Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ;

Τα χαράτσια, οι απανωτοί έκτακτοι φόροι και όλα τα φορολογικά τερτίπια των κυβερνώντων, δεν είναι πρωτοφανή οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται στην χώρα μας. Από την εποχή της Ρωμαιοκρατίας, όταν η πατρίδα μας είχε ήδη περάσει στα χέρια των Δυτικών, οι ύπουλοι και παντοτινοί εχθροί μας, άρχισαν να επιβάλλουν σκληρές φορολογίες και να εξασθενούν τις αντοχές του λαού. Αυτό συνεχίσθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, με χειρότερες τακτικές είσπραξης των δυσβάστακτων φόρων, και τέλος κατά την τουρκοκρατία, το λαβωμένο πια Έθνος,  πλήρωνε όχι μόνο τους υπέρογκους τακτικούς και έκτακτους φόρους (χαράτσια), αλλά δέχθηκε το πιο σκληρό και φοβερότερο, ας το ονομάσουμε είδος φορολογικού συστήματος, το περίφημο ντεβισιρμέ «παιδομάζωμα». Κάτι παρόμοιο που συμβαίνει και σήμερα, όπου πέρα από τους απρογραμμάτιστους, παράλογους,  και δυσβάστακτους φόρους που επιβάλλουν σε καθημερινή βάση, πέρα από την οικονομική εξαθλίωση που σπρώχνουν σιγά- σιγά τον λαό, μας αρπάζουν και την νεολαία μας, ειδικά τους άριστους επιστήμονες, και τους διοχετεύουν στον τόπο τους και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινα εργαλεία.
Ένα γεγονός σκληρής φορολογίας, ξετυλίγεται την εποχή της τουρκοκρατίας, όπου ένας φτωχός άνθρωπος, κοντός στο ανάστημα (κατά τον τραγουδοποιό) που ίσως ν’ αντιπροσωπεύει τον φτωχό και αδύναμο ραγιά, ενώ ξεπούλησε όλη του την περιουσία για να πληρώσει τους δυσβάστακτους φόρους, δεν ξεχρέωσε και σε ύστατη και απεγνωσμένη προσπάθεια, προσπάθησε  να πουλήσει, στο παζάρι, την όμορφη γυναίκα του, για να εισπράξει γρόσια με σκοπό να ξεπληρώσει τα υπερβολικά  χαράτσια που του είχαν επιβληθεί.
Η δημοτική μούσα, δεν έμεινε αμέτοχη σ’ αυτές τις μεγάλες συμφορές που επωμίσθηκε ο υπόδουλος λαός. Τραγούδησε όχι μόνο τις χαρές, αλλά και τα βάσανά του. Το τραγούδι αυτό μέσα από τους λίγους στίχους του, μας δίνει αρκετές πληροφορίες και ειδήσεις για τις σκληρές εποχές, που είναι ταγμένο να περνάει το Έθνος.

ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΟΣ ΚΟΝΤΟΥΤΣΙΚΟΣ
Ένας κοντός κοντούτσικος σ’ ένα χωριό,
είχ’ όμορφη γυναίκα.
Βαριά χρέη του ρίξανε, χρέη και χαράτσια.
Και πούλησε τα σπίτια του, τ’ αμπελοχώραφά του
και πάλι δεν τον έσωσαν, τα χρέη να πληρώσει.
Και την καλή του έπαιρνε και στο παζάρι την πάει.
-Πόσο, κοντέ μ’, την έμορφη, πόσο τη μαυρομάτα;
- Χίλια φλουριά η έμορφη και χίλια η μαυρομάτα
και το λιγνό της το κορμί, ’ξαγορασμό δεν έχει.

Το τραγούδι αν και είναι πάνω από διακοσίων ετών, νομίζω ότι σήμερα είναι το πιο επίκαιρο στην χώρα μας και πρέπει ν’ αναλογιστούμε τι μας περιμένει, εάν μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα!

ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΟΣ ΚΟΝΤΟΥΤΣΙΚΟΣ
Ένας κοντός κοντούτσικος, που ’χει όμορφη γυναίκα
κακιά αδικιά του ρίξανε, χαράτσι να πληρώσει.
Φέρνει ο κοντός την έμορφη και πάει να την πουλήσει.
Την άλλαξε την στόλισε, την πήγε στο παζάρι.
-Πόσο κοντέ την έμορφη, ποσό τα μαύρα μάτια;
-Χίλια φλωριά την έμορφη, και δυο τα μαύρα μάτια,

τ’ αγγελικό της το κορμί, ’ξαγορασμούς δεν έχει.

Ένας κοντός κοντούτσικος

Πηγή:www.antroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: