Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Κτήριο Πετραλιά και δημοτικό σχολείο Ορεινής


 ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΔΥΟ «ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ» 

Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη
 Τα ανακαινισμένα κτίρια, « Αρχοντικό Πετραλιά» στην  Δίβρη  και το δημοτικό σχολείο στην  Ορεινής,  είναι ουσιαστικά πια από  χθες , στην «υπηρεσία» των πολιτών .  Τα δύο πέτρινα παραδοσιακά κτίσματα , πραγματικά κοσμήματα από πλευράς αρχιτεκτονικής , παρεδόθησαν την Τρίτη από κλιμάκιο του ΕΟΤ  στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.


 Και τα δύο έργα υλοποιήθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος « Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» -«ΕΠΑΝ ΙΙ» του Γ΄ΚΠΣ  του υπουργείου Ανάπτυξης .  Το πρώτο παραχωρήθηκε ως δωρεάν στον  Δήμο της Λαμπείας από την οικογένεια της πρώην υπουργού κ Φάνης Πετραλιάς - Πάλης και αποτέλεσε κατόπιν  έργο προϋπολογισμού 1.100.00 ευρώ με τίτλο «Αποκατάσταση αρχοντικού για δημιουργία Μουσείου και κέντρου περιβαλλοντικής Ενημέρωσης». Το δε  δεύτερο  είχε ως τίτλο έργου «αποκατάσταση παλαιού σχολείου για δημιουργία κέντρου ενημέρωσης Οικοτουρισμού» με    προϋπολογισμό 300.000  ευρώ.  Και τα δύο έργα  έργο συγχρηματοδοτήθηκαν  από το  Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη
Κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής , αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  Θύμιος Κοτζιάς μιλώντας προς τα ΜΜΕ είπε μεταξύ άλλων :
« Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση , ως δήμος Αρχαίας Ολυμπίας , να παραλαμβάνουμε από τον ΕΟΤ τα ανακαινισμένα κτίρια του αρχοντικού της Πετραλιάς και  του δημοτικού σχολείου Ορεινής .  Καταρχήν θα πρέπει για άλλη μια φορά να εκφράσουμε τα δημόσια ευχαριστήρια στην οικογένεια της κυρίας Πετραλιάς  για την δωρεά του κτιρίου και ταυτόχρονα τα δημόσια συγχαρητήρια  για την δουλειά που έκαναν όσοι συμμετείχαν  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , στην υλοποίηση του έργου. Τα δύο κτίρια , που πια αποτελούν  ιδιοκτησία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’ επέκταση  περιουσία των δημοτών μας, θα συμβάλλουν θετικά στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.
Το   «Αρχοντικό Πετραλιά» , που πια απομένει  σε μας  να το εξοπλίσουμε  , θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο χώρο αντάξιο του ονόματος και της αίγλης της Δίβρης όπου θα στεγαστούν πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες .    
  Το δε ανακαινισμένο σχολείο  της Ορεινής , διαθέτει πια από σήμερα κιόλας  όλες τις δυνατότητες της άριστης φιλοξενίας περίπου 15 επισκεπτών ανά βραδιά, πράγμα που μπορεί  να αποτελέσει την αφετηρία ώστε να  συνδυαστούν  διάφορες άλλες  δραστηριότητες στο ορεινό αυτό  τμήμα . Μέσα στο πανέμορφο, από κάθε άποψη,  κτήριο βρίσκεται  όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για μια άνετη διαμονή τουριστών- επισκεπτών.» 
Γ. Μαρκόπουλος
Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη
Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη



Δεν υπάρχουν σχόλια: