Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Δημιουργία δασαρχείου στην καρδιά του δρυοδάσους



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ
«ΩΛΟΝΟΣ»
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου & Φολόης «ΩΛΟΝΟΣ», εστιάζοντας στο μέγα πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης υλοτομίας και εκχέρσωσης, λόγω της μη έγκαιρης και σωστής φύλαξης που παρατηρείται επί σειρά ετών στο Δρυοδάσος της Φολόης, προτείνει άμεσα να δημιουργηθεί Δασαρχείο Φολόης με έδρα τη Δημοτική Ενότητα Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι λόγοι για τους οποίους ο Σύλλογός μας αποφάσισε να αναγάγει με την παρούσα σε ζήτημα ύψιστης και άμεσης προτεραιότητας την ίδρυση Δασαρχείου στην καρδιά του Δρυοδάσους Φολόης είναι οι εξής:
1) Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα των Βαλκανίων και πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία.
2) Το εν λόγω δάσος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ηλεία, και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ορφανό, διότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά σοβαρή μέριμνα για την προστασία του.
3) Τα υφιστάμενα Δασαρχεία του Νομού Ηλείας Πύργου και Αμαλιάδας, απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το δρυοδάσος Φολόης και όπως είναι αναμενόμενο η φύλαξή του είναι αναπόφευκτα ανεπαρκής.
Όποτε κι αν υπήρξε καταγγελία κατά την ώρα διεξαγωγής της παράνομης υλοτομίας, οι δασικές υπηρεσίες πάντοτε καταφθάνουν στον εν λόγω τόπο μετά την πάροδο μιας ώρας και πλέον, χωρίς να μπορούν να επέμβουν έγκαιρα.
4) Οι κινήσεις των υπηρεσιακών αυτοκινήτων των Δασαρχείων (ώρα εκκίνησης - άφιξης) ελέγχονται δια μέσω κινητών τηλεφώνων από τους εκάστοτε παράνομους υλοτόμους και τοιουτοτρόπως αποτρέπεται η άμεση σύλληψή τους.
5) Η δημιουργία Δασαρχείου στην καρδιά του Δρυοδάσους Φολόης σίγουρα θα αποτρέψει όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος του και μπορεί να προσφέρει προοπτικές ως προς την αειφορική προστασία και φύλαξή του, την ορθή ανάδειξή του αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Εκ του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: