Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Πολιτιστικοί σύλλογοι και μικροπολιτικά συμφέροντα

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια  κορεσμός στους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου μας, αλλά και αδιαφορία των μελών τους να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζουν, αλλά και να παίρνουν θέση σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Πρόσφατα στην αναγκαιότητα δημιουργίας ορεινού δήμου  στην ορεινή Ηλεία Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα η απουσία των συλλόγων ήταν αδικαιολόγητη, πολλοί μίλησαν για ομηρία των Δ.Σ  από μικροπολιτικά συμφέροντα, ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που ο κόσμος δεν συμμετέχει όπως παλιότερα. Εξαιρώ βέβαια τους συλλόγους της Λαμπειας: «Σύλλογος Διβριωτων   Αθήνας» και την «πανελλήνια εκπολιτιστική ένωση Διβριωτών» που από την αρχή πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ.

 Όπως είχα γράψει και παλιότερα όταν παραιτήθηκα από πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ,  πιστεύω πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει  να διεκδικούν , και να επιτελούν έργο  χωρίς τυμπανοκρουσίες.  Ο ρόλος των συλλόγων πρέπει συνεχώς να μεταβάλλεται και να  προσπαθεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κοινωνίας, την κάλυψη πολλών αναγκών της κοινωνίας, ειδικά μετά από φυσικές καταστροφές!  οι πολιτιστικοί σύλλογοι καλούνται να συμβάλλουν (μαζί με άλλους φορείς) ειδικά μετά τον Καποδίστρια, στην αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις οι σύλλογοι αποτελούν τους μόνους διαύλους ζωντανής επικοινωνίας τοπικών κοινωνιών με τον πολιτισμό. Υποκαθιστούν την απουσία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα στην παροχή πολιτιστικών και άλλων αγαθών. Λειτουργούν ενωτικά για την τοπική κοινωνία, γεγονός που δεν το πετυχαίνουν άλλοι σχηματισμοί. Στόχοι των πολιτιστικών συλλόγων δεν πρέπει να είναι μονάχα η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών τους και η διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων κ.λ.π, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων του, η αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων που μετά την καταστροφή που έπληξε τον τόπο μας είναι αρκετα!!
Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να να δώσει περισσότερη βοήθεια για τους πολιτιστικούς συλλόγους. οι παρεμβάσεις σ’ αυτούς θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και η χρησιμοποίησή τους για προσωπικούς ή άλλους σκοπούς. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: