Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

2017 ευχές από το antroni.gr

Το www.antroni.gr  σας εύχεται...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Η  φωτογραφία είναι  μέσα από το παλιό Αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                    ΔΕΥΤΕΡΑ 19.12.2016
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ                Αριθ.Πρωτ.:110
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»                                 olonos2010@gmail.com                       

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΗΝΕΙΟΥ

Το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου Φολόης, "ο Ωλονός", ευαισθητοποιημένα για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προτείνουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες η τεχνητή λίμνη του Πηνειού ποταμού (φράγμα- ταμιευτήρας νερού), που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ήλιδας και του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, τοιουτοτρόπως πέρα από την καθιερωμένη λειτουργία της, ως αρδευτικό έργο, να πραγματοποιηθούν διάφορες στοχευόμενες επιστημονικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει η ανάλογη υποδομή και ταυτόχρονα να λειτουργήσει και ως υγροβιότοπος, ο οποίος θα παρεμβάλλεται μεταξύ των μόνιμα κατακλυσμένων και των καθαρά χερσαίων περιοχών όπου θα είναι η παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και η ύπαρξη υδρομορφικών εδαφών, κυρίως για άγρια μεταναστευτικά πτηνά.  H πανίδα του υγρότοπου, θα πρέπει να είναι η χαρακτηριστική των ελωδών εκτάσεων, που θα φιλοξενεί βατράχια, υδρόβιες χελώνες και νερόφιδα, ακόμη και ζώα όπως ενυδρίδες (κοιν. βίδρες).
Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της Σύμβασης Ραμσάρ, υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ξυλώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές κατακλύζονται μονίμως ή προσωρινώς με νερό, το οποίο είναι στάσιμο ή ρέον, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και εκείνες που καλύπτονται με θαλασσινό νερό, το βάθος του οποίου κατά τη ρηχία δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα. Η εν λόγω παρέμβαση, αποβλέπει κυρίως στην υποστήριξη των μεταναστευτικών πτηνών, στην φυσική τουριστική ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό της άγριας πανίδας μας.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 ΤΟ Δ.Σ.
Παπαντωνόπουλος  Κώστας            Χρονόπουλος Ανδρέας           
                                                   Τουτούνης Ηλίας
                                                   Συλάϊδου Νατάσσα
                                                   Αθανασόπουλος Ανδρέας
                                                   Μπιλάλης Κώστας
                                                   Μαρτζάκλης Θοδωρής

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ Ή ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                          Τετάρτη 14.12.2016
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ                    Αριθ.Πρωτ.:109
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»
Θέμα: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ Ή ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ

Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Ωλονός,  η Παναγία ή Παναγίτσα η Δαφνιώτισσα, παίρνει τον δρόμο για την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί από τους σεισμούς.
Ο σύλλογος Ωλονός είχε φέρει το θέμα στη δημοσιότητα στις 20 Ιουλίου 2015. Εν συνεχεία το προόθησε στο ελληνικό κοινοβούλιο με επερώτηση, η βουλευτής Ηλείας κ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη. Έκτοτε ευαισθητοποιήθηκαν οι αρχές και σήμερα στο μνημείο γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

Πρόεδρος                                        Γραμματέας
Παπαντωνόπουλος Κων/νος             Τουτούνης Ηλίας
olonos2010@gmail.com
6977223610

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ταξιδιωτικά-περιηγητικά: Ιστορίες για δράκους από τα Λάμπεια όρη



 (27  χρόνια πριν)


Χάρτης της ΒΔ Ηλείας και μέρους της Αχαΐας. Σε κύκλο χωριά κατά μήκος της διαδρομής από τραγανό ως την Κρυόβρυση, παράλληλα με τον ρου του Πηνειού ποταμού
Στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις εγκαταστάσεις  νομάδων  και ημι-νομάδων κτηνοτρόφων  στην Ηλεία, είχα επισκεφθεί με το DCV αρχές της δεκαετίας του 1990 και μια μόνιμη, οικογενειακή  εγκατάστασή τους  στα πρώην χειμαδιά, λίγο έξω από το χωριό Τραγανό. Η εγκατάσταση αυτή αποτελεί  έναν μικρό συνοικισμό, που φέρει το όνομα της οικογένειας, με την κατάληξη «-έικα» . Τον αποτελούσαν τέσσερα αδέλφια με τις οικογένειές τους και τις οικογένειες κάποιων από τους μεγαλύτερους  γιους τους, με την πατριαρχική οργάνωση της διευρυμένης οικογένειας, με οικονομικό και «διοικητικό» αρχηγό τον γεροντότερο από τους τέσσερις αδελφούς. Είχα συσχετισθεί αρκετές ημέρες μαζί τους και είχαμε περάσει πολλές ώρες, κυρίως με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια (μακαρίτες πλέον) που είχαν περισσότερο χρόνο ελεύθερο από τις δουλειές, με αφηγήσεις από την κτηνοτροφία και την ημι-νομαδική, μεταβατική από τον κάμπο στο βουνό,  παλιότερα ζωή τους και με ιστορίες από το πήγαιν’-έλα από το ορεινό χωριό τους, την Δερβινή (σήμερα Κρυόβρυση) πάνω στον Ερύμανθο/Ωλονό  προς τα χειμερινά λιβάδια στη βόρεια Ηλεία και τ’ ανάπαλιν. Μόνιμοι κάτοικοι στον κάμπο πλέον, νοσταλγούσαν το ορεινό χωριό τους και έφερναν πάντα την κουβέντα σε αυτό, αναπολώντας τα παιδικά τους χρόνια όσο και τα καλοκαίρια στα θερινά λιβάδια, τις ένδοξες , κατ’ αυτούς, ληστρικές δραστηριότητες ντόπιων ληστών (Πανόπουλος κ.ά) στην περιοχή, που τους εκτιμούσαν και τους αναδείκνυαν ως ισότιμους με τους Μοραΐτες ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.