο "Πνευματικό Κέντρο Δίβρης".

Απευθυνόμαστε, επίσης, σε όλους τους συμπατριώτες και ιδιαίτερα στους ευαισθητοποιημένους νέους μας που έχουν διάθεση για δουλειά, να πλαισιώσουν με τη συμμετοχή τους τον νέο σύλλογο, στην γενική συνέλευση αλλά και στις μελλοντικές του δραστηριότητες.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Η Συντονιστική Επιτροπή

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

2ος Διαγωνισμό Παραδοσιακού Δημοτικού Τραγουδιού

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΣΙΩΝΟΣ
ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ¨ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010¨
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΣΙΩΝΟΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λασιώνος Αύγουστος 2010, ο Δήμος θα πραγματοποιήσει για δεύτερη χρονιά τον 2ον Διαγωνισμό Παραδοσιακού Δημοτικού Τραγουδιού στο πανέμορφο δρυοδάσος της Κάπελης στο δ.δ. Αγίας Τριάδος. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάβατο 7 Αυγούστου 2010 ώρα 9:30 το βράδυ και την επόμενη ημέρα Κυριακή 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη δημοτική συναυλία, απο τον μεγάλο ερμηνευτή των δημοτικών μας τραγουδιών κ. Παναγιώτη Λάλεζα.
Ο Δήμος Λασιώνος προσκαλεί όλους τους φίλους του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις.
Όσοι φίλοι του δημοτικού τραγουδιού επιθυμούν να διαγωνισθούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Δήμο Λασιώνος.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δήμος Λασιώνος 2624-0-61081 και 2624-0-61628.
Πανούτσος Γιάννης κιν. 6974119735, Τουτούνης Ηλίας κιν. 69773887955 και Μαρκόπουλος Γεώργιος 6974971810.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΣΙΩΝΟΣ
9:30 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
9:35 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ
9:40 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
9:50 ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
10:15 ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ «ΟΙ ΡΙΖΕΣ»
10:45 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΪΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. ΜΠΑΛΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
4. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
5. ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6. ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Πhγή: www.antroni.gr

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Δεν σεβάστηκαν την παραδοσιακή γιορτή στον Αγ. Παντελεήμονα της Δίβρης


 «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
              27063 Λαμπεία
             Τηλ 6972295293                                        Δίβρη 30-7-2010

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Γιατί ο Δήμος Λαμπείας δεν σεβάστηκε την παραδοσιακή γιορτή 
στον Αγ. Παντελεήμονα στο «Πόντο»; 
Την είπαν «αντάμωμα…»: Ποιο αντάμωμα; Μια καθαρά διβριώτικη γιορτή (και των γύρω χωριών) είχε φέτος διοργανωτές και κουμανταδόρους «αντζέντηδες» ξενοχωρίτες από το Πάος (Σκούπι) που πήραν 8.000 Ευρώ και έφυγαν… Λεφτά του φορολογούμενου δημότη Λαμπείας σε ξένα χέρια και όχι σε ντόπιους!... Ο Δήμος ήταν ένας απλός και θλιβερός θεατής. 
Την είπαν «…στα έλατα»: Ποια έλατα; Για κοιτάξτε δίπλα τη φωτογραφία της αφίσας τους. Ένα άγνωστο ελατοδάσος, μια άγνωστη βρύση!!!.... Λες και χάθηκε μια φωτογραφία από το μαγευτικό ελατοδάσος του «Πόντου», λες και χάθηκαν φωτογραφίες από τις χιλιοτραγουδισμένες δικές μας διβριώτικες βρύσες του «Πόντου», της «Αβορίτσας», του «Μοριού», του «Κόκκινου», της «Πλάκας», της «Ράχης»…. Να που πήγαν τα λεφτά του δημότη. 
Την είπαν «παραδοσιακή γιορτή»: Ποια παραδοσιακή; Μια από αιώνες καθαρά παραδοσιακή γιορτή που αναβίωσε με σεβασμό το 1979 και εθελοντική προσφορά η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΕΝΩΣΗ» (που είναι και η επίσημη γιορτή από το Καταστατικό της), κατάντησε ένα θλιβερό «γυφτοπανήγυρο» με:  α) συνονθύλευμα με μικροπωλητές ημεδαπούς και αλλοδαπούς β) βραστή γίδα άγνωστης προέλευσης γ) «ζωντανή μουσική» της κακιάς ώρας κλπ, κλπ. 
Που πήγε η παλιά πρόθυμη εθελοντική εργασία των διβριωτών στη γιορτή; Που πήγε το γνήσιο δημοτικό τραγούδι που αντιλαλούσε;   Κάποτε (παλιότερα) αντιλαλούσαν οι πίπιζες των «Φωλιάδων» από το Λειβάρτζι και την δεκαετία του 1980 (όταν έκανε η γιορτή η ΠΕΕΔ) ο απαράμιλλος τραγουδιστής Χρίστος Πανούτσος  μαζί με το γλυκόλαλο κλαρίνο του Ζαφειρόπουλου και άλλων μουσικών και ο κόσμος χόρευε με κέφι μέχρι τις πέντε το απόγευμα… Φέτος πληρώσαμε (με τον παρά μας!!!...) την κοροϊδία των ξενοχωριτών και των μουσικάντηδων, και στις μία το μεσιμέρι τέλειωσε το  θλιβερό «πανηγύρι»… Όσο για τους επίσημους (που ήρθαν μόνο για ψηφοθηρική προεκλογική εμφάνιση), ισχύει το γνωστό «όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη»!... 
Εμείς λέμε: Του χρόνου δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο. 

Ο Πρόεδρος
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ