Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

«Άρτζι μπούρτζι...» ο δήμος στην γιορτή του Γιαννιά.

 

Για την ιστορία, την εκδήλωση που έγινε στις 13.05.2021 στην Σπαρτουλιά, την ξεκίνησε ο Δεσπότης και ο Δήμος ακολούθησε - σύρθηκε με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα αφού για εμάς, έγινε εσκεμμένα από τον «δικό μας» εντεταλμένο (ως εκδίκηση στον καταγγελτικό «Ωλονό») ή αλλιώς δεν θα γνώριζε «πούθε παν τα τέσσερα», (προσφωνήσεις, στεφάνια, προσκλήσεις, κλπ.)

Εξηγούμεθα:

Απ’ ότι γνωρίζουμε από την Ηλειακή Πρωτοχρονιά ’21, που έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα δράσεων της Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης και όπως είχαμε συζητήσει με τον συνοδοιπόρο μας στα ιστορικά και λαογραφικά και νυν αντιπρόεδρο του Ωλονού Ηλία Τουτούνη, πριν ένα χρόνο περίπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός ήλθε σε επαφή με τον Ηλία Τουτούνη και συζήτησαν για τους εορτασμούς εν όψει των εορτασμών των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Πρότεινε στον Ηλία να είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Μάχης Κατσαρού Αντρωνίου και για τον θάνατο του οπλαρχηγού Γιώργη Γιαννιά.

Κατά την διεξαγωγή της εκδήλωσης απ’ ότι μας μετέφεραν, κεντρικό ρόλο είχε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο οργανωτής δεν φρόντισε να προσφωνήσει τους πρώην Δημάρχους Λασιώνας κ. Κλεάνθη Παπαδόπουλο, όπου κατά την θητεία του ανεγέρθη η αναμνηστική στήλη, και τον κ. Βασίλη Παπαντώνη, όπου επί θητείας του ξεκίνησαν και καθιερώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Γιαννιά.

Ξέχασε ο οργανωτής και τον Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου Φολόης «Ωλονό» που πρότεινε και πρωτοστάτησε ώστε να καθιερωθούν οι εν λόγω εκδηλώσεις και με την πρωτοβουλία του ευπρεπίσθηκε η αναμνηστική στήλη. Επίσης δεν ακούστηκε το παραμικρό για τον Σύλλογο Τριταιιτών Πάτρας, που με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα κατασκευάστηκε το μνημείο και ούτε μια κουβέντα για τους Προστοβιτσάνους (Δροσιάς Τριταίας), γενέτειρας των Γιαννιάδων. Ο οργανωτής φαίνεται δεν ήταν άξιος όπως λέει το τραγούδι του Γιαννιά «…Ποιος είναι άξιος… να πάει στην Προστοβίτσα…» να πάει να τους ειπεί ότι τους ξεχάσαμε. «...Του Γιαννιά του κακοφάνη, μια ψιλή φωνίτσα βάνει...» λέει και ένα άλλο τραγούδι.

Γνωρίζουμε, ότι παρόντες από τον “Ωλονό” ήσαν ο κ. Ηλίας Τουτούνης πρώην πρόεδρος του Ωλονού, η κ. Βάσω Χαριτοπούλου πρώην γραμματέας, η κ. Ρόη Αντωνοπούλου πρώην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, ο κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος από την Φολόη, ο κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος από Αγία Άννα υπεύθυνος τύπου, η κ. Θάλεια Τσούλου, ο κ. Αλέκος Συλάϊδος κ.ά.

Αυτοί ήταν ανάξιοι ώστε να καταθέσουν στεφάνια; Λέτε να ήσαν πιο άξιοι, ο νεοσυσταθείς σύλλογος Χαράλαμπος Βιλαέτης, άλλος ένας σύλλογος ακόμη από την Πάτρα «Μοραΐτες εν χορώ» και τέλος ο κατά τα άλλα συμπαθής φίλος, Δασάρχης Πύργου;

Θα θέλαμε μια λογική εξήγηση από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας δηλαδή να μας ενημερώσει επίσημα ποιος επέλεξε να προσφωνηθούν και να καταθέσουν στεφάνια οι παραπάνω και αγνόησε αυτούς που εργάζονται και επιμένουν στους εορτασμούς Γιαννιά.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Θεριστής 2021

Υγ. 1. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργόπουλο που είχε την καλοσύνη να μας καλέσει στην εκδήλωση.

2. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ορεινή Ηλεία με πολύχρονους αγώνες που θα μπορούσε να συμβουλευθεί ο Δήμαρχος. Ο συγκεκριμένος σύμβουλος ήταν ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, αποχώρησε το 2014 καθυβρίζοντας τον «Ωλονό» και τους ανθρώπους του.

3. Παρόλα τα παραπάνω ελπίζουμε να συνεχιστεί η γιορτή και μετά τις επερχόμενες εκλογές και όχι «άμα ξαναβγούμε…, μαύρε Γιαννιά πάλενες στην λησμονιά…»!

4. Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Παπαδάτου από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Δεληγεώργη Γιαννιά τον Μάη του 1998 στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε τότε ο υφυπουργός εθνικής άμυνας κ Δημήτριος Αποστολάκης με άφιξη ελικοπτέρου και κατάθεση στεφάνου από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου Δροσιωτών Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: