Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 26.10. 2011


Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη του Χρήστου Κυριακόπουλου , πρώην προέδρου της Φολόης και την ομόθυμη συμπαράσταση  στο δοκιμαζόμενο, από τους φονικούς σεισμούς , λαό της Τουρκίας άρχισε την Τρίτη το βράδυ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας. Για τον εκλιπόντα τοπικοαυτοδιοικητικό άντρα  μίλησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Παπαηλιού και  ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, ενώ την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον γειτονικό λαό έκανε προς το σώμα ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».    

 Στην συνέχεια ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, οι οποίες σχετίζονταν με  την έγκριση της μελέτης για τις συνδέσεις των δημοτικών διαμερισμάτων από τις πηγές του Ερυμάνθου έργο ύψους 620.000 ευρώ ,με την λειτουργία της εμποροπανήγυρις  Στρεφίου και των 104.000 ευρώ έσοδα στο ταμείο του δήμου , για το στάδιο υποβολής μελετών στο ΟΠΑΑΧ  που αφορά της Π.Ε. Λασιώνος , Φολόης και Λαμπείας ,  με την συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκο  για την ματαίωση της απόφασης για αναστολή λειτουργίας του  υποκαταστήματος του ΙΚΑ στην πόλη της Ολυμπίας , κτλ
Από τους επικεφαλής των παρατάξεων  και συγκεκριμένα από τους Κώστα Σοφιανό ( αντικαταστάτης του απουσιάζοντα Χρήστου Δρακόπουλου ) , του Πανάγου Παντελάκου και του Σωτήρη Αναστασόπουλου τέθηκαν θέματα σχετικά με το κλείσιμο διαφόρων υπηρεσιών στην πόλη της Ολυμπίας όπως του  Ο.Τ.Ε.  και του  Ι.Κ.Α. και το ενδεχόμενο συμπολιτείας με τον δήμο Πύργου( ο πρώτος ) , με την αναζήτηση εκ μέρους του δήμου πόρων εκτός των κρατικών επιχορηγήσεων και επενδύσεων με κεφάλαια εκτός Ελλάδος  ( ο δεύτερος ), και την αξιοποίηση των  δημοτικών χρημάτων-παρά την λιτότητα - προς όφελος των πολιτών( ο τρίτος) .
 Το θέμα της αποκομιδής των στερεών αποβλήτων στην Δίβρη και του απορριμματοφόρου του πρώην δήμου Λαμπείας  έθεσε η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσής Μαρία Πατσή. Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι « στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση της ανακύκλωσης και στις Π.Ε. Λαμπείας , Φολόης και Λαμπείας . Ένα μέτρο που θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη ενημέρωση των πολιτών και των σχολείων.» Ως προς τα της Λαμπείας και για το συγκεκριμένο θέμα ο κ αντιδήμαρχος τόνισε ακόμα  ότι « υπάρχει δυσκολία στην αποκομιδή λόγω της στενότητας των οδών στους μαχαλάδες»  ενώ για το απορριμματοφόρο είπε ότι « σε 10-15  περίπου μέρες θα τεθεί σε κυκλοφορία.»
Την αποδοχή και την κατανομή του ποσού των 80.000 περίπου Ευρώ προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα στα προ ημερησίας θέματα το Δ.Σ. κατόπιν εισηγήσεως του αντιδήμαρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου.
Στα ημερήσιας θέματα  το σώμα των αιρετών επί μακρών ασχολήθηκε  «με την δυνατότητα που δίνεται στο δήμο για την ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα  από την Ε.Ε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αφορά αναπλάσεις – δεντροφυτεύεις – εξωραϊσμούς κοινόχρηστων χώρων εντός του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης της Ολυμπίας . Εισηγούμενος του θέμα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές  τόνισε ότι « πρόκειται για ένα έργο των 1.000.000 ευρώ περίπου  για το οποίο πρέπει να υποβληθεί αίτηση μέχρι της 31 του μηνός και μέχρι τέλους του χρόνου να έχει κατατεθεί και η μελέτη». Σύμφωνα με τον εισηγητή « ο δήμος πρέπει να «τρέξει» το θέμα γιατί στο πολεοδομικό σχέδιο εμπλέκεται το ΚΑΣ» ενώ παράλληλα  απαιτεί και «την καινοτομία της εταιρικής συμφωνίας με υπόλοιπους φορείς της πόλης , πράγμα στο οποίο έχει έρθει σε πρώτη επαφή η δημοτική αρχή». Επειδή  στην πρόταση ακόμα μπορεί να συμπεριληφθούν και «συνοδά έργα»  που ενδέχεται να γίνουν αποδεκτά από την διαχειριστική αρχή ο κ Δεββές πρότεινε να ενταχθούν στην μελέτη « ο δρόμος Ολυμπία – Δρούβα» και « η σύσταση και λειτουργία Κέντρου εξυπηρέτησης Τουριστών». Επί του θέματος ο δημοτικός σύμβουλος Παναγίωτης Φλέσσας πρότεινε να προστεθούν « η υπογειοποίηση  των κάδων απορριμμάτων, η πιάτσα των ταξί και η στάση των λεωφορείων».
 Το άλλο θέμα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του σώματος και των παρευρισκομένων προέδρων και πολιτών του δήμου, υπήρξε αυτό σχετικά με  την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007- 2013» . Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην «ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Δίβρης από το γήπεδο καλαθοσφαίρισης μέχρι το δημοτικό σχολείο.».
«Υπάρχει μελέτη, είναι ώριμη και εντός της   εβδομάδας θα την υποβάλλουμε  αφού στο διάστημα αυτό θα έχουμε και την περιβαλλοντική μελέτη.» Τόνισε ο δήμαρχος . Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην Π.Ε. Λασιώνος όπου θα προταθούν  έργα ανάπλασης στα δημοτικά διαμερίσματα Αγίας Κυριακής(ανάπλαση πλατείας ), Αγίας Τριάδας (ηλεκτροφωτισμό πλησίον των έργων που έχει πραγματοποιήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή ), Κακοταρίου(πεζοδρομήσεις ), Κρυόβρυσης ( πεζοδρόμιο και ηλεκτροφωτισμός κεντρικού δρόμου) , Τσιπιάνων (πεζοδρόμηση με πέτρα επί τσιμεντένιου υποστρώματος που έχει υλοποιήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή).»
Την αντίθεσή τους με τα προτεινόμενα έργα εξέφρασαν τόσο ο επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μαρκόπουλος . Και οι δύο τόνισαν ότι «οι ορεινές περιοχές χρειάζονται άλλου τύπου ανάπτυξη με έργα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης  που θα βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών».
Απαντώντας ο δήμαρχος αφού εξέφρασε την συμφωνία του με την επιχειρηματολογία των δύο αιρετών τόνισε ότι « το πρόγραμμα αυτό κάνει εξαίρεση μόνο στις πυρόπληκτες περιοχές ώστε να γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας . Γι΄ αυτό και για την Π.Ε. Φολόης θα προτείνουμε το έργο Κρυονερίου – Λάλα. Για τις δύο άλλες Π.Ε. δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Άλλωστε ακριβώς τις ίδιες απόψεις εξέφρασα και εγώ  στην περιφέρεια παρουσία του Περιφερειάρχη και του ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Διβάρη.»
 Από τους παρευρισκόμενους πολίτες  ο Ηλίας Βαρνακιώτης και ο Νίκος Παπαβασιλείου με ξεχωριστές  τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα του Πλατάνου. Στα αιτήματα των πολιτών απήντησαν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος .    

Οι φωτογραφίες από την συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου. Το σώμα κατόπιν πρότασης του προέδρου του Δ.Σ. κράτα ενός λεπτού σιγής για τον πρώην πρόεδρο της Φολόης Χρήστο Κυριακόπουλο και για τα θύματα από τον σεισμό της Τουρκίας . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: