Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το χαράτσι, το σχέδιο πόλης της Ολυμπίας και ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Καλλικρατικού δήμου στο Δ.Σ.


26 11 2011
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ.ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 

Το χαράτσι, το σχέδιο πόλης της Ολυμπίας και ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Καλλικρατικού δήμου ήταν τα θέματα που απασχόλησαν επί μακρών το δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας κατά την συνεδρίαση του το βράδυ του Σαββάτου.

Προμελέτη Αισθητικών Παρεμβάσεων  

 Ο  αρχιτέκτονας Γιώργος  Προβελέγγιος   και ο συγκοινωνιολόγος Γιάνης  Μάρης    παρουσίασαν  το σχέδιο ανάπλασης της πόλης της Ολυμπίας. Οι μελετητές ( είναι οι ίδιοι που είχαν επεξεργαστεί το αντίστοιχο σχέδιο ανάπλασης για την πόλη το 2004 ) παρουσίασαν  σε οθόνη τις προτεινόμενες παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες είναι μονοδρομήσεις , δεντροφυτεύεις, καλλωπισμός πάρκων και δημοτικών χώρων  , σήμανση κτλ.
Όπως ανέφερε αρχικά και ο δήμαρχος «οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν στις 6 Δεκεμβρίου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γι΄ αυτό πρέπει οι όποιες προτάσεις να γίνουν με γνώμονα και το χρόνο που πιέζει και με το τι πιθανόν απορρίψει το ΚΑΣ».

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο επικεφαλής της μείζονος Χρήστος Δρακόπουλος συνέστησε «να βγει μια μελέτη που θα κρατήσει χρόνια και θα είναι χρήσιμη στην πόλη και τους κατοίκους της» ενώ ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές απαντώντας σε διάφορες προτάσεις όπως πχ του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Φλέσσα για την δημιουργία  δημοσίων τουαλετών και του επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρη Αναστασόπουλου για την κατασκευή σιντριβανιών, τόνισε ότι « χωρίς να απορρίπτονται  τέτοιου είδους προτάσεις ,προσπαθούμε να αφαιρέσουμε  τα «αγκάθια» που πιθανόν το ΚΑΣ δεν τα εγκρίνει, επειδή η αλλαγή χρήσης χώρου θέλει χρόνο ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι απαραίτητη για την ένταξη του έργου στο  Επιχειρησιακό Προγράμματα 2007 -2013  περί  αστικών αναπλάσεων της Περιφέρειας με χρηματοδότηση με το ποσό των 1.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

«Να μπει τέλος …στο τέλος ακινήτων » 

 Το πολύκροτο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ο επαπειλούμενος κίνδυνός της διακοπής του ηλεκτρικού σε όσους δεν καταβάλουν το ποσό ,κράτησε αμείωτο το ενδιαφέροντος με τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις να πέφτουν βροχή προς το προεδρείο . Το θέμα  έφερε πρώτα προς το σώμα ο δήμαρχος κατά την διάρκεια της ενημέρωσής του για τα δρώμενα στο δήμο τονίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα άδικο μέτρο και πρέπει να δούμε τι πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει ο δήμος».  Η συνεχεία δόθηκε από τους παριστάμενους εκπροσώπους του Συλλόγου Δασκάλων, του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και  της ΕΛΜΕ Ηλείας  και συγκεκριμένα  δια της Βίκυ Βασιλοπούλου, του Λάζαρου Αμτσή και της Αλεξιάς Λιάγκουρας (αντίστοιχα) οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν κατά της εφαρμογής του νόμου αφού  τον χαρακτήρισαν ως  «αντισυνταγματικό» , κάλεσαν τον λαό να αρνηθεί  την πληρωμή και  ζήτησαν από το Δ.Σ. να σταθεί αρωγός σε όσους δεν καταβάλουν το χαράτσι. Εξαρχής τόσο από τον δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά όσο και από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Θεόδωρου Παπαηλιού εξεφράσθη η βέβαιη συμπαράσταση του δήμου προς του πολίτες που καλούνται να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο και διαρκές ποσό» .Εκ μέρους του Χρήστου Δρακόπουλου τονίστηκε « η υποχρέωση του δήμου να βοηθήσει με την διαφορά όμως ότι θα πρέπει να μπει δικλίδα ασφαλείας για όσους πράγματι αδυνατούν».  Στην ίδια βάση κινήθηκαν  σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις αιρετών και πολιτών .  Επακολούθησε όμως  οξύς προβληματισμός για την νομιμότητα της  πρότασης  « ο δήμος να καλέσει τους πολίτες σε ανυπακοή στην καταβολή του χαρατσιού»  που κατατέθηκε ευθύς εξαρχής δια του επικεφαλή του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρη Αναστασόπουλου αλλά και άλλων παριστάμενων. Τελικός  κατατέθηκαν  προς ψήφιση  δύο ψηφίσματα . Του Σωτήρη Αναστασόπουλου ( έλαβε δύο ψήφους κατά την ψηφοφορία ) και του αντιδημάρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου που προήλθε από συγκερασμό με τις  προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων, το οποίο και  πλειοψήφησε.
 Κατόπιν τούτου   το Δ.Σ. αποφάσισε :
 -Να εκφράσει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του  και να   ζητήσει την άμεση ανάκληση του μέτρου.
-Να μην χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός  αφού είναι κοινωφελής επιχείρηση και όχι Δ.Ο.Υ.
 - Υπάλληλος του δήμου κατάλληλα πληροφορημένος να ενημερώνει τους δημότες για ενέργειες που πρέπει να κάνουν.
-   Να προσπαθήσει να μη γίνει διακοπή ρεύματος σε κανένα σπίτι για το οποίο έχει πληρωθεί η κατανάλωση ρεύματος .
-Να παραχθεί (κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας )  νομική βοήθεια μέσω των δημοτικών συμβούλων -δικηγόρων του Θεόδωρου Παπαηλιού και Άρη Παναγιωτόπουλου  .
- Να παραβρεθούν οι δύο παραπάνω  δικηγόροι στο Συμβούλιο Επικρατείας την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου όπου θα συζητηθεί το θέμα.
Επί της συζητήσεως του χαρατσιού από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Πανούτσο τέθηκε και «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες  κτηνοτροφικών μονάδων  και  αποθηκών, που καλούνται να πληρώσουν  τέλος  για τα ακίνητα  με την ίδια τιμή ανά τεραγονικό που επιβάλλεται στις οικίες . Πράγμα που δημιουργεί απόγνωση σε κατοίκους των ορεινών, κυρίως ,  περιοχών.» 

 Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού

 Το επιχειρησιακό σχεδιασμό της ανάπτυξης του καλλικρατικού δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας παρουσίασε ο σύμβουλος της ΑΝΟΛ Νίκος Θεοφιλόπουλος . Ο κ Θεοφιλόπουλος ο οποίος μετά το πέρας της εμπεριστατωμένης ανάλυσης του δέχτηκε τα συγχαρητήρια το σώματος, τόνισε ως βασικούς παράγοντες
_ Το φυσικό περιβάλλον το οποίο διαθέτει τρείς περιοχές ενταγμένες στο σχέδιο NATYRA ( Αρχαία Ολυμπία , δρυοδάσος της Φολόης και ο Ερύμανθος ).
- Το οικιστικό  περιβάλλον π.χ Δίβρη
 - Η αγροτική και κυρίως η κτηνοτροφική παραγωγή
- Ο τουρισμός , της Ολυμπίας ο οποίος θα πρέπει να διακτινωθεί  στις ορεινές περιοχές .
 - Ο πολιτισμός που έχει να κάνει με το φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας , αλλά και με την πλούσια πολιτιστική παράδοση των χωριών .
Ο κ Θεοφιλόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ο νέος δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα γήρανσης και δημογραφικότητας στις ορεινές περιοχές. Ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης τόνισε ότι « θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για όσους επιστρέψουν από τα αστικά κέντρα» και να δοθεί βάση στην ανάπτυξη του κλάδου της γεωργίας που κακώς στην χώρα μας θεωρείται παρεξηγημένος».  

 Άλλα θέματα
 Εμβόλιμα στην συνεδρίαση   , ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς ενημερώνοντας  το σώμα για τις δράσεις της δημοτικής αρχής κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα,  αναφέρθηκε  στις διαφορετικές  επισκέψεις στο δημαρχείο και την αντίστοιχη υποδοχή από την δημοτική αρχή του αναπληρωτή πρέσβη της Ιαπωνίας,  του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. και τριάντα περίπου φοιτητών  από 25 διαφορετικές χώρες  , στην παράδοση από τον ΕΟΤ και την  παραλαβή από τον δήμο του αρχοντικού Πετραλιά στην Λαμπεία και του σχολείου της Ορεινής που έχει μεταμορφωθεί σε ξενώνα , στην επίσκεψη του στην Γ. Γ.  του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη όπου συνοδευόμενος από τον  πρόεδρο του Δ.Σ. Θεόδωρο Παπαηλίου και τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Δεββέ έθεσαν το θέμα της προμελέτης και την ένταξης στα ημερησίας θέματα για της συνεδρίασης του ΚΑΣ .
 Την φιλοξενία αντιπροσωπείας από τον ΟΗΕ που θα έρθουν  στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ ώστε να ασχοληθούν με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής  ενέκρινε το σώμα κατόπιν εισηγήσεως  του  πρόεδρου της κοινωφελούς εταιρείας Άρης Παναγιωτόπουλος. Το θέμα καταψήφισε ο Σωτήρης Αναστασόπουλος διευκρινίζοντας ότι η ψήφος του  «δεν είναι  αρνητική για την  φιλοξενία  αλλά λόγω  της  πολιτικής  που εφαρμόζει παγκοσμίως ο ΟΗΕ» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: