Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (γαμπρός του Παπαλιώνη)

Έφυγε σήμερα Τρίτη 14.10.2015 ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια στο Αντρώνι.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Αντρώνι.
Στα παιδιά του Αθανασία και Αλέξη εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.
Ο μπάρμπα Κώστας, είχε καταγωγή από το Κολλύρι Ηλείας και στα νιάτα του ήταν ιδιοκτήτης ταξί. Το Μάιο του 1959, παντρεύτηκε στην Αθήνα την Αγγελική, κόρη του Γιώργη Παπαντώνη (Παπαλιώνη) από το Αντρώνι. Με το γάμο τους έφεραν στον κόσμο ένα κορίτσι την Αθανασία, τον Αλέξη και ένα αγόρι που έφυγε πρόωρα.
Παπαντώνης Γιώργης (Παπαλιώνης)
O Γιώργης Παπαντώνης (Παπαλιώνης) γεννήθηκε γύρω στο 1900. Το κύριο επάγγελμά του ήταν ξυλουργός, έφτιαχνε πόρτες, παράθυρα, σκεπές και α άλλες ξυλουργικές κατασκευές. Τον θυμάμαι να δουλεύει όταν έφτιαχνε τα κουφώματα στο σπίτι μου (κάποια τα έχω κρατήσει) αλλά και στο εργαστήριο που είχε στήσει στο χωριό.
Παντρεύτηκε την Αθανασία Σκέντζη από τη Γιάρμενα και απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αγγελική (1934), τον Πάνο (1935-74χρ), την Μαρία (1936) που μετανάστευσε στο Long Bits της Καλιφόρνιας Η.Π.Α., την Αντιγόνη (1940), και το Λεωνίδα που πέθανε μικρός.
Ο Παπαλιώνης έχασε νωρίς τη γυναίκα του και το 1960 έφυγε στην Αθήνα για να βρεθεί κοντά στα παιδιά του.
Η κόρη του Αγγελική παντρεύτηκε τον Κώστα Γιαννόπουλο  ιδιοκτήτη ταξί από το Κολλύρι Ηλείας το Μάιο του 1959 και έκαναν ένα κορίτσι την Αθανασία, τον Αλέξη και ένα αγόρι ακόμη (που έφυγε πρόωρα).

Η Αντιγόνη παντρεύτηκε τον Σπύρο Σαρατσόπουλο που ζει και διαμένει στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Γιαννόπουλου, ο Παπαλιώνης έδωσε το αμπέλι στον γιο του Παναγιώτη, στην Αντιγόνη έδωσε ένα χωράφι και στην Αγγελική παραχώρησε το σπίτι στο χωριό, με προικοσύμφωνο, το οποίο ανακαίνισε αμέσως ο γαμπρός Γιαννόπουλος.
Το αμπέλι το πούλησε στο Γαλάνη αντί 10.000 δραχμών τότε. Αλλά όπως ισχυρίστηκε ο αφηγητής, πήρε μόνο τις 7.000 πίσω.
Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς Γιαννόπουλου όταν ο γιος του Παπαλιώνη ο Πάνος κατέβηκε στο Αντρώνι, προκειμένου να ψηφίσει, ζήλεψε που είδε το σπίτι φτιαγμένο στην εντέλεια κι’ όταν γύρισε στην Αθήνα, πίεζε αφόρητα τον πατέρα του να το γκρεμίσει ή να το πάρει πίσω. Προς την ίδια κατεύθυνση πίεζε και η κόρη του η Αντιγόνη. Δεν άντεξε όμως ο Παπαλιώνης στις πιέσεις των παιδιών του και έδεσε ένα σχοινί στο φωταγωγό και κρεμάστηκε.
Μόλις η οικογένεια του Γιαννόπουλου επέστρεψε στο σπίτι, ύστερα από έξοδο, βρήκε ο Κώστας Γιαννόπουλος τον πεθερό του νεκρό και ειδοποίησε την αστυνομία.
Αφήγηση Γιανόπουλου Μάης 2009.
Σχετικά με τα παραπάνω, έχουν ακουστεί διάφορα και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζομαι με τους ισχυρισμούς Γιαννόπουλου.
Εδώ είμαστε για να αναδείξουμε και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το παραπάνω δημοσίευμα.
Κώστας Παπαντωνόπουλος  (Οκτώβρης 2015)
Πηγή:www.antroni.gr
1.  Ο γάμος του Παναγιώτη γιου του Παπαλιώνη. Δεξιά του ο Παπαλιώνης και δίπλα του η κόρη του Αντιγόνη. Πίσω από την Αντιγόνη ο σύζυγός της Σπύρος (Καραφλός).
2. Οι κόρες του Παπαλιώνη, ΔΕ η Αντιγόνη γεννημένη το 1936, ΑΡ η Μαρία γεννημένη το 1940
3. Η Αντιγόνη κόρη του Παπαλιώνη
4. ΑΡ η Νάστενα, η Παναγιώτα Ανάστου, ήταν από τους Τζελιέους  αδελφή του Παναή και του Γιάννη Παπαντώνη. Δίπλα της η αδελφή του Παπαλιώνη που είχε παντρευτεί στη Γιάρμενα το Μαρκόπουλο, στο σόι που έγινε το έγκλημα. 
5. 1960. Ο γάμος της Νίτσας του Γκουράκη αδελφή του Χρήστου Λιάπη. ΔΕ  η Τούλα του Μηνά. ΑΡ ο Δημήτρης Λιάπης του Γκουρόγιαννη και δίπλα η  Γεωργία Λιάπη η Γκουράκενα. Παράνυμφος η Αθανασία Γιαννοπούλου, κόρη του Κώστα Γιαννόπουλου. 
6. Η Αθανασία Σκέτζη από τη Γιάρμενα σύζυγος του Γιώργη Παπαντώνη (Παπαλιώνη).
7. Η Αντιγόνη Αριστερά και η Μαρία Δεξιά.
10. Η Αθανασία Σκέντζη η Παπαλιώνενα, σύζυγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: