Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το Δ.Σ Ολυμπίας δεν θα παραστεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
14 12 2011

Να μην εκπροσωπηθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την παρουσία του δημάρχου  στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 1ους  Χειμερινούς  Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων  στο  INNSBRUCK της Αυστρίας αποφάσισε σύσσωμο το ΔΣ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη το βράδυ. Μέσα σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας  τόσο τα μέλη του ΔΣ όσο και οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες  της ευρύτερης περιοχής, κατέληξαν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων ώστε και να διατρανωθεί η υποβάθμιση του συμβόλου της ολυμπιακής φλόγας αφού αποκόβεται από τον τόπο των Αγώνων και την γενέτειρα των πανανθρώπινων ιδανικών , αλλά και να αποφευχθεί στο μέλλον κάποια  ανάλογη απόφαση. Άπαντες στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την ανάγκη της θεσμικής κατοχύρωσης της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων αφού η φλόγα αποτελεί τον θεματοφύλακα των αξιών και των ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

  Η συζήτηση στο ΔΣ


Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχός Θύμιος Κοτζιάς  αναφερόμενος στο φλέγον  θέμα που πρόκυψε με την  πρόσκληση που έλαβε ο δήμος την Δευτέρα 12  του μηνός από την Ε.Ο.Ε. για την τελετή της αφής στο Παναθηναικό Στάδιο τόνισε «την μεγάλη έκπληξη και τα αισθήματα αγανάκτησης καταρχήν της δημοτικής αρχής αλλά και των υπολοίπων που ενημερώνονταν σχετικά». Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι  « Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι προς κάθε κατεύθυνση . Να δρομολογήσουμε τις ενέργειες μας έτσι ώστε να αναδείξουμε την  υποτίμηση  που γίνεται εις βάρος της Ολυμπίας  αλλά και να κατοχυρώσουμε θεσμικά την τελετή της Αφής ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο .»
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές αφού έκανε μια εκτενή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα σε σχέση με την αφή για τους θερινούς αλλά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και όσα έχουν αναφέρει σε συγγράμματά τους ο Ν Καζαντζάκης , ο Ο. Ελύτης αλλά και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σπύρος Φωτεινός  τόνισε για το επίμαχο σημείο « Το 2004 η Ελλάδα είχε προτείνει να γίνει και μια Ολυμπιάδα Νέων οι οποίοι θα γίνονται μόνιμα στην Ολυμπία . Το 2010 για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων υπήρχε η πρόταση για Αθήνα , Μόσχα και Σιγκαπούρη . Η διοργανώτρια πόλη αναδείχτηκε η Σιγκαπούρη και η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο .»
Στην συνέχεια ο κ Δεββές αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα που είχαν προκύψει κατά την τελετή όπου με δυναμικές παρεμβάσεις του δήμου είχαν επιλυθεί .
Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στο γεγονός της σύνδεσης της φλόγας με την Ολυμπία ενώ πρότεινε «να απευθυνθούμε στην ΔΟΕ και ειδικά στον Ζακ Ρογκ αφού σύμφωνα με το καταστατικό χάρτη της ΔΟΕ  η φλόγα είναι ιδιοκτησία της».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Δρακόπουλος   τόνισε ότι «το θέμα το είχε φέρει σε προηγούμενο συμβούλιο και είχε πάρει την απάντηση  ότι αποτελεί ήσσονος σημασίας.» Στην συνέχεια ο κ Δρακόπουλος πρότεινε «να βγούμε πιο επιθετικά και να μην σταθούμε στην φλυαρία. Μπορούμε να πάμε έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο και να υψώσουμε ένα πανό όπου κόσμια θα αναφέρουμε την αδικία .».
 « Η ολυμπιακή φλόγα δεν δίνεται ούτε με πληρεξούσιο ούτε με εξουσιοδότηση» κατέληξε  με έμφαση ο ομιλητής .
Ο δημοτικός σύμβουλος  Παναγιώτης Φλέσσας αφού πρώτα ανέφερε ότι  «το σημερινό ΔΣ είναι από τα σημαντικότερα του καλλικρατικού δήμου» και «συνεχάρει  την δημοτική αρχή για την αντίδρασή της»,  πρόσθεσε ότι « σήμερα ξεγυμνώνονται οι «βασιλείς» που χρησιμοποιούν κατά καιρούς την Ολυμπία». Τέλος ο ομιλητής ζήτησε «οι όποιες πρωτοβουλίες παρθούν να είναι τέτοιες που πέραν της έντονης διαμαρτυρίας θα βάζουν φραγμούς για επανάληψη του λάθους .»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος  αφού χαρακτήρισε «τόσο σημαντικό το θέμα» τόνισε ότι «την ολυμπιακή φλόγα την καπηλεύονται τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα προκειμένου οι πολυεθνικές να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.» Ακόμα ο κ Αναστασόπουλος πρότεινε «το ΔΣ να ασχοληθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του με το θέμα του αθλητισμού», ενώ τέλος προτείνε στις «όποιες δράσεις που θα ακολουθήσουν από πλευράς δήμου να τεθεί ως διεκδίκηση «ο απεγκλωβισμός της φλόγας από τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους»».
Στην συνεδρίαση κατόπιν προτροπής του ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα που απουσιάζει στο εξωτερικό παραβρέθηκε ο αντιπερειφεριάρχης Γιώργος Γεωργίοπουλος ο οποίος αφού μετέφερε στην συνεδρίαση μήνυμα συμπαράσταση του περιφερειάρχη τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στις 22 του μήνα
«Η Περιφέρεια με εντολή του Γ.Γ. δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της  καμία απόφαση. Πέραν αυτού ούτε η ΔΟΕ , ούτε η Ολυμπία δικαιούται να μιλάει για «ιδιοκτησία» της φλόγας . Η Φλόγα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός . Είναι θεματοφύλακας ιδεών και ιδανικών» τόνισε  με έμφαση ο ομιλητής. Τέλος  Ο κ αντιπερειφεριάρχης  πρότεινε «να υπάρξει σοβαρός τρόπος διεκδίκησης και αυτόν  να γίνει σύμμαχος και πρόεδρος της ΔΟΕ  ο Ζακ Ρογκ»

Ο Νίκος Καρύωτης Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας  πρότεινε η ολυμπιακή φλόγα να είναι μόνιμα αναμένει σε βωμό , να ανοίξει το Μουσείο Ολυμπιακών αγώνων και να δημιουργηθεί μια επιτροπή με νομικούς και όσων έχουν ασχοληθεί με το θέμα για να λυθεί το «ιδιοκτησιακό καθεστώς».  Ο δε Γιάννος Παπαιωάνου  πρότεινε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που έχει σπουδάσει πανώ σε θέματα της Ολυμπίας και να διαμορφώσουμε μια νέα Ολυμπιακή συνείδηση .»
Τέλος ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην «γοητευτική ιστορία του Προμηθέα με την φωτιά» ενώ τόνισε ότι «η φλόγα εξημερώνει την φύση και κάνει τον άνθρωπο δημιουργικό.» Ακόμα ο κ Αντωνόπουλος πρότεινε «να μην δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα μεταξύ δήμου και ΕΟΕ αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μελλοντικές δυναμικές διεκδικήσεις .».

Ψήφισμα   
---------------------------------------------------------------------- 
Το Δημοτικό Συμβούλιο  Αρχαίας Ολυμπίας μετά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2001 με μοναδικό θέμα  «Συζήτηση και λήψη απόφασης για καθορισμό ενεργειών και δράσεων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με την τελετή Αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας,  για τους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  Νέων  (INNSBRUCK 2012), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.» 
 σύσσωμο και ομόφωνα  αποφάσισε   :

1ον – Με κάθε τρόπο εκδηλώνει την αντίθεσή του για οποιαδήποτε μεταφορά της τελετής της αφής της Ολυμπιακής φλόγας  εκτός Ολυμπίας. Η φλόγα,  με τη λαμπαδηδρομία μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, πολιτισμού, φιλοσοφίας, ηθικής και αγωνιστικής άμιλλας.
Αποφασίζει να μην παραστεί ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας στην τελετή της αφής στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους «1ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων « INNSBRUCK 2012».

 2ον – Ζητά την θεσμική κατοχύρωση της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.
3ον Θεωρεί  φανερή υποβάθμιση τόσο της Αρχαίας Ολυμπίας , όσο κυρίως της αίγλης, του νέου θεσμού, των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, που αποτελεί ελληνική πρόταση μετά την ανάληψη των αγώνων από την Αθήνα για το 2004 και έγινε αποδεκτή από την ΔΟΕ για μόνιμη τέλεση στην Αρχαία Ολυμπία με τον τίτλο « Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων». Για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η διοργάνωση στην Ολυμπία το 2004. Επανήλθε όμως και έγιναν οι «1οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» το 2010 στην Σιγκαπούρη με το τελετουργικό και την αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
4ον – Το δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς, οι κάτοικοι και τα εκατομμύρια φίλων της Ολυμπίας και του Ολυμπιακού Κινήματος ως θεματοφύλακες των αξιών και των Ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες θα αντιταχθούν στην οποιαδήποτε απόφαση η οποία υποβαθμίζει το σύμβολο του Ολυμπισμού και  υπονομεύει   τον   ρόλο της Ολυμπίας ως κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος.
5ον – Να θέσει επίσημα προς οιονδήποτε επίσημο πολιτειακό και Ολυμπιακό φορέα ή Οργανισμό την θεσμική συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας ως (επίτιμου) μέλους της Ελληνική Ολυμπιακής Επιτροπής.

5ον – Ο δήμος  να πάρει  πρωτοβουλίες ώστε  να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα, για να προστατεύσει και να  ενισχύσει τον ρόλο και την συμμετοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στα Ολυμπιακά δρώμενα, με έμφαση στα ζητήματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, το Περιβάλλον  και το εθελοντικό κίνημα ιδιαίτερα των Νέων.
6ον – Να δώσει δημοσιότητα στα   ΜΜΕ, να ενημερώσει όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, αθλητικούς – πολιτιστικούς – πνευματικούς Οργανισμούς της Ελλάδας, τους Ολυμπιακούς και Πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Κοινότητας, τους κατοίκους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλείας.

7ον – Να τονίσει με έμφαση, ότι είναι πλέον εμφανές, ότι η οικονομική κρίση και η δύσκολη πολιτική- κοινωνική κατάσταση που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας είναι κυρίως κρίση αξιών, η οποία υπονομεύει ιδέες, ιδανικά και πολιτιστικές αξίες επιφέροντας αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει τον ρόλο της κιβωτού των αξιών του Ολυμπισμού και της μοναδικής σήμερα παγκόσμιας Ολυμπιακής Ιδέας που είναι ιστορικά και θεσμικά η Αρχαία Ολυμπία.

8ον – Με την ευκαιρία αυτή να εκφράσει ολόψυχα τις καλύτερες ευχές για  την  επιτυχία των  1ων χειμερινών Ολυμπιακών  Αγώνων  Νέων
« INNSBRUCK 2012».
 Να θυμίσει  όμως στον φίλο λαό της Αυστρίας και τους εκπροσώπους του ότι  για πρώτη φορά το 1964  στους Αγώνες του Innsbruck, καθιερώθηκε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας να γίνεται στην Ολυμπία και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κι από εκεί ξεκινούν και οι λαμπαδηδρομίες για τα Χειμερινά Ολύμπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: