Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μες το Λαλαίϊκο μαχαλά χορεύει η Μαριωρή μπροστά...

Μες το Λαλαίϊκο μαχαλά
Χορεύει η Μαριωρή μπροστά
Με Λαλαίους με Δουκαίους
με πολλούς Βαρβασαιναίους
Άντε η Μαριωρή παντρεύεται
όλος ο Πύργος χαίραιται
Όρε ποιον θα πάρεις Μαριωρή
του Τριτσιμπίδα το παιδί!
Ηλειακό δημοτικό τραγούδι της αγάπης και του γάμου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΝΟΣ:
κλαρίνο
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΙΝΟΣ:
βιολί
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
τραγούδι 

Η ιστορία του τραγουδιού:
Την θρυλική Μαριωρή την άρπαξαν οι Τουρκολαλαίοι από τα σαράγια των Τούρκων της Τρίπολης και την έφεραν στου Λάλα λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Ο Σειντ Αγάς έστειλε κρυφά στην Τρίπολη τον οπλαρχηγό Καραμέρο Δημήτριο και τον Δούρο από του Λάλα κι άλλους Τούρκους και την ώρα που η Μαριωρή πήγαινε ντυμένη στα ολόχρυσα στο Τουρκικό τέμενος να κάνει την προσευχή της, την απήγαγαν. Η Μπεμπιγέ, έτσι την έλεγαν, ήταν 14 ετών ωραιότατη, ψηλή με μαύρα μάτια και μαλλιά. Παρέμεινε στου Λάλα μετά την αποχώρηση των Λαλαίων οι Έλληνες την βάφτισαν Μαρία. Ήταν πολύ όμορφη και την ονόμασαν Μαριωρή (Mαρία+ωραία, Μαριωραία).

Η δυναμική και ωραία Μαριωρή παντρεύτηκε το 1845 τον γιό του Τριτσιμπίδα και ο γάμος τους έγινε θρύλος. Τότε βγήκε και η παροιμία: "ΟΛΑ ΤΑ 'ΧΕΙ Η ΜΑΡΙΩΡΗ, Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ"

Ο Νικολός Τριτσιμπίδας από τη Μπαρμπάσαινα ήταν αγωνιστής της επανάστασης που μετά την απελευθέρωση έκανε τεράστια περιουσία και ασκούσε μεγάλη επιρροή στην Ηλεία. Είχε πολλές κουμπαριές και οι μεγάλοι τον έλεγαν κουμπάρο, ενώ οι μικροί τον αποκαλούσαν νουνό.
Το κακό μάτι δεν άφησε να στεριώσει ο γάμος του γιού του με τη Μαριωρή. Χώρισε το ζευγάρι και η Μαριωρή γύρισε στου Λάλα όπου οι δικοί της την πάντρεψαν με άλλον, με το ζόρι.
Ο Τριτσιμπίδας είχε τραγική κατάληξη μιας και έχασε όλη την περιουσία του.
Το τραγούδι τραγούδησε ο Τούρκος Σουλεϊμάν που μετά την απελευθέρωση πήρε το όνομα Γιώργος.

πηγή: http://www.antroni.gr/index.php/parad...
Το δημοτικό τραγούδι «Μες το Λαλαίϊκο μαχαλά χορεύει η Μαριωρή μπροστά...» ανήκει σε μία σειρά από άλλα Ηλειακά τραγούδια που τα εκτέλεσαν οι Αντρωναίοι μουσικοί, Βασίλης Σίνος στο κλαρίνο και Βασιλάκης Σίνος στο βιολί σε εκδήλωση συλλόγου στο κοντινό μας χωριό, Πέρσαινα. Στο τραγούδι είναι ο Νίκος Δημητρακόπουλος.

Στο χορό, το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πύργου. Η βιντεοσκόπηση έγινε από συνεργείο της ΕΡΤ στα πλαίσια της εκπομπής «Μουσική Παράδοση», με παρουσιαστή τον Παναγιώτη Μυλωνά όπου καταγράφει τα τραγούδια και τους χορούς της Πελοποννήσου. Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ

Κώστας Παπαντωνόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια: