Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σπόροι που αντέχουν

Γνωριμία με τους ντόπιους σπόρους
Η τοπική ομάδα Πελίτι Αρχαίας Ολυμπίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πελοπίου, διοργανώνουν συζήτηση –συνάντηση με τους πολίτες
Στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου
Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα με θέμα
«Σπόροι που αντέχουν»
Ο έλεγχος των σπόρων σήμερα προχωρά με γρήγορο ρυθμό.
Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες σπόρων του κόσμου ελέγχουν το 73% της παγκόσμιας αγοράς, Μόνο τρεις από αυτές   ελέγχουν πάνω από το μισό της της. Μια νέα μελέτη από την Ελβετία* δείχνει ότι η Monsanto και η Syngenta κατέχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταξύ άλλων, για το 62% του συνόλου των εγγεγραμμένων "συμβατικών" ποικιλιών ντομάτας και του 71% των ποικιλιών λάχανου στην Ευρώπη.  Οι μεγάλες  εταιρείες βρίσκονται επίσης πίσω από την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.). Προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν αυτούς τους επικίνδυνους σπόρους, καθιστώντας τους αγρότες εξαρτημένους όχι μόνο από πατέντες στους σπόρους, αλλά από τα χημικά προϊόντα τους. Τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μεγάλες εταιρείες σπόρων χρησιμοποιούν την οικονομική τους και πολιτική επιρροή για να επιβάλουν νέους νόμους που να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ένα παράδειγμα είναι η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους, η οποία αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο προσεχές μέλλον. Καταργούν έτσι τον ανταγωνισμό από μικρές επιχειρήσεις εξαγοράζοντας τες ,μονοπωλούν την αγορά και ποινικοποιούν τους αγρότες τραβώντας τους στα δικαστήρια.

ΛΑΜΠΡΩ Η ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΑ

  Η Λάμπρω, είναι ένα πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι με πολλές παραλλαγές τραγουδιέται σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Αρκετές περιοχές της πατρίδας μας, το οικειοποιήθηκαν, αποδίδοντας αυτό σε ντόπια πρόσωπα και γεγονότα. Εδώ στην Ηλεία το συγκεκριμένο τραγούδι, αναφέρεται στην Λάμπρω Λύκουρα ή Λυκουροπούλα.
 
  Η Λάμπρω, κατά την παράδοση, ήταν γυναίκα του Αντώνη Λύκουρα (παρατσούκλι Τσαγκραντώνη), από το χωριό Κουτσοχέρα του πρώην δήμου Ωλένης. Η Λάμπρω συνελήφθη κατά τα τέλη Νοέμβρη 1825, σε κάποια ληστρική επιδρομή των στρατευμάτων του Ιμπραήμ Πασά στην Πηνεία και στην Ωλένη. Μόλις οι κάτοικοι του χωριού αντιλήφθηκαν τους Τουρκοαιγύπτιους να κοντοζυγώνουν στο χωριό τους, πήραν ότι πρόχειρο μπορούσαν και κρύφθηκαν στους λόγγους και στο πευκόδασος της περιοχής. Το ίδιο έπραξε και η νεαρή τότε Λάμπρω, η οποία μέσα στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε, το μόνο που σκέφθηκε ήταν το αχρόνιαστο μωρό της. Χωρίς να χάσει χρόνο, το άρπαξε στην αγκαλιά της και σαν το αγρίμι, ροβόλησε στην ρεματιά και τρύπωσε στους λόγγους. Όμως ήταν πολύ άτυχη, διότι καθώς οι διώκτες έψαχναν μέσα στους λόγγους για να συλλάβουν αιχμαλώτους, άκουσαν το κλάμα του μωρού της την εντόπισαν αμέσως και την βρήκαν αγκαλιά με το παιδί της, κρυμμένη σε μια βατουκλιά. Την συνέλαβαν χωρίς να προσφέρει καμιά αντίσταση και σκότωσαν επί τόπου το μωρό. Στην συνέχεια, εφόσον την βίασαν διαδοχικά, την έδεσαν μ’ ένα σχοινί πίσω από ένα άλογο και την σύρανε κοντά τους, μαζί και με αρκετούς αιχμαλώτους από την περιοχή.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ντρέπομαι για την καταγωγή μου!



Ντρέπομαι σαν Ηλείος στην καταγωγή, για το σοβαρότατο επεισόδιο που διαδραματίστηκε προχθές το απόγευμα εις βάρος των μεταναστών από την πλευρά των δουλοκτητών και των τραμπούκων τους στα «χωράφια της ντροπής» όπως έχουν χαρακτηριστεί οι καλλιέργειες φράουλας στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας.
Ήταν 200 περίπου αλλοδαποί εργαζόμενοι με καταγωγή από το Μπαγκλαντές που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, τους κόπους έξι μηνών, όπου ένα «παλιοζάγαρο» του εργοδότη, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα κατά των φουκαράδων αλλοδαπών τραυματίζοντας καμιά τριανταριά από δαύτους ενώ τουλάχιστον τέσσερις βρίσκονται με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο.
Η δυσοσμία της φράουλας και των τσιφλικάδων της ξεπέρασε τα εθνικά μας σύνορα και η μεγάλη δημοσιότητα ελπίζω να φέρει ραγδαία πτώση στην κατανάλωση της βρόμικης φράουλας και κατά συνέπεια στην τιμωρία και στο τέλος των επιχειρήσεων της σύγχρονης δουλείας
Η υπόθεση της Μανωλάδας είναι όνειδος για την Ελλάδα, τη δημοκρατία, την τοπική κοινωνία, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη που συγκαλύπτουν αυτά τα αποβράσματα της Ηλείας, όπου στο όνομα της δήθεν οικονομικής ανάπτυξης καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ψυχές.
Δεν θα σταθώ στα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης που με την πολιτική τους επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Σας παραθέτω μόνο τις ανακοινώσεις που μας έστειλαν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση Ηλείας.
Kώστας Παπαντωνόπουλος

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ημερίδα στο Δημαρχείο Αμαλιάδος με θέμα "Εναλλακτικές Καλλιέργειες με Αρωματικά Φυτά και Βότανα της περιοχής μας"


Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης o «Ωλονός», η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, ο Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και Περιχώρων, το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» και τα Φυτώρια «Μιχάλας», με θέμα "Εναλλακτικές Καλλιέργειες με Αρωματικά Φυτά και Βότανα της περιοχής μας", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο Αμαλιάδας.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς της συντονίστριας Κυριακής Τουτούνη και τoυ Δημάρχου Ήλιδας Ιωάννη Λυμπέρη, ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των ομιλητών με πρώτους, τον Πρόεδρο και την Ταμία του «Ωλονού» Ηλία Τουτούνη και Ευγενία Δρακοπούλου, να καταθέτουν στον Δήμαρχο την αναπτυξιακή πρόταση του Συλλόγου σε σχέση με τα βότανα.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου –Φολόης  ο «ΩΛΟΝΟΣ», η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, ο Συνεταιρισμός Bιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και Περιχώρων, το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας “ΔΙΩΝΗ” και τα Φυτώρια “ΜΙΧΑΛΑΣ” το Σάββατο στις 13 Απριλίου 2013, και ώρα 8:00 θα πραγματοποιήσουν από κοινού ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, με θέμα: Εναλλακτικές Καλλιέργειες με αρωματικά φυτά και βότανα της Ηλείας.
Για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά θα μιλήσει η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής και Φαρμακογνωσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαντώ Λάζαρη, και η Γεωπόνος- Σύμβουλος  Υπεύθυνη Εργαστηρίου ''ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΙΑΣ'', Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση Αγροτικού Χώρου, MSc Αγροχημεία & Βιολογικές Καλλιέργειες, Παναγιώτα Δημητροπούλου.
Στις νέες εναλλακτικές καλλιέργειες θα αναφερθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, Βασιλόπουλος Θεόδωρος. Για τα αναπτυξιακά και τρέχοντα προγράμματα χρηματοδότησης των νέων εναλλακτικών καλλιεργειών όπως βότανα και αρωματικά φυτά θ’ αναφερθούν, η γραμματέας του συλλόγου Ωλονός και υπεύθυνη του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη», Χαριτοπούλου Βάσω και η Σύμβουλος Επιχειρήσεων στη «Διώνη», Μάρρα Ηλιάνα. Τέλος, ο σύλλογος  Ωλονός θα καταθέσει στον Δήμο Ήλιδας, αναπτυξιακή πρόταση για τα αρωματικά βότανα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό με βότανα διαφόρων περιοχών της Ηλείας και στο τέλος θα διανεμηθούν αρωματικά φυτά, από τον γεωπόνο Παντελή Μιχάλα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 1940-1941

Αντρώνι: Αναζήτηση φωτογραφιών συγχωριανών σας
Αξιότιμοι
Σας γνωρίζουμε ότι, ο Σύνδεσμός μας, ως ελάχιστο δείγμα Τιμής και Ευγνωμοσύνης προς όσους έλαβαν μέρος στη «Μάχη των Οχυρών 6-9 Απριλίου 1941», στα Οχυρά της Μακεδονίας και Θράκης, στη «Γραμμή Μεταξά», εναντίον των πολυάριθμων ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων, δημιουργεί αρχείο με τις φωτογραφίες των αξιωματικών και οπλιτών που έλαβαν μέρος σ' αυτήν. ΣΚΟΠΟΣ η έκδοση λευκώματος φωτογραφιών.
Αναζητούμε τις φωτογραφίες (με στολή ή με πολιτικά) των συγχωριανών σας που έλαβαν μέρος στην αναφερθείσα μάχη, με ένα σύντομο βιογραφικό τους (βαθμός που είχαν, όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης, Οχυρό στο οποίο υπηρέτησε):
1. Κατσαντώνη Γεωργίου.
2. Μπαντούνα Θεόδωρου
3. Παπαντώνη Διονυσίου
Σας παρακαλούμε, αναζητήστε τις φωτογραφίες τους από τους απογόνους τους ή συγγενείς τους ή τον Πρόεδρο του χωριού και μας τις στέλνετε στην παρακάτω διεύθυνση:
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 1940-1941
Πανεπιστημίου 42
106 79 ΑΘΗΝΑ
Ε-mail: oxyra@yahoo.gr (Σε περίπτωση αποστολής των φωτογραφιών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο η ανάλυση να είναι άνω των 300 dpi).
Είναι δύσκολη η προσπάθεια που κάνουμε μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν, γι' αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3614758 (Το γραφείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη 11:00 έως 13:00 ώρα), κιν. 6939771373.
Απευθυνόμενοι στα πατριωτικά σας αισθήματα και ελπίζοντας στη συνδρομή σας στην προσπάθεια που κάνουμε, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Δ. Καραμπατσόλης
Υποστράτηγος εα

Πηγή

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

"Η Επαρχία Γαστούνης επί Αναρχίας" άρθρον Γ. Παπανδρέου,1892


  Στην Αθήνα το 1856 από την συλλογή του υποστρατήγου Ιωάννου Κολοκοτρώνη και μερικών διαφόρων προεστών ή οπλαρχηγών δημοσιεύθηκαν έξι (6) επιστολές, όπου απευθύνονταν προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, οι οποίοι και έδιναν μια αμυδρή ιδέα της σοβαρής και επικίνδυνης κατάστασης που επικρατούσε τότε στις επαρχίες της Ηλείας (Πύργου και Γαστούνης).
Επιστολή του Λύσανδρου Βιλαέτη, Νικολάου Μούσχουλα, Γεωργίου Μήτσου, και Αλέξη Αχόλου, άνευ ημερομηνίας προς τον Γενναίον Κολοκοτρώνη, δια των οποίων δηλώνουν και χαίρουνται επί της απόφασης να διορισθεί ο θείος αυτού Πάνος τοποτηρητής.
«Ο Σισίνης διώρισε, λέγουσιν, εις Κάπελην καπεταναίους να εμποδίζωσι την εισβολήν ξένων στρατευμάτων και κρυφά εξήγειρε μικρότερους κατά μεγαλυτέρων καπεταναίων, αλλά οι Διβριώται είπων αυτώ ότι δεν υποτάσσονται, αν δεν είναι υπό τον αρχιστράτηγον (Θεόδωρον Κολοκοτρώνην), οι δε Κουντούρης (από Λαγανά) και Παλάσκας (από Κλεινδιά) ηκολούθησον αυτόν έως του Κατσαρού. Φαίνεται ότι ο Σισίνης σκέπτεται να έλθει εις τα εδώ χωρία δια να περιοτισθώμεν ημείς εις την πόλιν και νι ιβμαρκάρωμεν αυτοί τα γεννήματα, σήμερον μετέβη και ο Ανδρέας Παπασταθόπουλος με ανθρώπους του Κρεστενίτου εις το μαγαζίον Σκουροχωρίου και το έσχισεν, οι δε στρατιώται μένουσιν έτι εκεί, εις δε του Τσόγια διαπραγματεύεται ο Κρεστενίτης τον αραβόσιτον (δηλαδή τον δημόσιον συναγόμενον εις είδος εν ταις αποθήκαις κατά χωρία) να δώση και άλλα ενεργούσι οι περί τον Κρεστενίτην ταραξίαι Γιαννίκος και Μπάμπαλης[1] ενδυναμούμενοι παρά του Σισίνη και πιέζοντες τα χωρία, τρώγοντες δέροντες κ.λπ. ώστε πρέπει ταχέως να έλθη ο Πάνος, εγκλείομεν και δύο γράμματα εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τσοϊτου και Θεοδώρου Μπαρτζιλιώτου περιγράφοντα τα δεινά αυτών κατ’ αυτάς εκκινούσι δι’ αυτόσε κατά τας οδηγίας του αρχιστρατήγου ο στρατηγός Γ. Μήτσου και ο Νικ. Μοσχούλας».
(Περιοδικόν “ΟΛΥΜΠΙΑ”, «Η Επαρχία Γαστούνης επί Αναρχίας» άρθρον του Γεωργίου Παπανδρέου, 5- Ιουλίου- 1892, σελ. 5, 6, 7).


[1] Κατά το δημοσίευμα της Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδος, της 30-4-1832. Οι υποκινούμενοι κακούργοι Μπάμπαλης, Γιαννίκος και Γούργαρης ανέβηκαν στο σπίτι του Μάξιμου και αφού πρώτα του ζήτησαν να τους δώσει όλα τα χρήματά του στο τέλος τον σκότωσαν. Η γυναίκα του πρόλαβε και ξέφυγε και κρύφτηκε σε κάποιο πλοιάριο, όπου και γλίτωσε από τους φονιάδες του άντρα της.
Τα κίνητρα της ληστείας μετά του φόνου καθώς φαίνεται, από ότι γράφει ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, δεν ήταν μια κοινή ληστεία, αλλά μια καλοσχεδιασμένη και προμελετημένη εξόντωση του Μάξιμου, από τον άρχοντα της περιοχής Σισίνη.

Πηγή: www,antroni.gr

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Απάντηση προς τον Ρ/Σ «Ιόνιον FM» για τον Σισίνη


Η ανακοίνωση του Ρ/Σ "IONION FM":
Ενόχλησαν τη Γαστούνη οι αιτιάσεις Τουτούνη για Σισίνη Παρέμβαση υπέρ του αείμνηστου οπλαργηχού της Γαστούνης, Γεώργιου Σισίνη, έκανε σήμερα στο "IONION FM", ο δημοτικός σύμβουλος Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου, με αφορμή τις επισημάνσεις του λαογράφου Ηλία Τουτούνη, για την αμφιλεγόμενη στάση του οπλαρχηγού κατά την έναρξη και την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης το 1821. Ο κ. Βασιλείου τόνισε στο IONION FM, την συμβολή του Σισίνη στους αγώνες απελευθέρωσης και την τιμητική εκλογή που έλαβε ως πρώτος πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου. Επίσης σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος τον κατέταξε στην 15η θέση της σειράς των ελλήνων ηρώων. Σημειώνεται ότι ο κ. Τουτούνης είχε αναφέρει πηγές που καταγράφουν ότι ο Σισίνης κράτησε μια επιφυλακτική στάση στην έναρξη της επανάστασης ως προεστός εκείνη την περίοδο και κατόπιν συνέβησαν περίεργα γεγονότα στις μάχες που συμμετείχε με ήττες των Ελλήνων. Ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι πρόκειται για ανυπόστατες κατηγορίες.
Απάντηση:
Προς τους συντελεστές της εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ», κ. Δημήτρη Κολόκα και κ. Γιώτα Αργυροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ιόνιον FM».
Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις σχετικά με όσα ακούστηκαν στην εκπομπή σας, την Πέμπτη 28.03.2013 και συγκεκριμένα με την παρέμβαση που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου, με αφορμή τις επισημάνσεις του λαογράφου και συγγραφέα Ηλία Τουτούνη, για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του εκ Γαστούνης Κοτσαμπάση Γεωργίου Σισίνη και των διαδόχων του.