Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σταφίδα από την Ηλεία στα σχολεία της χώρας!

φωτογραφία  Τρύγου το 1955 στο δήμο Ωλένης

Η κορινθιακή σταφίδα που παράγεται κυρίως στην Ηλεία βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προιόντων που θα διανέμεται στα σχολεία της χώρας αφού είναι θέμα  λίγων  ημερών  η δημοσίευση της ΚΥΑ για το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2010 –2011», το οποίο – αν και προβλέπεται από πέρυσι – θα τεθεί επιτέλους σε ισχύ φέτος.
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η χορήγηση δωρεάν φρούτων στα παιδιά στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας και είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2009 από την πρώην επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.
Σε ερώτηση μας  σχετικά με το θέμα, ο Ηλείος  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε: « Έχω υπογράψει ως αρμόδιος υφυπουργός την Απόφαση με την οποία θα προωθήσουμε την διανομή.
Όπως γνωρίζουμε πέρσι το πρόγραμμα χάθηκε. Φέτος δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο».  Και πρόσθεσε: «Μετά από την γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής έχουν επιλεγεί 8 προϊόντα ( σταφίδα, μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, νεκταρίνια και  αγγουράκια ) τα οποία θα μοιράζονται σε ατομικές συσκευασίες.
Εν συνεχεία θα υπάρξει απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τις προδιαγραφές των προϊόντων και στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος τα φρούτα θα προωθηθούν στα σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δηλαδή σε 282.000 μαθητές δημοτικών σχολείων».
 Σύμφωνα με πληροφορίες  η κοινοτική ενίσχυση για το μέτρο θα είναι 1.118.000 ευρώ και η εθνική συμμετοχή 1.099.000 ευρώ. Μάλιστα το κράτος μέλος θα πρέπει να αναλάβει να υλοποιήσει από μόνο του τα συνοδευτικά μέτρα όπως επίσης να πληρώσει το ΦΠΑ του προγράμματος. Του χρόνου το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Σύσταση δεκαμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε την περσινή σχολική χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε την υποβολή υποψηφιοτήτων  για τη σύσταση δεκαμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων προκειμένου να παρέχουν τεχνικές συμβουλές για το σχέδιο προώθησης της δωρεάν παροχής φρούτων στα σχολεία. Στόχος τους να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του σχεδίου προώθησης των δωρεάν φρούτων στους μαθητές.
http://www.isthmos.gr/article.php?news_id=21533

Δεν υπάρχουν σχόλια: