Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μη καταδικάζετε το χωριό μας!

Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η αρνητική στάση ορισμένων κατοίκων του Αντρωνίου απέναντι στις εργασίες για την αντικατάσταση του παλιού δικτύου τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ με οπτικές ίνες.

Μόλις πριν από λίγες μέρες πληροφορήθηκα για αυτό το ζήτημα, ενώ βρισκόμουν στο χωριό. Άκουσα από συγχωριανούς μου να λένε ότι το σύστημα αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και έμεινα κατάπληκτος. Τους διαβεβαίωσα ότι αν είναι τεχνικά εφικτό θα μπορούσα να φιλοξενήσω το σύστημα στο σπίτι μου, στο Αντρώνι. πως ε﷽﷽﷽﷽﷽ωριοασΌπως είναι ευνόητο, από αυτή την υπόθεση δεν μπορώ να έχω κάποιο προσωπικό όφελος. Αυτό που με απασχολεί είναι οι άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα και που, ιδίως οι νέοι, θα στερηθούν της ευκαιρίας να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικτυακές κοινότητες, θα αποκοπούν από τον όγκο και τη συστηματική αναζήτηση των πληροφοριών που προσφέρει το Ίντερνετ κλπ..

 Με τις οπτικές ίνες, λόγω της φύσεως της δουλειάς μου, έρχομαι σε καθημερινή επαφή. Τις χρησιμοποιώ μέσα στο σπίτι μου όπως και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Παρόλα αυτά και για να επαληθεσω﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αποκοπούσω την ήδη υπάρχουσα γνώση, επικοινώνησα  με υψηλόβαθμο τεχνικό στέλεχος του ΟΤΕ στην Δυτική Ελλάδα, που κατάγεται από το Αντρώνι. Αυτός με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Μου επεσήμανε μάλιστα ότι άλλες περιοχές χρησιμοποιούν μέσο για την τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών. Σημειώνω ότι αν δεν είχαν ενδιαφερθεί άτομα από την περιοχή μας, αυτή η πανάκριβη υψηλή τεχνολογία δεν θα έφτανε ούτε σε εκατό χρόνια στην Ορεινή Ηλεία.

Επικοινώνησα επίσης,  στην Αθήνα, με επιστήμονες, τεχνικούς, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - ΕΠΙΣΕΥ αλλά και με την ανεξάρτητη αρχή ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων). Όλοι με διαβεβαίωσαν ότι οι οπτικές ίνες είναι εντελώς ακίνδυνες. Μάλιστα με παρέπεμψαν σε άρθρο της εφημερίδας Ημερησίας (παραθέσω παρακάτω) όπου η ΕΕΤΤ προτείνει για τα μελλοντικά σπίτια την προεγκατάσταση των οπτικών ινών. Όσοι επιθυμούν  μπορούν να ενημερωθούν στο τηλέφωνο 210-6151000 ή στο email info@eett.gr .

Τι είναι οι οπτικές ίνες και πως λειτουργούν;
Οι οπτικές ίνες άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ λεπτές κυλινδρικές ίνες γυαλιού ή πλαστικού με διάμετρο κάτω των 8mm. Είναι διαφανείς και εύκαμπτες. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, περιέχει μέσα του 10άδες ή και 100άδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες, σε διάμετρο, μικρότερη και από μία τρίχα!
Κατασκευάζονται από εξαιρετικά καθαρό γυαλί, με τρόπο ώστε να αντανακλούν το φως προς τον άξονά τους και να το κρατούν στο εσωτερικό τους. Έτσι, οι δέσμες φωτός μεταδίδονται εύκολα και γρήγορα.

Πού τις χρησιμοποιούμε;

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές εφαρμογές. Οπτικές ίνες μεγάλης διαμέτρου και μικρής καθαρότητας (συνήθως πλαστικές) χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φωτεινών επιγραφών, στην διακόσμηση και στο φωτισμό των πισίνων για να αποτρέπεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Δέσμη οπτικών ινών (με μια μόνο λάμπα) φωτίζει πολλές προθήκες καταστημάτων, μουσείων ή πολλούς πίνακες ζωγραφικής στις γκαλερί, ώστε να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια. Με την βοήθεια των οπτικών ινών μπορούμε να παρατηρήσουμε αντικείμενα απρόσιτα σε άμεση παρατήρηση. Έτσι κατασκευάστηκε το ενδοσκόπιο, όργανο που χρησιμοποιείται στην Ιατρική, για να κάνει ορατές ορισμένες εσωτερικές περιοχές του σώματός μας. Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς για να εντοπίσουν βλάβες στο εσωτερικό των μηχανών.

Στο ένα άκρο της οπτικής ίνας, υπάρχει ο πομπός και στο άλλο, ο δέκτης. Ο πομπός, μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή, σε ψηφιακά κύματα φωτός. Ο δέκτης, αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα.

Τα ψηφιακά κύματα φωτός, ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός μέσα από την οπτική ίνα, με διαδοχικές ανακλάσεις στα τοιχώματα της οπτικής ίνας. Οι ανακλάσεις αυτές, γίνονται στα τοιχώματα, σε γωνία μικρότερη των 42 μοιρών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα τοιχώματα σαν καθρέφτες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ολική ανάκλαση και είναι η αιτία που τα κύματα φωτός μένουνε μέσα στην οπτική ίνα, συνεχίζοντας το ταξίδι τους μέχρι το άλλο άκρο, χωρίς να βγαίνουν και να χάνονται έξω από την ίνα.

Υπάρχουν οι οπτικές ίνες απλού τύπου και οι πολλαπλού τύπου.

Στις οπτικές ίνες απλού τύπου (single-mode), τα κύματα φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή και μπορούμε να στείλουμε δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι οπτικές ίνες πολλαπλού τύπου (multi-mode), είναι πιο "χοντρές" από τις απλού τύπου, αλλά μπορούν να στείλουν παράλληλα, σε ξεχωριστό μονοπάτι, πολλά κύματα φωτός.

Οι οπτικές ίνες έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα απ ότι μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα οπτικών ινών:

1) μπορούν να μεταφέρουν παράλληλα πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε σχέση με το χάλκινο καλώδιο,

2) η μεταφορά των δεδομένων γίνεται γρηγορότερα,

3) είναι λιγότερο ευάλωτα τα δεδομένα που ταξιδεύουν μέσα τους, σε παρεμβολές

4) είναι πολύ πιο λεπτές και ελαφρύτερες από το χάλκινο καλώδιο.

5) τα δεδομένα μεταδίδονται ψηφιακά: άρα πιο γρήγορη κωδικοποίηση - αποκωδικοποίηση δεδομένων, σχεδόν καθόλου απώλειες δεδομένων.

Μειονεκτήματα οπτικών ινών:

1) είναι πολλαπλάσια πιο ακριβές,

2) είναι πιο δύσκολη η εγκατάστασή τους,

3) είναι πιο εύθραυστες,

4) δεν μπορούμε να τις λυγίζουμε πολύ, θα πρέπει να τις εγκαθιστούμε με ελαφριά κλίση, γιατί αλλιώς θα έχουμε απώλειες.

Άρθρο της εφημερίδας ΗΜΕΡΕΣΙΑ: Υποχρεωτικές οπτικές ίνες στα κτίρια

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Το ευρωπαϊκό μοντέλο όπου τα νέα κτίρια είναι έτοιμα προκειμένου να υποστηρίζουν την παροχή υψηλής ποιότητας και ταχύτητας τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων να ακολουθήσει και η χώρα μας.

Από το βήμα του 7ου διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΤΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Κανέλλος πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η ένταξη της μελέτης ινο-οπτικής καλωδίωσης στα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών οικοδομής, όπως ισχύει σήμερα για την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα κτίρια αυτά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ψηφιακά ώριμα» θα είναι έτοιμα προκειμένου να συνδεθούν με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς που πρόκειται να δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον, και τα οποία, πιθανότατα, θα βασίζονται σε οπτικές ίνες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τα καλώδια χαλκού των υπάρχοντων τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Στην Ευρώπη, σε αρκετές χώρες η ύπαρξη από την αρχή των απαραίτητων καλωδιώσεων προκειμένου ένας χώρος να μπορεί να συνδεθεί με δίκτυα οπτικών ινών, θεωρείται ικανοποιητικός λόγος προκειμένου το τίμημα πώλησης ή ενοικίασης να είναι υψηλότερο.

Αύξηση

Ακόμη και στην Ελλάδα σταδιακά το νούμερο εκείνων που θεωρούν απαραίτητη τη γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο αρχίζει και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Τα προ ολίγων ημερών δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αφορούν μεν το α' τρίμηνο του 2011, δείχνουν, όμως, ότι πλέον πάνω από τους μισούς Έλληνες κάνουν χρήση προσωπικού υπολογιστή και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2011, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 54,3% και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 51,7%. Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και διαδικτύου μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από όλους τους χώρους πρόσβασης, δηλαδή κατοικία, χώρο εργασίας, χώρο εκπαίδευσης, γειτονικά, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, ίντερνετ καφέ κ.λπ.

Δημήτρης Μαλλάς

Πηγές συνδέσεις:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27200&subid=2&pubid=112882451

http://coolweb.gr/ti-einai-optikes-ines-pos-leitourgoun/

Πηγή: www.antroni.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: