Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΟΜΟΦΩΝΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας τάχτηκε κατά της συγχώνευσης – κατάργησης των σχολικών μονάδων που ως σήμερα λειτουργούν στα όρια του καλλικρατικού δήμου . Το σώμα δέχτηκε την εξίσου ομόφωνη απόφαση της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί κατά την τακτική συνεδρίαση πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να εξετάσει σε βάθος την επικρατούσα κατάσταση. Το πνεύμα της επιτροπής μετέφερε, με εισήγησή του , ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος , ο οποίος κατέθεσε προς ενημέρωση τα στοιχεία που σχετίζονται με κάθε σχολικό συγκρότημα ξεχωριστά καθώς και όποια άλλα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του ως κομμάτι της κοινωνίας . Στοιχεία που έλαβε υπ οψιν της η επιτροπή ήταν μεταξύ άλλων ο αριθμός των μαθητών , η χιλιομετρικές απόστασης ( με σημερινά δεδομένα αλλά με βάση τον υπολογισμό σε πιθανή μετακίνηση των μαθητών ) , οι υποδομές και η υλικοτεχνική υποστήριξη , το συμφέρον των μαθητών , οι ίσες και ίδιες ευκαιρίες για μάθηση , η δωρεάν παιδεία κ.τλ.
 Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε εκτενή αναφορά σε ένα –ένα σχολείο σχετικά με το δυναμικό των μαθητών και με την εξειδικευμένη πρόταση της επιτροπής για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό συγκρότημα.
Τέλος ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε η επιτροπή με τους προϊσταμένους της Α΄βάθμιας και της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης , της συσκέψεις που προηγήθηκαν με τοπικούς φορείς καθώς και τον διάλογο με τους γονείς .
Κατά τον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των αιρετών αλλά και με καταθέσεις από τους παραβρισκόμενους πολίτες, σχεδόν  άπαντες υποστήριξαν την εισήγηση και την απόφαση της επιτροπής . Στο πνεύμα της υποστήριξης ήταν και η τοποθέτηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων .
 Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σωτήρης Αναστασόπουλος τάχτηκε υπέρ της εισήγησης όμως συμπλήρωσε ότι « ο εν λόγω  εκπαιδευτικός νόμος έχει ως στόχο να φέρει ταξικούς φραγμούς στο σχολείο και να προωθήσει την εκπαίδευση στο ιδιωτικό κέρδος . Προσανατολισμός που χαράχτηκε  με την θεσμοθέτηση του Καλλικράτη στη τοπική αυτοδιοίκηση .»
 « Δεν έχει τελειώσει τίποτα με μια απόφαση του Δ.Σ.» τόνισε στην σύντομη παρέμβασή της η Αλεξία Λιάγκουρα από την ΕΛΜΕ Ηλείας . Η συνδικαλίστρια κάλεσε «τον δήμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εκπαιδευτικών και να παραβρεθεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν στην Β΄βάθμια Εκπαίδευση.» , αφού όπως  τόνισε ότι « οι όποιες προτάσεις των τοπικών διευθύνσεων έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα».
 Η άλλη άποψη
 Ξεχωριστή και αναλυτική   ήταν η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού Γιώργου Γεωργίου ο οποίος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τρένο και ως ζητούμενο το πώς θα γίνει πιο γρήγορο , τόνισε ότι « για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να καταργηθούν οι ενδιάμεση σταθμοί.». Ο κ Γεωργίου αναφέρθηκε στον στόχο του «ολοήμερου σχολείου» και «στο πώς θα δώσουμε καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές» . Μάλιστα  αναφέρθηκε «στον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα του Λυκείου Βασιλακίου με τους 22 μαθητές .Πράγμα που σημαίνει κάθε  τάξη έχει  5-7 μαθητές . Αλλά και στο χαμένο έδαφος στην ξένη γλώσσα που έχουν οι μαθητές του δημοτικού της Νεμούτας.»
Κλείνοντας την διαδικασία ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  τόνισε ότι «συμφωνεί με  την τεκμηριωμένη θέση της επιτροπής» αλλά «επισήμανε και την προσέγγιση του κ. Γεωργίου  που πρέπει να αναζητήσουμε στο μέλλον.»
Πηγή: www.antroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: