Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Με την επανατοποθέτηση των κλαπέντων θησαυρών  στο «Παλαιό Μουσείο», την προσπάθεια για την συνέχιση των εργασιών της Ολύμπιας Οδού μέχρι την Τσακώνα και με την έκδοση ψηφίσματος για τα όσα δεινά  έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή των μνημονίων ασχολήθηκε μεταξύ άλλων  το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας στην συνεδρίαση του το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.
 « Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση το σπουδαίο γεγονός  και συγχαίρουμε θερμά όσους συνέβαλαν ώστε οι κλεμμένοι θησαυροί να επανατοποτεθούν στις προσθήκες του μουσείου. Η αυριανή ημέρα είναι σημαντική για την Ολυμπία και για τον πολιτισμό της χώρας μας», τόνισε ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς με την ευκαιρία της εύρεσης των 77 αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί τον Φεβρουάριο.  
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε «στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτη Κουβέλη για την  Ολυμπία Οδό» αλλά και στην  προσπάθεια  που γίνεται   ώστε  η νέα εθνική οδό να συνδεθεί με την Ολυμπία. «Η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο στον κόμβο στις «Κολυρέικες Μπαράκες». Όμως  δεν νοείται Ολυμπία Οδό χωρίς σύνδεση  με την Αρχαία Ολυμπία.   Πέραν όμως αυτού που για μας αποτελεί θέμα σοβαρής διεκδίκησης, η Ηλεία δεν έχει καμία προοπτική χωρίς την ολοκλήρωση του  έργου μέχρι την Τσακώνα », τόνισε ο δήμαρχος.

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων
Την σύμφωνη γνώμη του για την ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας Οδού εξέφρασε στην τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της μείζονος Κώστας Σοφιανός. Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ίσως έπρεπε οι ενέργειες αυτές να γίνουν πιο γρήγορα και πιο δυναμικά» και εξέφρασε την άποψη «της πιο σθεναρής διεκδίκησης όλων των φορέων του νομού προς την κεντρική εξουσία».   
 Ακολούθως ο κ Σοφιανός ρώτησε   «σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα με το σχέδιο της Αρχαίας Ολυμπίας σε σχέση με το ΚΑΣ» , « και γιατί ενώ φτάνουμε στο τέλος του έτους δεν έχουν γίνει ακόμα οι προτάσεις των προέδρων για το τεχνικό πρόγραμμα». Τέλος ο κ Σοφιανός αναφέρθηκε «στο πρόσφατο μπουρίνι και στα βουλωμένα φρεάτια που πλημμύρισαν την Ολυμπία».
 Ο επικεφαλής της α΄ ελάσσονος Πανάγος Παντελάκος αναφερόμενος στην Ολυμπία Οδό τόνισε ότι «πρέπει να παλέψουμε πιο δυναμικά».  Συνεχίζοντας ο κ Παντελάκος τόνισε ότι ο «δήμος μας έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά δεν τα έχουμε αξιοποιήσει κατάλληλα». Ενώ επανάφερε την πρότασή του για «τους έξι άξονες δράσεις ( χρηστή διαχείριση, κοινωνική πολιτική, παρατηρητήριο απασχόλησης, προληπτική ιατρική, μέριμνα για το περιβάλλον, τουριστική προβολή)   που θα πρέπει να κινηθεί ο δήμος εν μέσω οικονομικής κρίσης».  Η « κοινωνική πολιτική του δήμου   σε συνδυασμό με την τουριστική προβολή θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης.
Τέλος ο κ Παντελάκος αναφέρθηκε «στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου και αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τους» και  «αν εκπροσωπήθηκε ο δήμος στην  έκθεση αρχαιοτήτων στο Βερολίνο με  τα εκατοντάδες εκθέματα από την Ολυμπία».
 Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επικεφαλής της β’ ελάσσονος αναφερόμενος στην Ολυμπία οδό τόνισε ότι  «την διαβεβαίωση των πολιτικών αρχηγών την έχουμε ακούσει πολλές φορές. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδιναν και για την Ηλεία την οποία έχουν αφήσει χρόνια τώρα στην τελευταία θέση».  Συνεχίζοντας ο κ Αναστασόπουλος τόνισε ότι «όλα τα έργα γίνονται με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο έχει συμφέροντα στην  Πάτρα».
 Ακολούθως ο ομιλητής αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των δήμων είπε ότι «κανένας δήμος δεν διεκδίκησε  ως σήμερα τα χρωστούμενα από το κράτος»  και προέτρεψε σε κινήσεις διεκδίκησης των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Απαντήσεις δημάρχου

Αναφερόμενος στο σχέδιο πόλης ο δήμαρχος  τόνισε ότι «ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν. Μας ζήτησαν κάποιες συντεταγμένες πχ του νεκροταφείου και την επικαιροποίηση της μελέτης. Από πλευράς μας δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.  Τώρα πρέπει και εμείς πιέζουμε προς αυτό,  να αποφασίσει το ΚΑΣ».
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε «για να υπάρξει τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι. Με την διαμορφωμένη οικονομική συγκυρία  προβλέπετε για το 2013  να είναι έτος  των συνεχιζόμενων έργων. Έχουμε ξαναπεί ότι τα τακτικά έσοδα του δήμου στις αρχές του 2011 ήταν 270.000 ευρώ και σήμερα ανέρχονται στα 150.000. Χρήματα που φτάνουν δεν φτάνουν για την μισθοδοσία. Από κει και πέρα θα γίνουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Οπότε θα γίνει η ανάπλαση στο Δρούβα ενός έργου 450.000 ευρώ . Έχουμε ήδη υπογράψει την σύμβαση. Και το μεγάλο έργο της αποχέτευσης και της σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό Ολυμπίας ενός έργου 7.000.000 ευρώ».
 «Τα φρεάτια τα καθαρίζουμε όμως είναι τέτοια η εποχή που τα φύλλα από στιγμή σε στιγμή μπορούν να τα βουλόσουν με δυσάρεστα αποτελέσματα», είπε ο δήμαρχος για το θέμα της πλημμύρας .
 Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο δήμαρχος αφού διευκρίνισε ότι δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή, είπε ότι «ασφαλώς και υπάρχουν και πρέπει να ανταποκριθούμε» ενώ για την έκθεση του Βερολίνου τόνισε ότι «τα εγκαίνια της έκθεσης συνέπεσαν   με τις εκδηλώσεις στο Λονδίνο στις οποίες και παραβρέθηκε».
 Τέλος απαντώντας στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «οι δήμοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές που ξεπερνούν το 60% . Κανένας δήμος δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του την παντιέρα. Διεκδικούμε μια πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση  συμμετέχοντας  σε όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την Π.Ε.Δ. και την ΚΕΔΚΕ για το σκοπό αυτό».

Παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων

Η Φωτεινή Δούλα από την μείζονα αντιπολίτευση «έθεσε το θέμα της χωματερής Φλόκα όπου από λάθος οχήματα άλλου δήμου είχαν εναποθέσει απορρίμματα και ζήτησε τον καθαρισμό της».
Ο Παναγιώτης Φλέσσας από την ελάσσονα έθεσε το θέμα της υποβάθμισης του λιμένα Κατακόλου (είχε τεθεί και από τον κ Αναστασόπουλο) και προέτρεψε στην δημιουργία μετώπου δημάρχων απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χρόνια τώρα όπου η Ηλεία είναι ο φτωχός συγγενής  της  Αχαΐας». Ταυτόχρονα ο ομιλητής  έθεσε και την εναλλακτική προοπτική της  ένταξη της Ηλείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 Ο Κώστας Μαρκόπουλος από την μείζονα στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο  «για την καλή δουλεία που έγινε στο ιατρείο Πανόπουλου».

 Παρεμβάσεις προέδρων τοπικών κοινοτήτων
 Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος πρόεδρος Ασπρων Σπιτιών έθεσε υπ΄ όψιν του σώματος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα παρόχθια του ποταμού Αλφειού όπου λόγω παρεμβάσεων στην απέναντι όχθη «παρεκκλίνει» η κοίτη με αποτέλεσμα να χάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Ο Δημήτρης Σαρλάμης πρόεδρος Νεραίδας μεταξύ άλλων έθεσε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι επιστρέφουν λόγω κρίσης στο χωριό.

Τρόφιμα σε οικονομικά ασθενείς

Με την ευκαιρία αυτή ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος ενημέρωσε ότι «μέσα στο Δεκέμβριο θα μοιραστούν σε 1.800 περίπου οικογένειες τρόφιμα από την Ε.Ε. Τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν σε οικογένειες με οικονομικά κυρίως κριτήρια θα είναι λάδι , τυρί , ζυμαρικά κτλ 

«Ξεχασμένες αποφάσεις ΔΣ»

Ο Θουκιδίδης Κοσμόπουλος παρεμβαίνοντας στο ΔΣ ουσιαστικά επανάφερε τρεις αποφάσεις του ΔΣ οι οποίες ελήφθησαν πριν από χρόνια και  παρ΄ότι υπήρξαν ομόφωνες από τις τότε συνθέσεις του ΔΣ εντούτοις  δεν υλοποιήθηκαν. Ο κ Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση επί Δημαρχίας Σπύρου Φωτεινού για την ανέγερση μνημείου πεσόντων όπου θα αναγράφονται τα ονόματα όσων ‘έπεσαν στο πεδίο της μάχης , στην απόφαση επί Δημαρχίας Γιώργου Αηδόνη  για ονομασία της κάτω παράλληλης οδού της πόλης  σε οδό  «αδελφών Ανδρέα και Πάνου Λώλου»  και στην απόφαση σύμφωνα με την οποία,  προς απόδοση φόρου τιμής  στον Παναγιώτη Κονδύλη θα φιλοτεχνούνταν η προτομή του στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου  Αρχαίας Ολυμπίας.

Ημερησία διάταξη

Στα θέματα της ημερησίας διάταξης ξεχώρισε η  ομόφωνη απόφαση  του σώματος  για την   «αποδοχή ένταξης πράξης με τίτλο "Ολοκληρωμένη παρέμβαση τοπικής ανάπτυξης εντός σχεδίου πόλεως έδρας δήμου Αρχαίας Ολυμπίας" προϋπολογισμού 1.518.339,40€, στο Ε.Π. ΔΕΠΙΝ».
Γ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: