Η ανακοίνωση του Ρ/Σ "IONION FM":
Ενόχλησαν τη Γαστούνη οι αιτιάσεις Τουτούνη για Σισίνη Παρέμβαση υπέρ του αείμνηστου οπλαργηχού της Γαστούνης, Γεώργιου Σισίνη, έκανε σήμερα στο "IONION FM", ο δημοτικός σύμβουλος Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου, με αφορμή τις επισημάνσεις του λαογράφου Ηλία Τουτούνη, για την αμφιλεγόμενη στάση του οπλαρχηγού κατά την έναρξη και την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης το 1821. Ο κ. Βασιλείου τόνισε στο IONION FM, την συμβολή του Σισίνη στους αγώνες απελευθέρωσης και την τιμητική εκλογή που έλαβε ως πρώτος πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου. Επίσης σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος τον κατέταξε στην 15η θέση της σειράς των ελλήνων ηρώων. Σημειώνεται ότι ο κ. Τουτούνης είχε αναφέρει πηγές που καταγράφουν ότι ο Σισίνης κράτησε μια επιφυλακτική στάση στην έναρξη της επανάστασης ως προεστός εκείνη την περίοδο και κατόπιν συνέβησαν περίεργα γεγονότα στις μάχες που συμμετείχε με ήττες των Ελλήνων. Ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι πρόκειται για ανυπόστατες κατηγορίες.
Απάντηση:
Προς τους συντελεστές της εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ», κ. Δημήτρη Κολόκα και κ. Γιώτα Αργυροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ιόνιον FM».
Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις σχετικά με όσα ακούστηκαν στην εκπομπή σας, την Πέμπτη 28.03.2013 και συγκεκριμένα με την παρέμβαση που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου, με αφορμή τις επισημάνσεις του λαογράφου και συγγραφέα Ηλία Τουτούνη, για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του εκ Γαστούνης Κοτσαμπάση Γεωργίου Σισίνη και των διαδόχων του.
Την ιστορία αυτή ξεκίνησε η «αφεντιά» μου, ύστερα από μια αντιπαράθεση που είχα με ένα συντοπίτη μου από την ορεινή Ηλεία, υποστηριχτή του Σισίνη. Είχα αρχίσει τότε να δημοσιεύω στο διαδικτυακό τόπο που διατηρώ (www.antroni.gr) ιστορικά ντοκουμέντα από διαφορές πηγές που αναφέρονται στην ζωή και τη δράση των Σισίνηδων της Γαστούνης. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Ηλίας Τουτούνης, φίλος της σελίδας, με δεκάδες έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Μοναδικός σκοπός μας ήταν η δημοσιοποίηση της ιστορικής αλήθειας μέσα από ντοκουμέντα που είχαμε στα χέρια μας σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο δικός μας Κοτσαμπάσης, ο Σισίνης της Ηλείας.
Για την πλήρη ενημέρωση των ακροατών σας, σας παραθέτω, παρακάτω, συνδέσεις με πηγές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα. Παρακαλώ να τεθούν υπόψη του κ. Βασιλείου για να ενημερωθεί επαρκώς (κάτι που θα ήταν χρήσιμο προτού υψώσει τις τοπικιστικές «κορώνες»). Θα περιμένω υπομονετικά να αντικρούσει με στοιχεία τα δημόσια έγγραφα (Γ.Α.Κ.) και εάν έχει δίκιο δεν θα διστάσω να ζητήσω δημόσια συγνώμη. Επίσης, θα ήθελα να μας πληροφορήσει (μιας και κατάγεται από τη Γαστούνη) γιατί στη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτήριων της προτομής του Σισίνη, ένας συντοπίτης του χαστούκισε το πρόσωπο του «ήρωα», φωνάζοντας: «Ρε καριόλη, κάτι τύποι σαν και εσένα κατάντησαν την Ελλάδα έτσι!».
Κ. Κολόκα και κ. Αργυροπούλου, τόσο εγώ όσο και ο κ. Τουτούνης δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να στραφούμε εναντίον κάποιου που έδρασε πριν από διακόσια χρόνια. Αντίθετα, αγαπάμε τον τόπο μας και καθημερινά το αποδεικνύουμε αφιερώνοντας ανιδιοτελώς τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας στην Ηλεία μας.
Κώστας Παπαντωνόπουλος
Μερικά από τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα www.antroni.gr και αναφέρονται στην δράση και τον ρόλο του Σισίνη και των διαδόχων του προεπαναστατικά, κατά την διάρκεια της επανάστασης αλλά και μετεπαναστατικά με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και μια νέα σειρά εγγράφων με το ίδιο θέμα.
- Κοτσαμπάσηδες εναντίον οπλαρχηγών
- Ποιοι τα έφαγαν στην Ηλεία το 1821
- ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΧΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΙΣΙΝΗΣ
- Η Κάλπη
- Μάχη Πολίτζας και παρατυπίες στα πιστοποιητικά Σισίνη
- Τα οικονομικά της οικογένειας Σισίνη
- Πλαστά πιστοποιητικά που δόθηκαν από τους Σισίνηδες
- Κοτζαμπάσηδες εναντίον οπλαρχηγών κατά την επανάσταση του 1821
- Περισσότερα σχόλια για τον οπλαρχηγό Γιώργη Γιαννιά
- ΟΙ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ & Η 23η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
- Αναφορά των Καπελησίων προς τον έκλαμπρον κύριον Ανδρέαν Ζαΐμην δια τας καταχρήσεις όπου δοκιμάζουν από τον Γεώργιο Σισίνην
- Ο σκοτεινός ρόλος του Σισίνη!
- Ο αστυνόμος Ήλιδος Α. Θεοδωρακόπουλος αναφέρεται την 12ην Ιανουαρίου 1825 στον Γκούρα.
- Επιστολές του 1821 (Γ.Α.Κ.)
- Αρχείο Ν. Παπανικολάου από τα Τσίπιανα
- Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
- ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΛΑΣΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821
- Βιλαέτι Γαστούνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου