Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε την Παρασκευή  στο δήμο της  Αρχαίας Ολυμπίας η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Με σύμμαχο το καλό καιρό και με πρωταγωνιστές τις σχολικές κοινότητες , το σύνολο σχεδόν των πολιτών  παρακολούθησε τις  εκδηλώσεις του εορτασμού τόσο στην έδρα του δήμου όσο και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του καλλικρατικού δήμου.


 Στην πόλη της Ολυμπίας οι εκδηλώσεις άρχισαν με την δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσία του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά , του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργίοπουλου, εκπροσώπων φορέων και αρχών, δημοτικών συμβούλων ,  και πλήθος πολιτών .
Μετά το πέρας της δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 2ου Γραφείου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος ο οποίος αφού αναφέρθηκε  με γλαφυρότητα στα ιστορικά γεγονότα του 1940  που ανέδειξαν την αντίσταση των ελλήνων πατριωτών, έναντι των ξένων κατακτητών , ως έπος , κατέληξε με τον στίχο του ποιητή ,αναφερόμενος έτσι  και στις δύσκολες ημέρες που περνά σήμερα ο τόπος  :
 « Τούτος ο λαός αφέντη μου  δε ξέρει και πολλά λόγια
σωπαίνει , ακούει κι όσα του λες τα δένει κομπολόγια
και κάποιο βράδυ –πες σαν χτες – υψώνει το κεφάλι
κι αστράφτουνε τα μάτια του κι αστράφτει ο νους του πάλι.»
 Η συνέχεια δόθηκε στον προαύλιο χώρο του ναού όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση   από τον εφημέριο της ενορίας και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων από τους εκπροσώπους των φορέων και τους μαθητές.
Κατόπιν το εορταστικό σκηνικό  μεταφέρθηκε επί του κεντρικού δρόμου της πόλης όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν την παρέλασή τους και λίγο αργότερα στο προαύλιο του δημαρχείου όπου χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.
 Οι εκδηλώσεις στην πόλη της Ολυμπίας έκλεισαν με την δεξίωση που παρεχώρησε ο δήμαρχος  στους επισήμους και στους πολίτες σε αίθουσα του δημαρχείου. 
 Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων Λάλα , Λαμπεία και Πανόπουλου καθώς και στο Πελόπιο όπου πέραν των άλλων υπάρχουν γυμνάσια και λύκεια.

Γιώργος Μαρκόπουλος




Δεν υπάρχουν σχόλια: