Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Γαστούνη: «170 χρόνια από το θάνατο του Γέρου του Μοριά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
170 χρόνια πριν, στις 4 Φεβρουαρίου 1843, έγειρε δαφνοστεφής η κεφαλή του θρυλικού Γέρου του Μοριά και η ψυχή του φτερούγισε στον ουρανό.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο κορυφαίος του μεγάλου Αγώνα και η συμβολή του στην υπόθεση της ελευθερίας είναι μοναδική και ασύγκριτη.

Ο Δήμος Πηνειού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης «ΩΛΟΝΟΣ» και με τον Μουσικοχορευτικό όμιλο Γαστούνης & Περιχώρων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ»,
διοργάνωσαν και παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε ομιλία για την ζωή και το έργο του αρχιστράτηγου, αυθεντικά Κολοκοτρωναίικα τραγούδια από ντόπιους ερασιτέχνες ερμηνευτές, καθώς και παραδοσιακούς χορούς αποτελούμενους από τραγούδια της γενιάς των Κολοκοτρωναίων από το χορευτικό τμήμα του Μουσικοχορευτικού ομίλου Γαστούνης και Περιχώρων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ».
Πλήθος κατοίκων από την Γαστούνη και την ευρύτερη περιοχή τίμησε με την παρουσία του αυτή τη μοναδική εκδήλωση τιμής και μνήμης. Μεταξύ αυτών ο Πανσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπανόπουλος Φιλάρετος, αρκετοί ιερείς της περιοχής, οι βουλευτές Ηλείας κ. Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μαρίνος, η περιφερειακή σύμβουλος κα. Κοκαλιάρη Νίκη, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αμαλιάδας Πύραρχος κ. Στασινόπουλος Νικόλαος, οι πρώην δήμαρχοι Γαστούνης, κ. Χριστόπουλος Αθανάσιος και Λούρμπας Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πηνειού κ. Λούρμπας Θεόδωρος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Πηνειού κ. Βασιλόπουλος Δημήτρης και ο πρόεδρος του «Ωλονού» κ. Τουτούνης Ηλίας, ενώ τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης ανέλαβε και παρουσίασε με επιτυχία η φιλόλογος κα. Μητροπούλου Κατερίνα. Η Γραμματέας του «Ωλονού» κα. Χαριτοπούλου Βάσω αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στη ζωή και το έργο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Ανάλυση των τραγουδιών της Γενιάς των Κολοκοτρωναίων πραγματοποίησαν: η δικηγόρος κα. Δρακοπούλου Ευγενία ταμίας του «Ωλονού» από την Αμαλιάδα, η πολιτικός μηχανικός κα. Κυριακή Γ. Τουτούνη από την Πάτρα, η φιλόλογος κα. Ευαγγελία Σπηλιωπούλου από την Αμαλιάδα, η σύμβουλος επιχειρήσεων κα. Ηλιάνα Μάρρα από το Λάλα, η ιστορικός κα. Καλομοίρα Μπούμπαλη από την Κρυόβρυση, η φιλόλογος κα. Τερψιχόρη Πανάγαρη από την Γαστούνη  και η φιλόλογος κα. Κακαλή Ακριβή από την Γαστούνη.
Επίσης τραγούδια ερμήνευσαν ο κ. Νίκος Νταλαμάρας από την Αμαλιάδα, ο απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Κορδονούρης από την Οινόη, ο κ. Κώστας Λοΐζος από την Γαστούνη, ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος από την Αμαλιάδα, η κα. Αννέτα Γεωργουλοπούλου από τα Τριπόταμα, ο κ. Πέτρος Πυλαρινός από τα Καλύβια Ήλιδας, ο κ. Κογκάκης Παναγιώτης από την Αμαλιάδα  και ο κ. Κριτσινέλιας Λάμπρος από το Βαρθολομιό, με τη συνοδεία λαούτου και κλαρίνου.
Τέλος ακολούθησαν χοροί με Κολοκοτρωναίικα τραγούδια από τον Μουσικοχορευτικό όμιλο Γαστούνης και Περιχώρων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ» με χοροδιδάσκαλο τον Χρήστο Ροΐδη.
Οι διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης ευχαριστούν θερμά όσους παρευρέθηκαν και την τίμησαν με την παρουσία τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: