Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος 1936-2022 Πανόπουλο

Έφυγε από κοντά σήμερα Κυριακή 18.09.2022 ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος του +Μιλτιάδη και της +Σωτηρούλας που γεννήθηκε πριν 86 χρόνια στο Αντρώνι.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 16:00 στο Πανόπουλο.

Στα παιδιά του Μέλτη και Σωτηρούλα στα αδέλφια του Μέλτη και Νικούλα και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο μπάρμπα Γιάννης ήταν ένας ευχάριστος και ομιλητικός τύπος που η φιγούρα του θα μας λείψει όταν μας καλο υποδεχόταν μπροστά στον φούρνο του.

Είχαμε κάνει πολλές κουβέντες, μόνον φέτος δεν τον είδαμε ύστερα και από την περιπέτεια της υγείας του.

Μας είχε υποσχεθεί να μας δώσει φωτογραφίες της οικογένειάς του αλλά δεν πρόκανε.

Ο μπάρμπα Γιάννης έμεινε ορφανός από τσορομπίλη ενός χρόνου όταν το φθινόπωρο του 1936 τον πατέρα του τον Μιλτιάδη,  τον πλάκωσε ένα δέντρο που έκοβε στα Ζαχαρέικα, ιδιοκτησίας του Πάνου του Μήτση. Είχαν ειπωθεί διάφορα περί εκδίκηση της φύσης αλλά δεν είναι της ώρας.

Η μάνα του ήταν η Σωτήρω όπου ο πατέρα της ήταν από τους Κορδονουραίους και η μάνα της από του Αβραμαίους. Όταν σκοτώθηκε ο Μέλτης, ήταν έγκυος στον αδελφό του που όταν γεννήθηκε πήρε το όνομα του αδικοχαμένου πατέρα.

Σε ηλικία 12 ετών ο Γιάννης με έναν Κακοταραίο, πήγαν  στην Αθήνα και έπιασαν δουλειά σερβιτόρου σε έναν Μπαρδάκη που τους εκμεταλλεύτηκε όπως συνήθως γινόταν τότενες.

Δούλεψε εκεί δύο χρόνια και στην ηλικία των 14 χρόνων γύρισε πάλι στο Πανόπουλο.

Με τα χρήματα που είχε βγάλει, πήγε στο πανηγύρι στου Βάραγκα και αγόρασε δύο άλογα που τα χρησιμοποιούσε ως καματιάρικα και από τα καματίκια επιβίωνε.

Το ένα άλογο το δυνατότερο το χρησιμοποιούσε και στους γάμους να παίρνει  την προσκεφαλάδα.

Πριν μπούμε στο Πανόπουλο ερχόμενοι από τα Ζαχαρέικα εκεί δεξιά, είχε φτιάξει τότε μια καλύβα από ξιφάρα που έμενε με την μάνα του, τα αδέλφια και τα ζώα του.

Έλα όμως που πήρε φωτιά μια μέρα η ξιφάρα και κάηκε ολοσχερώς η καλύβα τους. Τον βοήθησαν όμως τότε οι Ντιναίοι και την ξανάστησε.

Παντρεύτηκε το 1963 την Καλή, κόρη του Αργύρη του Κατσαντώνη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μέλτη και την Σωτηρούλα. Είχε ανοίξει καφενείο στο Πανόπουλο και παράλληλα διατηρούσε και κτηνοτροφία. Έχασε όμως νωρίς την σύζυγό του το 1998. 

Στην ζωή του, όπως έλεγε και ο ίδιος δεν έφταναν όλα αυτά αλλά είχε και άλλες δυό σημαντικές ατυχίες που τον επηρέασαν ψυχολογικά και οικονομικά σχετικά με τον αδελφό του τον Μέλτη.

Ο Μέλτης αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε σκοτώσει μια έγκυο γυναίκα, πήγε φυλακή και ο Γιάννης είχε φέρει στην δίκη του, τους καλύτερους δικηγόρους του Πύργου και της Πάτρας.

Ο Σπύρος Κωστόπουλος, τυροκόμος από την Αμαλιάδα τον είχε βοήθησε τότε με πολλά χρήματα.

Τα βάσανα του Γιάννη δεν έμειναν εκεί αλλά στις 20.10.2015 ο αδελφός του έκανε και δεύτερο έγκλημα, σκότωσε έναν συνταξιούχο αστυνομικό στο Λαμπέτι Ηλείας που ο Γιάννης πάλι τον βοήθησε αλλά η στεναχώρια και η ντροπή μεγάλη.

Καλό σου ταξίδι μπάρμπα Γιάννη!

Έχουμε αρκετές καταγραφές που στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε.

Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο Γιώργη Μαρκόπουλο από τη Γιάρμενα για τις πληροφορίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: