Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ

Κύριε πρωθυπουργέ.

  Κατανοώντας το δύσκολο των ημερών για την χώρα μας και το τεράστιο έργο που έχετε αναλάβει ,  με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να επισημάνουμε προς την κυβέρνησή  σας την κατάσταση που επικρατεί στις πυρόπληκτες   περιοχές.  
  Δυστυχώς  τα προβλήματα των πληγέντων της Ηλείας παραμένουν ανοιχτά τρία χρόνια μετά την καταστροφή αφού «ανοιχτές» είναι και οι εκκρεμότητες της πολιτείας απέναντι τους. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις των εκπροσώπων της  και παρά τα όποια έργα έγιναν μέχρι στιγμής για την αποκατάσταση των ζημιών , εν τούτοις  η πολιτεία δεν στάθηκε, όπως όφειλε,  στο ύψος της περίστασης .Ο πραγματικός   πυρόπληκτος έχει κάθε λόγο να μην αισθάνεται δικαιωμένος.  Πολλές είναι οι περιπτώσεις του εμπαιγμού του  , της άσκοπης ταλαιπωρίας του  και φυσικά της απόρριψης του από δικαιώματα αποζημίωσης της περιουσίας του.
   Κύριε πρόεδρε
 Η επίσκεψή σας στην Ολυμπία ακριβώς μια Κυριακή μετά την θριαμβευτική σας νίκη στις  εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009  έδωσε ξανά  την ελπίδα στους πυρόπληκτους . Άπαντες χαιρετήσαμε την ξεχωριστή πρωτοβουλία σας .
 Εννέα , όμως μήνες μετά και τίποτα καινούργιο δεν είδαμε να υλοποιείται. Απεναντίας συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Ισχύει και εφαρμόζεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δρομολογήσει. Έτσι , οι πυρόπληκτοι βιώνουν και την οικονομική κρίση που διέπει την χώρα αλλά και τις βαριές συνέπειες από την  καταστροφή  των καλλιεργειών τους .
Εν κατακλείδι τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές και οι πυρόπληκτοι βιώνουν την εξής κατάσταση :
  - Είναι ακόμα όμηροι της επιχορήγησης που δέχτηκαν από την πολιτεία. Το «τριχίλιαρο» αποτελεί πια τον οικονομικό βραχνά για χιλιάδες νοικοκυριά. Αποδείχτηκε δε ότι χρησιμοποιήθηκε προς άγρα ψήφων και για τις εκλογές του 2007  από την Ν.Δ. αλλά ( τουλάχιστον μέχρι στιγμής ) και για τις εκλογές του 2009 από το ΠΑΣΟΚ. Τους τελευταίους μήνες πολλοί είναι αυτοί που κλήθηκαν για ανάκριση από την αστυνομία ,ή αναγκάστηκαν να  πληρώσουν το ποσό με τόκο ,  ως οφειλή  στην Δ.Ο.Υ.    Απομένει πια σε σας και στην κυβέρνησή σας να υλοποιήστε τις προεκλογικέ σας δεσμεύσεις. Να σταματήσουν οι διώξεις   και να δοθεί πολιτική λύση  υπέρ των πραγματικών πυρόπληκτων .          
 - Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους δωρητές και τις εκδηλώσεις καλλιτεχνών μετατράπηκαν κακώς σε ταμείο που αντικαθιστούσε το ρόλο του κράτους . Παρά τον λαθεμένο  πολιτικά , νομικά και φυσικά ηθικά ,  χειρισμό του θέματος της ιδιωτικής  αρωγής ,  από το πάλαι ποτέ ταμείο Μολυβίατη έχουν απομείνει περίπου 140 εκ ε . Τα χρήματα αυτά έχουν μείνει αδιάθετα . Έχουν όμως συγκεκριμένο παραλήπτη , τον πυρόπληκτο . Πόλοι είναι οι πληγέντες που έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες  από τις αρχές του 2010 και όμως ακόμα να πάρουν την απαιτούμενη δόση .Απαιτείται λοιπόν άμεσα να ενεργοποιηθεί το εν λόγω ταμείο για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών .
 - Οι  προηγούμενες  ηγεσίες  των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και  Οικονομίας  με τις δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις (Κ.Υ.Α.) έθεταν δεκάδες εξαιρέσεις αποζημίωσης .Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που πυρόπληκτοι χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης είτε για μέρος είτε για το σύνολο της κατεστραμμένης τους σοδειάς ή περιουσίας. Απομένει στην κυβέρνηση σας να καταργήσει αυτούς τους άδικους αποκλεισμούς και να τύχουν αποζημίωσης άπαντες οι πυρόπληκτοι. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ . Να μετατραπεί σε πραγματικό ασφαλιστικό αγροτικό οργανισμό  που θα καλύπτει 100% την κατεστραμμένη παραγωγή .  
- Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί από την πολιτεία η πυρόπληκτη ζώνη. Αυτό είναι  απαραίτητο γιατί πρέπει να οριστεί επακριβώς ο τόπος της παρέμβασης , της αρωγής και της ενίσχυσης. Ο ορισμός της πυρόπληκτης  ζώνης de facto  θα  αποκλείσει και τις  άκαυτες περιοχές  ( που ευνοήθηκαν κακώς και εις βάρος των καμένων )  και εκτός αυτού  θα είναι χρήσιμος  αν πραγματοποιηθεί η δέσμευση σας  για το σχέδιο ανασυγκρότησης  .

 κύριε πρωθυπουργέ
  Το σχέδιο ανασυγκρότησης για να είναι τέτοιο θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηρίστηκα.
-         Να εφαρμοστεί αποκλειστικά στις καμένες περιοχές
-         Να έχει ως επίκεντρο τον πυρόπληκτο κάτοικο και την ανασύσταση της πυρόπληκτου ζωικού και φυτικού κεφαλαίου
-         Να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις  για  την αναγέννηση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος( δάση , ποτάμια ).
      - Η οικονομική ενίσχυση να έχει ως στόχο την αναδημιουργία των κατεστραμμένων νοικοκυριών και όχι την χρηματοδότηση των εργολάβων και του μεγάλων επιχειρήσεων έξω από την πυρόπληκτη ζώνη. Τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου να πάνε στην πληγή και όχι σ΄ όλο το κορμί .
Ευελπιστώντας στην από κοινού συνεργασία μας  αλλά πρωτίστως  στις δικές σας ενέργειες

                                              Δ.Σ.

                                   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
                                     ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ   
Πηγή: http://oreini-ileia.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: