Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Στη ΒΟΥΛΗ η παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου Aρχ. Ολυμπίας

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ:
«Να προστατευθεί το φαράγγι Αντρωνίου Aρχ. Ολυμπίας, περιοχή NATURA 2000 από τη ρίψη βοθρολυμάτων».
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Υγείας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Χρήστος Καραγιαννίδης με αφορμή το γεγονός ότι λίγο πριν την διεξαγωγή των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών ιδιώτης έσκαψε το πλακόστρωτο δημόσιου δρόμου, μήκους 100 περίπου μέτρων, στην Κοινότητα Αντρωνίου περνώντας τον αγωγό του μέσα από τον αγωγό όμβριων υδάτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος αγωγός καταλήγει στο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φαράγγι του Αντρωνίου.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το εν λόγω φαράγγι συνιστά προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή Natura 2000 και ταυτόχρονα σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων πεζοπόρων σε ετήσια βάση.
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ωλωνός» προέβη σε καταγγελία του γεγονότος και ενημέρωσε τις αρμόδιες τοπικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία καθώς δεν έχουν ξηλωθεί οι σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς τις σχετικές άδειες από την πολεοδομία και την Δημοτική Αρχή.

Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι πρόκειται για δεύτερο κρούσμα παράνομης σύνδεσης και επιπλέον ότι η ρύπανση της προαναφερόμενης περιοχής γίνεται σε ώρες που ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες δύναται να διαπιστώσουν το γεγονός και να παρέμβουν άμεσα, ούτε να τις αντιληφθούν κάτοικοι και επισκέπτες.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι τα βοθρολύματα καταλήγουν στον Πηνειακό Λάδωνα και μετέπειτα στο φράγμα του Πηνειού όπου από εκεί υδρεύονται πολλά χωριά και η πόλη της Αμαλιάδας και επομένως τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση τους ζητούν από τους κ.κ. Υπουργούς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προστατευτεί η ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή αλλά και για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων στις περιοχές που υδρεύονται από το φράγμα του Πηνειού.

Από την ιστοσελίδα της βουλής διαβάζουμε:
ΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Αριθμός:
5461
Τύπος:
Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
Γ' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:
Παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου Αρχαίας Ολυμπίας, περιοχής Natura 2000
Κόμμα:
ΣΥΡΙΖΑ
Ημερομηνία:
12/12/2014
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:
12/12/2014
Καταθέτοντες:
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Υπουργεία:
Εσωτερικών
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Τουρισμού
Υγείας
Υπουργοί:
·         Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης) (Υπουργός Υγείας)
·         Κεφαλογιάννη ΄Ολγα (Υπουργός Τουρισμού)
·         Μανιάτης Ιωάννης (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής )
·         Ντινόπουλος Αργύρης (Υπουργός Εσωτερικών)

Από την σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ:
Παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου Aρχ. Ολυμπίας, περιοχής NATURA 2000
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
•    Εσωτερικών
•    Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
•    Τουρισμού
•    Υγείας

ΘΕΜΑ: Παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου Aρχ. Ολυμπίας, περιοχής NATURA 2000.

Λίγο πριν την διεξαγωγή των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών ιδιώτης έσκαψε το πλακόστρωτο δημόσιου δρόμου, μήκους 100 περίπου μέτρων, στην Κοινότητα Αντρωνίου. Ειδικότερα πέρασε τον αγωγό του μέσα από τον αγωγό όμβριων υδάτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο καταλήγει στο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φαράγγι του Αντρωνίου.
Το εν λόγω φαράγγι συνιστά προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή Natura 2000 και ταυτόχρονα σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων πεζοπόρων σε ετήσια βάση.
Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  «Ωλονός» προέβη σε καταγγελία του γεγονότος και ενημέρωσε τις αρμόδιες τοπικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία καθώς δεν έχουν ξηλωθεί οι σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς τις σχετικές άδειες από την πολεοδομία και την Δημοτική Αρχή.
Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι πρόκειται για δεύτερο κρούσμα παράνομης σύνδεσης και επιπλέον ο ιδιώτης προβαίνει στην ρύπανση της προαναφερόμενης περιοχής σε ώρες που ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες δύναται να διαπιστώσουν και να παρέμβουν άμεσα, ούτε να τις αντιληφθούν κάτοικοι και επισκέπτες. Επίσης η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της με αρ. πρωτ. 1386/21-10-2014 ισχυρίζεται ότι υπάρχει σημαντική υποστελέχωση της εν λόγω υπηρεσίας που δεν της επιτρέπουν ούτε τις καταγγελίες φορέων και πολιτών σε εύλογο χρόνο να ελέγξει για αντίστοιχα ζητήματα πόσο μάλλον να επέμβει άμεσα όπου καθίσταται αναγκαίο. Επισημαίνεται ότι η περιοχή είναι και σχετικά δύσβατη. Επομένως η μοναδική ουσιαστική επίλυση για το ζήτημα συνίσταται με το ξήλωμα του εν λόγω αγωγού.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι τα βοθρολύμματα καταλήγουν στον Πηνειακό Λάδωνα και μετέπειτα στο φράγμα του Πηνειού όπου από εκεί υδρεύονται πολλά χωριά και η πόλη της Αμαλιάδας και επομένως τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντολογικό αυτό έγκλημα στο Φαράγγι του Αντρωνίου Αρχαίας Ολυμπίας;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων στις περιοχές που υδρεύονται από το φράγμα του Πηνειού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Καραγιαννίδης Χρήστος

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: