Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Επιστολή Kατσιφάρα σε Γερουλάνο για Αρχαία Ηλίδα και γραμμή τρένου από Κατάκολο σε Αρχ. Ολυμπία

Κατσιφάρας: Επιστολή σε Γερουλάνο για Αρχαία Ηλίδα και γραμμή τρένου από Κατάκολο σε Αρχ. Ολυμπία Ζητά την χρηματοδότηση μελετών από το Υπουργείο
Την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δυο μελετών για έργα που θα ενισχύσουν σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ζήτησε σήμερα μ’ επιστολή του προς τον Υπουργό Παύλο Γερουλάνο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο κ. Κατσιφάρας έθεσε στον κ. Γερουλάνο εν πρώτοις το αίτημα της χρηματοδότησης μελέτης για την αναβίωση του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία και ακολούθως την χρηματοδότηση μελέτης για την αναβάθμιση της τουριστικής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Κατάκολο με τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία. Να σημειωθεί ότι στα μέσα Μάιου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκαν μαζί την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να επενδύσει στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αρχαία Ήλιδα, στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στους ανυπολόγιστης αξίας μνημειακούς και ιστορικούς θησαυρούς, στα εντυπωσιακά δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης, στις ατελείωτες και ονειρεμένες παραλίες της, στις ιαματικές πηγές της. Είναι μια επένδυση που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη όχι μόνο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας.
Και προσθέτει: «Στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας, αλλά και στην γειτονική Αχαΐα, είναι μεγάλη η προσέλευση τουριστών για θερινές διακοπές, στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής, αλλά και με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατακόλου. Όλοι σχεδόν οι επισκέπτες συνδυάζουν τις διακοπές τους με επισκέψεις στον παγκοσμίως γνωστό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στα πλαίσια της διευκόλυνσης της πρόσβασης των χιλιάδων τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και της ανάδειξης ιστορικών μνημείων και γεγονότων για προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών, εισηγούμαστε την χρηματοδότηση δυο μελετών -πράξεων που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην τουριστική άνοδο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Ειδικότερα για την αναβίωση του ιστορικού μονοπατιού Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας ο Περιφερειάρχης επισημαίνει στον Υπουργό ότι «πριν 3.500 περίπου χρόνια, στην Αρχαία Ήλιδα γινόταν η σωματική αλλά και ψυχική προετοιμασία των αθλητών που ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά την φάση αυτή οι άρχοντες των αγώνων έκριναν τον χαρακτήρα, το ήθος, τη δύναμη, την αντοχή, την καρτερία, την τέχνη των αθλητών και ξεχώριζαν μόνο όσους θεωρούσαν ικανούς να παρουσιασθούν μπροστά στο κοινό της Ολυμπίας. Δύο μέρες πριν την έναρξη των αγώνων ξεκινούσε από την Ήλιδα μια επίσημη πομπή, με επικεφαλής τους ελλανοδίκες και τους άλλους αξιωματούχους, τους κριτές, τους επίσημους ξένους, τους αθλητές, τους αρματοδρόμους, τους γυμναστές, τους παίδες αθλητές με τους πατεράδες τους και τα αδέλφια τους. Η πομπή αυτή ακολουθούσε την Ιερά οδό που ένωνε την Ήλιδα με το ιερό της Ολυμπίας. Η πομπή σταματούσε στην πηγή «Πιέρα» όπου τελούνταν θυσίες, διανυκτέρευαν στους Λετρίνους και χαράματα ξεκινούσαν πανηγυρικά για την κοιλάδα της Ολυμπίας. Το συνολικό μήκος της διαδρομής ήταν 60 χιλιόμετρα. Με στόχο την προβολή της προσπάθειας για αναβίωση του αρχαίου μονοπατιού που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, ο Όμιλος Ηλείων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, «Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπίας», πραγματοποίησε στις 9-10 Απριλίου 2011 την 4η κατά σειρά διήμερη πεζοπορία πάνω στα χνάρια του αρχαίου μονοπατιού. Οι εθελοντές ξεκίνησαν από την Αρχαία Ήλιδα και τερμάτισαν το μεσημέρι της επόμενης μέρας στην Αρχαία Ολυμπία, με σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ημιορεινής Ηλείας».


«Η αναβίωση του «δρόμου του φωτός», όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το ιερό μονοπάτι, με κατάλληλες και προσεγμένες επεμβάσεις», συνεχίζει ο κ. Κατσιφάρας, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και να δώσει την ευκαιρία στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία να επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής τους στην περιοχή, γνωρίζοντας το μονοπάτι που περπάτησαν μεγάλες μορφές του πνεύματος και του πολιτισμού. Η επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης και η χρηματοδότηση του έργου είναι μια σίγουρη επένδυση στον τομέα του τουρισμού αλλά και μια ευκαιρία για την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΚΑΤΑΚΟΛΟ- ΠΥΡΓΟΣ- ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Για την μελέτη αναβάθμισης της τουριστικής σιδηροδρομικής γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η προσέγγιση στο λιμάνι του Κατάκολου μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία δεκάδων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. Φυσικά το τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται και στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι καταφανής από τα παραπάνω, η μεγάλη συμβολή της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολου-Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας, στην τουριστική επιχειρηματικότητα αφού αποτελεί καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακή υποδομή».

Και προσθέτει: «Η αναβάθμιση της λειτουργίας του συρμού από Κατάκολο προς Αρχαία Ολυμπία μπορεί να περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και ενημέρωσης των τουριστών στον σταθμό του τραίνου, στους οποίους θα γίνεται προβολή φωτογραφιών και ταινιών για τα αρχαία και ιστορικά μνημεία της περιοχής, ενημέρωση για τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας και πολλές άλλες δραστηριότητες για την βελτίωση του τουριστικού ρεύματος στην Ηλεία. Στα πλαίσια της αναβάθμισης της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής, ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθεί από την πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η προσθήκη ενός ακόμα δρομολογίου προς Καϊάφα προς εξυπηρέτηση και του ιαματικού τουρισμού».

www.antroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: