Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Λήστεψαν το μουσείο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Foto: Papaioannou Dimitris
Διαστάσεις πέραν του αστυνομικού ρεπορτάζ έλαβε η πρωτοφανής ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίες Ολυμπίας. Διεθνή ΜΜΕ παρουσίασαν σε εύρος της είδηση, σε σημαντική θέση στην αξιολόγηση τους (ακόμα και πρώτο θέμα), συνδέοντας το με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. 

Τα σχόλια τους δεν ήταν -προφανώς- κολακευτικά για την πατρίδα μας, πλην όμως δεν είχαν αποχρώσεις επιθετικότητας. 

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της ιταλικής τηλεόρασης Rai: "Από την κρίση στην Ελλάδα που επιβάλλει περικοπές δοκιμάζεται και ο πολιτισμός".


Διαβάστε: Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της ληστείας


"Έκλεψαν περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία", ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Όσον αφορά στη φύλαξη του Μουσείου είπε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ, είναι τρεις.

Σχετικά με τη φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, τόνισε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο Μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. 

Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.

Η θρασύτατη ληστεία, που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, οδήγησε τον υπουργό Πολιτισμού,Παύλο Γερουλάνο, να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Αστυνομικές έρευνες

Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας, εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί ερεύνησαν τους χώρους μέσα και έξω από το Μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών. 

Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έστησαν μπλόκα και πραγματοποίησαν ελέγχους σε αυτοκίνητα.

Επίσης έλαβαν καταθέσεις από υπάλληλους του Μουσείου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες, είτε όταν κατευθύνονταν στο Μουσείο είτε όταν έφευγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

Πώς έγινε η ληστεία


Όπως έγινε γνωστό, μόλις η μοναδική υπάλληλος άνοιξε το Μουσείο και απενεργοποίησε τον συναγερμό, δύο ένοπλοι άνδρες, που φορούσαν φόρμες παραλλαγής και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, εισέβαλαν στο Μουσείο και ζήτησαν χρυσά στεφάνια και συλλογές γραμματοσήμων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας εκ των δύο μιλούσε σπαστά ελληνικά.

Όταν εκείνη τους είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εκθέματα στο Μουσείο, με την απειλή όπλων την οδήγησαν στο εσωτερικό, την ακινητοποίησαν, φιμώνοντας την, και στη συνέχεια, μπροστά στα μάτια της,έσπασαν με σφυριά τις προθήκες και αφαίρεσαν 65 χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, μικρού μεγέθους.



Παραίτηση Γερουλάνου
 

Ο κ. Γερουλάνος έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου την παραίτησή του.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της εφ. "Το Βήμα", τόνισε: "Ήταν θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως να παραιτηθώ, αφού σημειώθηκαν δύο κλοπές σε μουσεία. Η πρώτη κλοπή ήταν στην Εθνική Πινακοθήκη και τώρα στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι μία κλοπή σε μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας, δεν είχα άλλη επιλογή. Το να θέσω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό ήταν το λιγότερο που έπρεπε να κάνω".

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Τελικά δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε να κλάπηκαν έργα εκθέματα μεγάλης αξίας. Οι ένοπλοι πήγαιναν για χρυσό και επειδή δεν υπήρχε στο μουσείο τελικά άρπαξαν μπρούτζινα και χάλκια. Είναι ενδεικτικό ότι πίεζαν την φύλακα να μάθουν που κρύβεται ο χρυσός. Της τραβούσαν τα μαλλιά και της έλεγαν "που είναι ο χρυσός, να τον πάρουμε και να φύγουμε".

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

Στην Αρχαία Ολυμπία μετέβησαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κώστας Καρπέτας

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι "είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση".

Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα μήνα πριν, στόχος ληστών είχε γίνει και η Εθνική Πινακοθήκη, στην Αθήνα, από την οποία εκλάπησαν τρία έργα τέχνης, ένα εκ των οποίων του Πικάσο.

Διαβάστε επίσης:
Έκλεψαν Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη!
Πού καταλήγουν τα κλεμμένα έργα τέχνης;

Πηγή: http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: