Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τριήμερο Έκφρασης και Δημιουργίας

Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι εκθέτες στο τριήμερο «ΕΚΦΡΑΣΗΣ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 και 29 Ιουλίου στην Κουρούτα της Αμαλιάδας.
Ο σύλλογος Ωλονός συμμετείχε με δικό του περίπτερο, που περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας με φυσικά λαογραφικά μνημεία του τόπου μας.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών πέρασαν από τα περίπτερα που είχαν στηθεί στην πλατεία της Κουρούτας όπου είδαν και θαύμασαν όλα τα εκθέματα από κοντά. Μεταξύ αυτών ήταν και η έκθεση φωτογραφίας του συλλόγου Ωλονός.
Η συγκεκριμένη έκθεση του συλλόγου, σκοπό είχε ν’ αναδειχθούν τα φυσικά κάλλη και τα λαογραφικά μνημεία της Ηλείας.

Η έκθεση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης Ανεξάρτητων Νέων και  αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρικτής ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τα φλουριά τ’ Αγιάννη

Μια φορά σε τούτο τον δικόνε μας τόπο, ήτανε ένας πολύ καλός φτωχούλης άνθρωπος και μπίτι αγαθούλης, με μια λυκουνιά παιδιά στην λάκκα. Έμενε μακριά από το χωριό στριμωγμένος σε μια παλιοχαμοκέλα και πιο πέρα είχε και ένα μικρό καλυβάκι με καμιά δεκαριά μαρτινούλες με λίγα χωραφάκια ξερικά και κανά δυο μεροδούλια ποτιστικό, κάτου από την βρυσούλα του Αγιάννη. Ήτανε παιδί μυλωνά και είχε κληρονομήσει ένα καλό μύλο. Έλα μου όμως που μπροστά από κανά δυο χρόνια, έκανε ένα τρανό σεισμό και στέρεψε το νερό από το κεφαλάρι και έμεινε ο μύλος ξερικός. Και έτσι ο Γιάννης, έμεινε από δουλειά και έσπρωξε να βρει αλλού, κανένα άλλο μύλο, αλλά δεν βρήκε πουθενά. Όταν ανοίγανε οι δουλειές στον κάμπο, έπαιρνε δυο τσόλια σε μια μπαντανία και κατέβαινε μαζί με τους συγχωριανούς του για σκάψιμο, χαράκι, θέρο, τρύγο και για το λιομάζεμα. Έτσι κουτσά- στραβά με ευτούνα και με κάτι μαρτινούλες που είχε, πέρναγε και μεγάλωνε και τα παιδιά του.
Μια παλιοχρονιά, ο μαύρος ροβολώντας στο σκαλί για να βοσκήσει τα μαρτίνια του παραπάτησε, έπεσε και έσπασε το ένα του ποδάρι και εκείνη την χρονιά δεν πήγε για ελιές για να φέρει το λάδι της χρονιάς του. Η γυναίκα του, η Βγενικούλα, στενοχωριότανε και μέρα-νύχτα μουρμούριζε:
-Τι θα απογίνουμε φέτος Γιάννη μου, τι θα φάνε τα παιδιά μας; Τι κακοχρονιά, μας βγήκε τούτη.
-Σώπα, Βγενικούλα μου! Την ’σύχαζε ο Γιάννης. Σώπα, χρονιά είναι και θα περάσει. Και να σου πω και κάτι τις. Άμα θέλει ο Θεούλης μας δίνει και μας παίρνει όλα του τα καλούδια. Βλέπεις ήτανε θέλημα Θεού. Μην φοβάσαι, δεν μας αφήνει να χαθούμε έτσι, έχει κάνει το κουμάντο του.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Τριήμερο έκφρασης και δημιουργίας στην Κουρούτας Αμαλιάδας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ «ΩΛΟΝΟΣ»
Ο Eκπολιτιστικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ» και ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης & της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης «Ο ΩΛΟΝΟΣ», συμμετέχουν στο τριήμερο έκφρασης και δημιουργίας που διοργανώνουν οι «ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ» στην πλατεία Κουρούτας Αμαλιάδας, το Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 27, 28 και 29 Ιουλίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κατασκευές, γλυπτά, χειροτεχνίες, αγροτικά προϊόντα και άλλες δημιουργίες.
Ο σύλλογος «Ωλονός» από κοινού με τον σύλλογο «Αστρινιά» θα συμμετάσχουν στην έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφικό υλικό από την Ηλεία.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Η κόρη του Αγά της Πάτρας» - «Πάρε με και μένα Θανάση» Αφήγηση του Θαν. Πανόπουλου

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 6 Ιουνίου του 2009, συναντήσαμε τον αείμνηστο μπαρμπα-Θανάση Πανόπουλο στο καφενείο που διατηρούσε στο Πανόπουλο. Ο Θανάσης ήταν έξυπνος και εύστροφος άνθρωπος. Είχε το πρώτο βενζινάδικο –βουλκανιζατέρ  στο Πανόπουλο και παρότι αυτοδίδακτος τεχνίτης εκτελούσε άψογα όλες τις τεχνικές εργασίες των οχημάτων της περιοχής.
Στις ερωτήσεις μας για το αεροδρόμιο στο Πανόπουλο, έργο που είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μπόρεσε να θυμηθεί ακόμη και τα ονόματα των επιτηρητών αξιωματικών.
Στη συνάντηση ήταν μαζί μας και ο μπαρμπα-Παναγιώτης Λαζαράκης (Τσακουμάκης) που με τα καλαμπούρια του διέκοπτε και αποσυντόνιζε την κουβέντα μας. Παρόλα αυτά, στο λίγο διάστημα που βρεθήκαμε με το Θανάση Πανόπουλο, είχαμε την ευκαιρία να μας εξιστορήσει δύο ιστορίες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ιστορίες που μεταφέρθηκαν σε αυτόν από γενιά σε γενιά.
Η πρώτη αναφερόταν στον Αγά του Λάλα, που τον ονομάζει Κασιδιάρη (εμείς εκτιμούμε ότι είναι ο Ραΐτ Αγάς ο κουτσός ή Κουτσοραΐτ), που επεδίωκε να βάλει στο χαρέμι του την πανέμορφη μοναχοκόρη του Αγά της Πάτρας. Για τον σκοπό αυτό ο Αγάς του Λάλα χρησιμοποίησε τον αρματολό Πάνο Πανόπουλο.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΦΟΛΟΗ ΝΑ ΘΑΒΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Απειλές κατά της ζωής του δέχθηκε σήμερα στις 2.25 το μεσημέρι ο δημοσιογράφος του HOT DOC και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μάκης Νοδάρος, για την υπόθεση του εργολάβου και μεταφορέα απορριμμάτων Θεόδωρο Καράμπελα ο οποίος συνελήφθη προχθές από την αστυνομία και τις δασικές Αρχές, για την παράνομη μεταφορά και ταφή σκουπιδιών από την Καλαμάτα στο προστατευόμενo (περιοχή Natura) και μοναδικό σε ομορφιά δρυοδάσος της Φολόης, στην ορεινή Ηλεία.

Κάποιος, με κλήση του από το προσωπικό τηλέφωνο του εργολάβου, εξύβρισε και απείλησε ευθέως τον δημοσιογράφο του HOT DOC που αποκάλυψε στις 18.10.2012 μετά από έρευνα, την παράνομη και προκλητική δραστηριότητά του στην Δυτική Ελλάδα.
Την απειλητική τηλεφωνική κλήση άκουσε και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Μαρινόπουλος.
Ο Μάκης Νοδάρος ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και ζήτησε την συνδρομή τους για να προστατευτεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το απειλητικό τηλεφώνημα προς τον δημοσιογράφο έγινε όταν ο Καράμπελας βρισκόταν ήδη κρατούμενος από την αστυνομία μετά τη σύλληψή του στη Φολόη.

O χείμαρος Κουρλέσα


Ελίσσα-Διδώ. Σικελοκαρχηδονική νομισματοκοπία
Ο χείμαρρος που αποτελείται από δύο βραχίονες και ο ένας ρέει βόρεια της Αμαλιάδας, και ο άλλος πηγάζει ανατολικά αυτής και διαρρέει την πόλη κατά τους αρχαίους χρόνους λεγόταν Ελίσα, ή Ελίσων ή Ελισσούς, ενώ κατά τους νεότερους μέχρι και σήμερα η ονομασία του βόρειου βραχίονα είναι Κουρλέσα ή Πουρλέσα ή και Πορλέσκα[1], ενώ αυτού που την διαρρέει την πόλη λέγεται Σοχιά. Κατά καιρούς, πλήθος από άρθρα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με αυτόν τον χείμαρρο, που πηγάζει βόρεια της Αμαλιάδας και εκβάλει βορειοδυτικά αυτής στο Ιόνιο πέλαγος και συγκεκριμένα στον Χελωνίτη κόλπο, με σκοπό να διαφωτίσουν το κοινό για την ιστορική και γεωφυσική εξέλιξη του χειμάρρου. Το πόνημα μου αυτό είναι μια μικρή προσπάθεια για να γνωρίσουμε τις πηγές, την ροή, την εκβολή, την ιστορική του εξέλιξη, αλλά και από που και πως προήλθε το παλιό του όνομα Ελίσα και το σημερινό Κουρλέσα.
Ελισσών, Ελίσων, Έλισα ή και Ελισσσούς
Η Έλισα αναφέρεται ως ιερό ποτάμι που διέρρεε όλη την περιοχή της σημερινής Αμαλιάδας, και κυλούσε τα άφθονα νερά του, νωχελικά μεν, αλλά με πολλά παρακλάδια, όπου λίμναζε σ’ όλο τον κάμπο της Έλισας και δημιουργούσε νησιά ξηράς στα απέραντα και επικίνδυνα έλη.

Read More

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Επώνυμα που απαντώνται στην Ηλεία και έχουν προέλθει από χωριά, πόλεις, επαρχίες ακόμη και από χώρες.

Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 οι προεστοί υπέγραφαν με το όνομα του χωριού καταγωγής τους, ακόμη και οι στρατιώτες στα διάφορα στρατόπεδα, αναφέρονταν και αυτοί με το όνομα του χωριού τους.

Αβράμης, από το Αβράμιο Αχαΐας.
Αγριδόπουλος, από Αγρίδι.
Αγάλος, Αγαλιώτης, από το Αγάλω Αρκαδίας.
Αγιαβλασίτης, από τον Άγιο Βλάσιο.
Αγραπιδοχωρίτης, από Αγραπιδοχώρι Ηλείας.
Αγριδιώτης, από Αγρίδι Αρκαδίας, ή Καλαβρύτων.
Αδάμης, Αδαμόπουλος, Αδαμίδης, από Αδάμιο Αργολίδας.
Αθηναίος, από Αθήνα.
Ακοβίτης, από Άκοβα.
Αλβανιώτης, από Άλβαινα.
Αλητζελεπιώτης, από Αλή Τσελεπή.
Αλμπουνιώτης, Αρμπουνιώτης, από τον Άρμπουνα Καλαβρύτων.
Αμπαριώτης, από Αμπάρι.
Αμπελάς, από Αμπελάκια.
Αναπλιώτης, από το Νάυπλιο (Ανάπλι).
Αντζουνάς, από Αντζουνά Μεσσηνίας.
Αντραβιδιώτης, από την Ανδραβίδα.
Αντρονιώτης, Αντρωνίτης,  από Αντρώνι.
Αποσκίτης, από Απόσκια Γορτυνίας,
Αρβανιτάκης, από Αρβανιτιά ή από Αρβανίτικη οικογένεια.
Αργίτης, από Άργος.
Αρκαδινός, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία).
Αρμένης, από Αρμενία.
Αρμπουνιώτης, από Άρμπουνα.
Αττίκος, από την Αττική.
Βαλτεσινιώτης, από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας.
Βαρδουνιώτης , από τα Βαρδούνια, ή Μπαρδούνια.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Τα βιβλία των μουσείων, ένας ηλεκτρονικός θησαυρός!


Το Μουσείο Ακροπόλεως

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Δήλος
Το Αρχαιο λογικό Μουσείο Πειραιώς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
E-Book GR

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο
E-Book GR

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Φτωχός Άγιος, δοξολογιά δεν έχει»

   Μια παλιά παροιμιώδη φράση που ακούγεται μέχρι και σήμερα στον τόπο μας αναφέρει: «Φτωχός Άγιος, δοξολογιά δεν έχει».
Τι άραγε να σημαίνει αυτή η παροιμιώδη φράση;
Οι άρχοντες του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί που βρίσκεται το παγκόσμιο κέντρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, φέτος εσκεμμένα αποφάσισαν να μην τιμήσουν τον ήρωα Γιώργη Γιαννιά και τα λιγοστά παλικάρια του, που υπεράσπισαν τα Στενά Κατσαρού (Θερμοπύλες της Ηλείας) στις 17 Μαΐου 1821 κατά την έναρξη της επανάστασης.
Και αναφέρομαι στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αντρωνίου, στους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής ενότητας Λασιώνος, τους αντιδημάρχους, στον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και τέλος στον Δήμαρχο. Όλους αυτούς που οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν να διαφεντέψουν αυτόν τον τόπο και να τον οδηγήσουν μπροστά.