Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

«ΣΠΑΡΤΟΥΛΙΑ – ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ» ΑΠΟ ΨΗΛΑΑΡΟΥ - ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΣΠΑΡΤΟΥΛΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ στις 24 ‎Αυγούστου ‎2022

ΣΠΑΡΤΟΥΛΙΑ

Η Σπαρτουλιά είναι ο μεγαλύτερος από τους συνοικισμούς του Αντρωνίου ύστερα από το Πανόπουλο με 50 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται πάνω στην Ε.Ο. 111.

Στην διασταύρωση προς τα ορεινά ξεκινάει ο δρόμος προς τα ορεινά χωριά της περιφερειακής ενότητας Λασιώνος με κατάληξη την Βερβινή και ακόμη παραπέρα.

Από την άλλη πλευρά του δρόμου, ξεκινάει ο δρόμος προς τις Χαραγές και καταλήγει στο Κλινδιά και στη Γιάρμενα.

Στην αρχή του δρόμου πίσω από το εικονοστάσι, συναντάμε το Ανάθεμα, που το έστησαν οι Αντρωναίοι για τον φοροεισπράκτορα Μπέργιο λίγο πριν την επανάσταση του 21.

Ακόμη επί της «Ε.Ο. 111» βλέπουμε το μνημείο του Γιώργη Γιαννιά που το έστησε  ο Σύλλογος Τριταιϊτών Αχαΐας για να μας θυμίζει μια σπουδαία, αλλά άγνωστη, σελίδα της πρόσφατης ιστορίας μας. Εκεί έχει δημιουργηθεί και μία μεγάλη πλατεία «η πλατεία Γιαννιά». Υπάρχει ακόμη μια μικρότερη πλατεία ΒΑ του οικισμού.

Στην Σπαρτουλιά υπάρχουν δύο εκκλησίες, το παλιό εκκλησάκι ο Αι Θανάσης και ο Άγιος Ιωάννης που κτίστηκε από τους Σπαρτουλαίους τα τελευταία χρόνια.

Το όνομα το πήρε από τα πολλά σπάρτα που υπήρχαν παλιά στο Σφακοβούνι, πρόποδες του Ωλονού.

ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Το Κατσαρού είναι ο παλαιότερος οικισμός του Αντρωνίου. Εκεί έζησαν οι πλούσιες οικογένειες του Αντρωνίου. Ο οικισμός έχει αξιόλογες πηγές με γάργαρα νερά. Είχε χάνι και αρκετά πέτρινα κτήρια - αρχοντικά. Εκεί στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου έγινε η γνωστή Μάχη του Κατσαρού στις 17 Μαΐου του 1821 όταν ο καπετάν Γιώργης Γιαννιάς έπεσε με τα παλικάρια του. Τα ακέφαλα σώματα των ηρώων είχαν ταφεί παραδίπλα από το Ναό.

Το παλιό εκκλησάκι κατεδαφίστηκε και στην θέση του χτίστηκε καινούριο.

Το Κατσαρού ύστερα από την λειτουργία της νέου δρόμου εγκαταλείφτηκε και ζει εκεί μόνον η οικογένεια του Νίκου Στεριόπουλου (Γκούτζου).

ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ

Είναι ο τρίτος κατά σειρά (σήμερα) συνοικισμός του Αντρωνίου ύστερα από το Πανόπουλο και την Σπαρτουλιά. Είναι ένας όμορφος οικισμός με αρκετά νέα σπίτια. Έχει ανακαινισθεί το παλιό εκκλησάκι του Αι Γιώργη και έχει δημιουργηθεί και Νεκροταφείο. Τα Ζαχαραίικα κατοικούντε κυρίως από Ζαχαραίους (Ζαχαρόπουλοι).

Το όνομα ίσως το έχει πάρει από τον πρωτοκλέφτη του Μοριά Καπετάν Ζαχαρία (Ζαχαριά) Μπαρμπιτσιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: