Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Εγκαίνια σήμερα 22.04.2017 του "Αρχοντικού Πετραλιά" στη Δίβρη

Με την παρουσία  του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Προκόπη   Παυλόπουλου θα τελεστούν σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος "ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ" στην Δίβρη.
Το «Αρχοντικό Πετραλιά» διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κεντρικής Πελοποννήσου, διέθετε ζωγραφική διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια, ενώ χαρακτηριστικό της οικείας ήταν το ανάγλυφο εικονοστάσιο, αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με νεοκλασικά στοιχεία, που το καθιστά μοναδικό.
Οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά δώρισαν την ιστορική οικία τους, η οποία μαζί με τα πολύτιμα κειμήλια και τα ιστορικά έγγραφα της οικογένειας, διαμορφώθηκε σε έναν χώρο πολιτισμού, όπου αναδεικνύεται η πολύπτυχη ιστορία της περιοχής, το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το αθλητικό-ολυμπιακό ιδεώδες.
Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μπροστά στη φωτογραφία του
προγόνου της Αντώνιου Πετραλιά που διετέλεσε βουλευτής
 και δεν απαρνήθηκε τη φουστανέλα ούτε στη Βουλή
 Στο δεύτερο επίπεδο του «Αρχοντικού Πετραλιά» φιλοξενείται μόνιμη έκθεση, με εκθέματα αφιερωμένα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δίβρης και την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Επιπλέον, μια διαδραστική μακέτα αναδεικνύει τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ σε μια οθόνη παρουσιάζονται τα ζώα και τα φυτά, αλλά και πλούσιο επεξηγηματικό υλικό για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
 Η αίθουσα πολιτιστικής κληρονομιάς
AdTech Ad
Η έκθεση του τρίτου επιπέδου προβάλει εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, με την Ηρακλή και τον Ερυμάνθιο Κάπρο, τους Κένταυρους, τον Πάνα και τις Νύμφες, τις Δρυάδες από τη Φολόη και τον Αλφειό.
Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να ενημερωθούν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, αλλά και για τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Δίβρης, που διακρίθηκαν από τη Επανάσταση του 1821 ως τη σύγχρονη εποχή.
Το  πέτρινο παραδοσιακό  κτίσμα  του «Αρχοντικού Πετραλιά» αξίζει να αναφέρουμε ότι  ανακαινίστηκε με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-14, από τις εταιρίες ΟΙΚΟΜ και ΤΕΤΡΑΓΚΟΝ που μελέτησαν και υλοποίησαν τη μόνιμη έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης στο Αρχοντικό Πετραλιά.
Ροή Προγράμματος Τελετής Εγκαινίων
Ώρα  12.00: Προσέλευση προσκεκλημένων στον χώρο τελετής εγκαινίων(Αύλειος χώρος Αρχοντικού Πετραλιά).
Ώρα 12.30: Άφιξη A.E. Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποδοχή του από μαθητές και μαθήτριες της περιοχής ντυμένους με παραδοσιακές στολές.
Έναρξη εκδήλωσης
Δημοτικό τραγούδι
Καλωσόρισμα Δημάρχου
Χαιρετισμοί επισήμων
Χαιρετισμός Πρόεδρου  Δημοκρατίας κου Προκόπιου Παυλόπουλου
Προσφορά τιμητικού δώρου από τον Δήμο Ολυμπίας:
Στην Α.Ε. πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 Στην οικογένεια Πετραλιά.
Αποκάλυψη πλάκας εγκαινίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Ξενάγηση Προέδρου στους χώρους του Μουσείου. 
Πηγές:
http://www.protothema.gr/
http://www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: