Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ξανάρχονται τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ

Επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ με στόχο την πώληση ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε συνεταιριστική βάση και θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές.

Η προσπάθεια αυτή έχει πλέον την στήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση) και ευελπιστεί στην στήριξη της πολιτείας καθώς η οικονομική κρίση, οδηγεί πάλι, στις ρίζες. Ύστερα από μια περίοδο άνθησης την δεκαετία του '90, οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί που είχαν φτάσει να έχουν περισσότερα από 250 σούπερ μάρκετ, "βούλιαξαν" στον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ και στις εγγενείς τους δυσκολίες (κακοδιαχείριση, έλλειψη στελεχών εσωτερικούς ανταγωνισμούς, κομματικοποίηση κλπ). Ξεκίνησαν ως καταναλωτικοί συνεταιρισμοί προχώρησαν στη φίρμα COOP επιδιώκοντας τεχνογνωσία από ευρωπαϊκούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, και έφτασαν στην επωνυμία "Ελληνική Διατροφή".

Οι περισσότεροι αυτοδιαλύθηκαν μέσα σε σκάνδαλα, ενώ χιλιάδες πολίτες έχασαν πολλά χρήματα, καθώς πολλοί από τους συνεταιρισμούς αυτούς έκαναν και πιστωτικές (τραπεζικές) εργασίες, για να έχουν ρευστότητα. Τώρα, επανέρχονται στον προσκήνιο.
Πρόσφατα, συστάθηκε μία ανώνυμη εταιρία στην οποία μετέχουν η Ελληνική Διατροφή, και δεκατρείς Ενώσεις υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ και ιδιώτες. Στο μετοχικό της κεφάλαιο που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, μετέχουν κατά 65% οι συνεταιρισμοί και κατά 35% οι ιδιώτες.
Η εταιρία αυτή θα διατηρήσει τον τίτλο Ελληνική Διατροφή, άλλα τα σούπερ μάρκετ που θα ιδρύσει, θα φέρουν τον διακριτικό τίτλο "Επιλογή".
Σ' αυτή τη φάση, στο σχήμα αυτό μετέχουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ΣΚΟΣ, ΑΣΚΤΕ, Τυχερού Έβρου, η Τρίκκη, η ΕΒΟΛ, ο Α.Σ. Χαλάστρας και οι ΕΑΣ, Σητείας, Μεσσηνίας, Καβάλας, Λαμίας, Έβρου, Φλώρινας και Τιρνάβου.
Όπως έχει ανακοινωθεί τα δύο πρώτα σούπερ μάρκετ με την επωνυμία "Επιλογή" θ' ανοίξουν στην Αττική (Νίκαια, Αργυρούπολη) και στη συνέχεια θ' ανοίγει ένα κάθε μήνα στην επαρχία, ώστε ως το τέλος του 2011 να λειτουργούν δεκαπέντε συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ.
Στα καταστήματα αυτά θα κυριαρχούν τα προϊόντα των συνεταιρισμών-μετόχων. Π.χ. εκλεκτό λάδι Σητείας, ρύζι Χαλάστρα, γάλα της ΕΒΟΛ κλπ.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
http://ksipnistere.blogspot.com/2010/12/blog-post_3148.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: