Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ορεινής Ηλείας

Υψηλού ενημερωτικού ενδιαφέροντος η Ημερίδα για την Κτηνοτροφία στη Φολόη
Υψηλού ενημερωτικού ενδιαφέροντος ήταν η Ημερίδα που διοργάνωσε η «Διώνη» και η ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ στο Μουσείο της Φολόης, με θέμα την Κτηνοτροφία στην Ορεινή Ηλεία. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καταλυτική ήταν επίσης η στήριξη του Συλλόγου Φολοητών «Ο Κένταυρος» και της DeepGreece για την υλοποίηση της εκδήλωσης.
Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ Παπακωνσταντίνου Δημοσθένης, Χημικός με καταγωγή από το Δούκα, ανέλυσε τα ζωτικά προβλήματα που καθηλώνουν την Ορεινή Ηλεία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλή ανεργία και μη αξιοποίηση ευκαιριών και πόρων.
Η Σύμβουλος Έργων Δαρατσανού Ευαγγελία, μέλος της ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προοπτικές που συνδέονται με την αξιοποίηση της κτηνοτροφίας ως πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας της Ορεινής Ηλείας.

Ο Καθηγητής Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μπιζέλης Ιωσήφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης των εγχώριων φυλών στην κτηνοτροφία. Παρουσίασε επίσης στοιχεία που καταδεικνύουν τη σημασία του ισορροπημένου σιτηρεσίου των ζώων και του εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών μονάδων.
Τέλος, ο Συμεών Γιώργος, Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής, ανέλυσε μέσα από πίνακες με οικονομοτεχνικά στοιχεία τα οφέλη και τις νέες τάσεις της Πτηνοτροφίας, ως δραστηριότητα που αν ασκηθεί ορθά μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη για τον πτηνοτρόφο και να δώσει παράλληλα ώθηση στην οικονομία της Ορεινής Ηλείας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση επάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές, παρέχοντας έδαφος για περαιτέρω σκέψεις και προβληματισμούς. Το συντονισμό της Ημερίδας είχε η Χαριτοπούλου Βάσω, υπεύθυνη του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: