Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Γιορτές - αγροτουρισμού και τοπικής παράδοσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις αγροτοτουρισμού  που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 10-11 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του παλιού δημαρχείου.
Ο δήμαρχος  αρχικά τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας, ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της περιοχής μας.

Ο πολιτισμός, οι πολιτιστικοί πόροι αλλά και η κουλτούρα της κάθε περιοχής συνθέτουν για αυτή μια μοναδική παράδοση και ταυτότητα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η συνετή αξιοποίηση τους με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη.
.
Η παράλληλη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές, όπως άλλωστε έχουν δείξει πρακτικές άλλων περιοχών

Ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ισχυρή μορφή προβολής μιας περιοχής στοχεύοντας στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις συμμετοχικές διαδικασίες και την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος.

 Ο δήμος θέλει να υπηρετήσει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών φέρνοντας τες, κατ’ αρχάς, σε επαφή και κατά δεύτερον, διαθέτοντας τις δημοτικές υπηρεσίες στην υπηρεσία τους για να διευκολύνει τις δράσεις τους.


Θέλουμε ο δήμος να κρατήσει έναν όσο το δυνατόν πιο διακριτικό ρόλο
Είμαστε μια περιοχή με δυναμικό ενεργών καλλιτεχνών, πνευματικών ανθρώπων, δημιουργών που εκφράζονται σ’ όλους τους χώρους της τέχνης.
 Ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας, ο κληρονομημένος και ο σύγχρονος, δεν έχει αποτελέσει ποτέ μέχρι σήμερα το αντικείμενο  σχεδιασμού μιας συγκροτημένης πολιτικής, ούτε σε κεντρικό, ούτε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πρωτίστως πολιτιστική.
Γι αυτό και το θέμα του πολιτισμού πρέπει να  επιβάλλουν ως προτεραιότητα  οι ενεργοί πολίτες. 
Ο διευρυμένος Δήμος διαθέτει ένα πολιτιστικό απόθεμα κι ένα αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων.
Ο πολιτισμός είναι δυνατόν να αποτελέσει προτεραιότητα και να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειάς μας.


  Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος αναφερόμενος στο στόχο των εκδηλώσεων τόνισε:
  «Aυτή  η συνάντηση και η συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και ενεργών πολιτών του Δήμου μας αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα συμμετοχής και δράσης, που ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στηρίζει, με στόχους :
1-. Την ενεργοποίηση και τον απεγκλωβισμό των δυνάμεων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας με στόχο την αναβάθμιση του πολιτισμού της «καθημερινότητας».

-. Την ενίσχυση των πηγών (καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων και πολιτιστικούς θεσμούς) που παράγουν  και διαδίδουν τον πολιτισμό.
Την ενίσχυση  δράσεων ομάδων πολιτών που αναλαμβάνουν εθελοντικά πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής (αισθητική δημόσιων χώρων,  διάδοση πολιτιστικών αγαθών κ.λ.π
Την ενίσχυση της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας με την διάθεση εκ περιτροπής   δημοτικών χώρων σε ομάδες πολιτών για  δημιουργικές δραστηριότητες (πρόβες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, κ.λπ.)
- Την διοργάνωση φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας και Νέων και η σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.
- Την προώθηση της έρευνας και της προστασίας του λαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
- Την εμπέδωση της κουλτούρας της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μέσω της ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ φορέων του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων
- Την αποκατάσταση  δημοτικών χώρων και η διάθεση τους εκ περιτροπής σε ομάδες καλλιτεχνών ή μεμονωμένους καλλιτέχνες για   δημιουργικές δραστηριότητες (προετοιμασία και παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων).
Όλα τα παραπάνω θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι να αποτελέσουν  πυρήνες πολιτισμού και ανάπτυξης για κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου.».  
 Επί του θέματος ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε:
«Το μικρό φεστιβάλ της παράδοσης μας αποτελεί σημαντική συμβολή και προτεραιότητα στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας της περιοχής μας. Ταυτόχρονα ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα του αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τα συνδέει   με τον τουρισμό σε όλες τις μορφές του . Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται η τοπική ιστορία και παράδοση, οι μύθοι, η αγροτική κληρονομιά, η τοπική κουζίνα, το φυσικό περιβάλλον. Ευχόμαστε για τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί με τις πρωτοβουλίες των ενεργών συμπολιτών μας και να οργανώνεται και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Η δυναμική δράση των συμπολιτών μας που φέτος συμμετέχουν αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του νέου θεσμού.
Καλώ όλους τους συμπολίτες μας αλλά και τους Ηλείους να επισκεφθούν το Σάββατο και την Κυριακή την Αρχαία Ολυμπία και να απολαύσουν  μνήμες, εικόνες και γεύσεις του τόπου μας. Ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε .»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν παραδοσιακούς  χορούς και μουσικοχορευτικά δρώμενα,  έκθεση λαϊκών χειροτεχνημάτων και εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον»,  αλλά και να δοκιμάσουν  παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας,
παραδοσιακές γεύσεις, φαγητά και γλυκά από τα χωριά μας.

Στις διήμερες εκδηλώσεις συμμετέχουν ο Φυσιολατρικός σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, ο Εμπορικός σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, και   οι Πολιτιστικοί σύλλογοι Πελοπίου, Πλατάνου, Σμίλα, Λάλα,  Λάσδικα,  Αχλαδινής,  Νεμούτας, Κούμανι, Μιράκας, Βασιλακίου, Ωλονός,  Δίβρης,  Αντρωνίου,  Φολόης,  Κακοταρίου,  Νεράιδας, Στρέφίου, Φλόκα,Χελιδόνι, Λιναριάς, Ομάδες πολιτών, Ομάδες παραγωγών , Ομάδες γυναικών

Στην συνέντευξη συμμετείχαν ακόμα οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Γιαννακόπουλος και Γιώργος Γεωργακόπουλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: