Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

H «ΠΡΩΤΗ» ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


 
Με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό του 2011 του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο ισόγειο του δημαρχείου η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
 Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν δεκάδες προτάσεις και απόψεις τόσο για την λειτουργία του δήμου όσο και για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν από την δημοτική αρχή σχετικά με την ανάπτυξη του νέου καλλικρατικού δήμου. Από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης ακούστηκαν μεταξύ άλλων προτάσεις για την σωστότερη διαχείριση του τουρισμού, για την προστασία του φυσικού κάλλους και κυρίως του δρυοδάσους της Φολόης, για  τα έργα υποδομής κτλ.

Υποδεχόμενος τα μέλη της επιτροπής  ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αφού τους  ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους  είπε μεταξύ άλλων « σήμερα ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην λειτουργία του δήμου. Με την συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης  και την συμμετοχή πολιτών από όλο τον δήμο , πολίτες  και εκπρόσωποι φορέων , έχουμε την ευκαιρία αλλά και την δυνατότητα ως δημοτική αρχή να ακούσουμε  και τυπικά αλλά κυρίως ουσιαστικά την «άποψη του λαού». Πιστεύω ότι η συμμετοχή σας θα είναι καταλυτική στα δημοτικά δρώμενα. Βρισκόμαστε σ΄ένα μεταβατικό στάδιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σ΄ένα στοίχημα. Είναι βέβαιο ότι αυτό το μεταβατικό στάδιο και αυτό το στοίχημα δεν θα επιτευχθεί αν δεν υπάρχει σύμπλευση και συνεννόηση όλων των φορέων και όλων των δυνάμεων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας». 
 Κλείνοντας  τον χαιρετισμό του ο κ Κοτζιάς  αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του νομού όπως «η «Ολυμπία Οδός», το λιμάνι Κατακόλου, η διαχείρηση των στερεών αποβλήτων και ο δρόμος Ολυμπία – Τρίπολη. Έργα που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο, γι΄ αυτό και εμείς ως δήμος συντασσόμαστε με τους υπόλοιπους φορείς για την επίτευξή τους».   
Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν διαδοχικά οι αντιδήμαρχοι οι οποίοι στην ομιλία τους ανέλυσαν την κατάσταση στον τομέα ευθύνης τους. Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές αναφέρθηκε στα του προϋπολογισμού διευκρινίζοντας την οικονομική στενωπό που υφίσταται, λόγω της οικονομικής κρίσης και στις χρηματοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στους πόρους του δήμου και στο σύνολο των εσόδων του,  ενώ  χαρακτήρισε τον φετινό προϋπολογισμό «τακτοποιητικό».
 Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαντώνης ο οποίος ως υπεύθυνος του τεχνικού τομέα αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η νέα δημοτική αρχή σε σχέση με την ανάπτυξη, αλλά και στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στις προοπτικές παροχής   κοινωνικών υπηρεσιών  στους κατοίκους του δήμου και στην λειτουργία του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».  Τον κύκλο των ομιλητών από πλευράς δημοτικής αρχής έκλεισε ο  αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος  ο οποίος αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών και από πλευράς διαχείρισης αλλά και από πλευράς  οικονομίας.
   Ο λόγος στα μέλη
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στα μέλη της επιτροπής . Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν αφορούσαν τον ελεγκτικό μηχανισμό του δήμου, την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, τα θέματα  της «καθημερινότητας», την προστασία του δρυοδάσους  από τις παράνομες υλοτομίες και τις καταπατήσεις, η διαχείριση των  τουριστών κατά την παραμονή τους την Ολυμπία , η εξεύρεση πόρων για τον δήμο κ.λ.π .
Τέλος από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Γαλύφα τέθηκε η πρόταση της εκ περιτροπής συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης στις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων.

3 σχόλια:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Ομολογώ ότι όταν διάβασα χόρτασα από τα γνωστά και τετριμμένα (βλ. παχιά) λόγια... Πρόσεξα ότι στο ρεπορτάζ την άποψη του λαού την βάλατε σε εισαγωγικά!!!. Εδώ πράγματι κάνατε διάνα. Αλλά αλήθεια, στα αναφερθέντα μεγάλα έργα γιατί ξεχάσατε και την ιστορική - τουριστική οδό Ολύμπια -Καλάβρυτα; Είναι πιο ήσσονος σημασίας για το Δήμο από το δρόμο Ολύμπια-Τρίπολη;
Ακόμη η (μη αναφερθείσα) προστασία του ελατοδάσους Λαμπείας-Ερύμανθου είναι πιο ήσσονος σημασίας από το δρυοδάσος της Φολόης;
Τόσο γρήγορα γίνεται αποπαίδι η δύσμοιρη Ορεινή Ηλεία;
Τι να περιμένει κανείς από την καινούργια ηγεσία που έρριξε στον κάλαθο των αχρήστων ένα δικό μας ΥΠΟΜΝΗΜΑ πριν καλά καλά αναλάβει. Και τώρα μιλά για "διαβουλεύσεις" και άλλα τέτοια φλιναφήματα...
Σωτ. Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ

Ανώνυμος είπε...

ο κύριος Σωτηρόπουλος δεν απορεί για την συνολική απαξίωση που αντιμετωπίζει. Ο λαός σε αυτές τής περιπτώσεις απαντάει, γέρασες και μυαλό δεν έβαλες.

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

ΠΕΡΙ ΛΑΟΥ...

Καλόν πάντως είναι, τα σχόλια -ειδιώς όταν αφορούν ανθρώπους που δηλώνουν την ταυτότητά τους - να είναι επώνυμα. Γιατί να, εγώ τώρα, χωρίς να συμφωνώ με τον κ. Σωτηρόπουλο, αισθάνομαι ρίγος μπροστά στην επίκληση του "ΛΑΟΥ"... Ο κύριος ΑΝΩΝΥΜΟΣ απαντάει με ένα γνωμικό του Λαού! Άρα ο κ. Ανώνυμος είναι ο Λαός...! Πιάσε δηλαδή την χελώνα και κουρεψέτηνε...

Δημήτρης Κανελλόπουλος
Εκδότης του Περιοδικού ΟΡΟΠΕΔΙΟ