Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΦΕΙΟΣ «ΤΡΩΝΕ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

 
Τις  παρόχθιες περιοχές των ποταμών Ερυμάνθου  και Αλφειού  επισκέφτηκε την Τετάρτη το πρωί ο δήμαρχος Αρχαίας Ολύμπιας Θύμιος Κοτζιάς  και πολυμελές κλιμάκιο από την Διεύθυνση  Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας  με επικεφαλής τον Μιχάλη Καλογερόπουλο.
Σκοπός της επισκέψεως, ήταν  η υλοποίηση του αιτήματος των κατοίκων των Άσπρων Σπιτιών, για επιτόπιο έλεγχο στις παρόχθιες εκτάσεις  όπου καταστρέφονται περιουσίες λόγω της υπερχείλισης των ποταμών.
 Η αυτοψία, με την συνοδεία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, Παναγιώτη Γιαννόπουλου αλλά και ιδιοκτητών χωραφιών, άρχισε από τις όχθες του Ερυμάνθου, όπου το ποτάμι έχει «παρεκκλίνει» της κοίτης «χτυπώντας» καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 
  Κατά την «επί ποδός»  σύσκεψη που διεξήχθη  μεταξύ των παραβρισκόμενων στο χώρο,  διαπιστώθηκε «η ανάγκη της άμεσης παρέμβασης προκειμένου να μην επεκταθεί το καταστροφικό έργο της φύσης». Αναφερθείς στο θέμα ο Μιχάλης Καλογερόπουλος τόνισε «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού λόγω των εμπλεκομένων φορέων αλλά και λόγω της κείμενης νομοθεσίας».
 Τέλος ο κ Καλογερόπουλος δεσμεύτηκε ενώπιον των παραβρισκόμενων ότι θα ενημερώσει τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας αλλά και θα αποστείλει έγγραφο προς τον Γ.Γ αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Τάσο Αποστολόπουλο.
 Όπως τονίστηκε ακόμα κατά την διάρκεια της συζήτησης, ένα επιπλέον εμπόδιο, είναι ότι το ποτάμι του Ερυμάνθου  ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε διαφορετικές αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις  και  η όποια παρέμβαση ουσιαστικά σκοντάφτει στην εμπλοκή των υπηρεσιών.

 Όχθες Αλφειού 

Στην συνέχεια ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Τ.Σ Άσπρων Σπιτιών επισκέφτηκαν παρόχθιες περιοχές του Αλφειού.  Όπως είπε ο πρόεδρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στα συγκεκριμένα σημεία το πρόβλημα της καταστροφής καλλιεργησίμων εκτάσεων υπήρξε λόγω της ενίσχυσης με ογκόλιθους της απέναντι όχθης . Έτσι το φουσκωμένο ποτάμι ουσιαστικά  «εκτοξεύτηκε» στην ανοχύρωτη όχθη των Άσπρων Σπιτιών.
Τόσο κατά την αυτοψία στον Ερύμανθο , όσο και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από την συμβολή  του με τον Αλφειό , ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς δήλωσε αρωγός στον αγώνα των κατοίκων για την λήψη μέτρων προστασίας των περιουσιών τους. Ο κ Κοτζιάς τόνισε ότι μεταξύ των ενεργειών που θα κάνει ως δήμαρχος « είναι να ενημερώσει για το μέγεθος του προβλήματος τους Απόστολο Κατσιφάρα και Τάσο Αποστολόπουλο καθώς και τον υφυπουργό Αγροτικής Αναπτυξης Γιάννη Κουτσούκο».
Μεταξύ δημάρχου και προέδρου υπήρξε η διαβεβαίωση της «ανοιχτής γραμμής», προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση τόσο από την πλευρά του φυσικού φαινόμενου όσο και για την πρόοδο  των επαφών με την κεντρική εξουσία. 



 Πηγή: www.antroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: