Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ


Αρχαία Ολυμπία 14/05/2011
Κε Υπουργέ
Σας καλωσορίζω στην Ολυμπία, στον τόπο όπου δεν γινόντουσαν απλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά στον χώρο όπου στην αρχαιότητα με την πολιτική του κατόρθωσε να ενώσει όλους τους Έλληνες σε κοινές αξίες, στόχους και αγώνες.
Σε ένα τόπο που συμπύκνωσε όλο το νόημα του πολιτισμού των Ελλήνων και εκφράστηκε με την περίφημη φράση του Πέρση στρατηγού Τριτανταίχμη προς τον Μαρδόνιο. «Παπαί Μαρδόνιε, ποίους επ άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οι ού περί χρημάτων τον αγώνα ποιεύνται αλλά περί αρετής».
Σήμερα η Ολυμπία ο νέος διευρυμένος δήμος, που περιλαμβάνει τον προστατευόμενο από την unesco –ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, μια από τις ιστορικότερες περιοχές της Πελοποννήσου, την Λαμπεία, το μοναδικό στα Βαλκάνια δρυοδάσος της Φολόης και την «άγνωστη» αλλά σημαντική αρχαιολογική περιοχή της Λασιώνος, θα περίμενε κανείς να παίζει ένα σημαντικό ρόλο  (πολιτιστικό και γενικότερα τουριστικό) σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι. Παίζει η Ολυμπία σήμερα κάποιο ρόλο στο ολυμπιακό γίγνεσθαι της Χώρας και γενικότερα; Έχει αξιοποιηθεί ο Χώρος αυτός ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς πολιτισμού, αθλητισμού και ειρήνης. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η μοναδική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα και μεταδίδεται σε παγκόσμιο επίπεδο προβάλλει την Χώρα στο βαθμό που μπορεί και πρέπει; Αποτελεί η Ολυμπία την αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό τουλάχιστον στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος; Η απάντηση είναι όχι. Και ακολουθεί το επόμενο ουσιαστικό ερώτημα. Μπορεί ο τόπος αυτός αξιοποιώντας την μοναδική πολιτιστική και κυρίως ολυμπιακή κληρονομιά του να αποτελέσει βασικό παράγοντα προβολής της Χώρας και εργαλείο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής;
Η απάντηση είναι απερίφραστα ναι.
Αρκεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που καλείται πλέον να αξιοποιήσει τον πλούτο της περιοχής και κυρίως η Ελληνική Πολιτεία να αντιληφθεί ότι η ανάδειξη της Ολυμπίας σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς δεν είναι ένα τοπικό αλλά ένα εξόχως εθνικό ζήτημα. Και μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κυρίως με τους αγώνες της Αθήνας- δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει.
Η Ολυμπία σήμερα
Και αυτό είναι το ζητούμενο για την Ολυμπία.
Όμως η παρουσία και κυρίως ο λόγος του σημερινού πρωθυπουργού πριν δυο χρόνια περίπου στον ίδιο αυτό χώρο και μάλιστα μετά τις φοβερές πυρκαγιές του Αυγούστου μας γέμισε ελπίδες. Το όραμά του για μια Ολυμπία -πόλη πρότυπο- με αναβαθμισμένο εθνικό και διεθνή ρόλο ταυτίστηκε με τις αγωνίες και τις προσπάθειες όλων μας να πάψουμε επιτέλους να είμαστε θεατές.

Και την παρουσία σας εδώ σήμερα κε υπουργέ την βλέπουμε ως αφετηρία της πράξης εφαρμογής του οράματος του πρωθυπουργού για την Ολυμπία και γενικότερα την Ηλεία, ένα πρότυπο Χώρο ανάπτυξης πάνω στο μοντέλο του οποίου θα στηριζόταν η ανάπτυξη και άλλων περιοχών.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω κε υπουργέ ότι δεν πετάμε στα σύνεφα. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της Χώρας και την ανάγκη αυστηρού εξορθολογισμού των πόρων που σημαίνει πάνω από όλα ιεράρχηση προτεραιοτήτων.      

Με τις προϋποθέσεις αυτές θέλω να θέσω υπόψη σας άμεσα ζητήματα που αφορούν την Ολυμπία και τον ρόλο της στον τουρισμό της περιοχής.


Υπόμνημα
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Αρχαία Ολυμπία 14/5/2011
Κε Υπουργέ

Με την ευκαιρία της πρώτης επισκεψή σας στην Ολυμπία θέτω υπόψη σας τα παρακάτω ζωτικά ζητήματα του Δήμου προκειμένου να ενημερωθείτε και να βοηθήσετε στην επιλυσή τους.

Σχέδιο πόλης Ολυμπίας
Η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας έχει εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. από το 1989 και από το 1994 υπάρχει Πολεοδομική Μελέτη υπό εκπόνηση.
Τα ζητήματα που υπάρχουν και καθυστερούν την ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης είναι δύο και αφορούν το Υπουργείο σας.
1.     Κατά την εφαρμογή των συντεταγμένων των ορίων ζωνών προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου παρατηρήθηκαν αποκλίσεις και ζητήθηκε η διευθέτηση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ τόσο σε συσκέψεις, όσο και με αλληλογραφία και θετική πάντοτε εισήγηση της Ζ΄ Ε.Π.Κ.Α. Το θέμα εκκρεμεί για συζήτηση στο ΚΑΣ από 15/7/2009.
2.      Σε σύσκεψη στο ΥΠΠΟΤ στις 19/3/2010 τέθηκε επιπλέον θέμα εγκυρότητας της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης καθώς η Αρχαία Ολυμπία είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός Χώρος, παρόλο που η διαδικασία ως τώρα ήταν υπό την παρακολούθηση και σύμφωνη με τις υποδείξεις των αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου. Με εγγραφό μας και θετική εισήγηση της Ζ΄ ΕΠΚΑέχουμε ζητήσει να εξαιρεθεί του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου η περιοχή που περιλαμβάνεται στο Γ.Π.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας.

Πολιτισμός-Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.
Κάθε χρόνο το ΥΠΠΟ ενισχύει το Δήμο για την οργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ενός γεγονότος που τείνει να γίνει μοναδικό στο είδος του ξεπερνώντας σιγά-σιγά τα σύνορα της Χώρας. Ιδιαίτερα φέτος –παραμονή ολυμπιακής χρονιάς- αλλά και του χρόνου –ολυμπιακή χρονιά- η Ολυμπία πρέπει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το παγκόσμιο αυτό γεγονός και χρειάζεται άμεση στήριξη.
Πάγια θέση του Δήμου για την διοργάνωση του Φεστιβάλ είναι η ενταξή του στο Ελληνικό Φεστιβάλ και η μετονομασία του σε Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου –Ολυμπίας (και πιθανώς και Δελφών), ενοποιώντας –τουλάχιστον πολιτιστικά- τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο κε Υπουργέ Ελληνικό Φεστιβάλ να σημαίνει μόνο Αθήνα και λίγο Επίδαυρος, αφήνοντας απέξω Ολυμπία και Δελφούς.
 
Λειτουργία της πόλης της Ολυμπίας ως υποδοχέα χιλιάδων επισκεπτών.
Η Ολυμπία δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Χώρο που ετελούντο οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η αδυναμία όμως της πόλης να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια τους επισκέπτες της, κυρίως των κρουαζεροπλοίων, με την μαζική προσέλευση, και αυτό από την έλλειψη κατάλληλων υποδομών  μετατρέπουν –πολλές φορές-τον θαυμασμό σε αγανάκτηση.
Με την ευκαιρία των ολυμπιακών αγώνων του 2004 είχε ξεκινήσει η κατασκευή κάποιων έργων υποδομής, που όμως είτε αποδείχτηκαν ελάχιστα (π.χ. το parking για Ι.Χ.), είτε δεν ολοκληρώθηκαν (π.χ. κατασκευή της παραποτάμιας οδού το σχεδίου πόλης)
Απαιτείται λοιπόν άμεσα η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και πάνω από όλα η συνέχιση του σχεδίου πόλης για να δοθούν οριστικές λύσεις.
Ως άμεσες παρεμβάσεις ενδεικτικά αναφέρουμε:
      Τουαλέτες
Το πρόβλημα είναι έντονο και η απουσία τους προσβάλλει τον τόπο και δυσφημεί την χώρα.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο WC  ένα σε κάθε χώρο όπου σήμερα γίνεται η αποβίβαση και επιβίβαση των επισκεπτών. Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου αυτό είναι εφικτό και εύκολο.
      Πάρκινγκ και γενικά το κυκλοφοριακό
Προτείνεται:
Α. Για τα ΙΧ και ΤΑΧΙ .
    Υπάρχει ήδη χώρος στάθμευσης διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα στην αποβάθρα που βρίσκεται απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο. Απλά είναι μικρός για τον αριθμό των αυτοκινήτων που καλείται να φιλοξενήσει σε ώρες αιχμής.
Άμεσα και με ελάχιστο κόστος μπορεί να διαμορφωθεί στον ίδιο χώρο ένα ακόμα επίπεδο - ανάμεσα στα άλλα δύο – και να αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητά του.  Οριστική όμως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με την επέκταση του χώρου στάθμευσης για Ι.Χ. αλλά και λεωφορεία σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης.
Β. Για τα λεωφορεία υπάρχουν οι λύσεις:
Ικανή επέκταση του χώρου στάθμευσης για Ι.Χ. όπως προβλέπει το Γ.Π.Σ του σχεδίου πόλης.
Οριστική διαμόρφωση του χώρου που έχει κρατηθεί ως parking λεωφορείων στην είσοδο της πόλης .    
Αστικός εξοπλισμός της πόλης της Ολυμπίας.
Απαιτούνται:
Πινακίδες πληροφοριακές
Πινακίδες κυκλοφοριακές
Καλαθάκια απορριμμάτων.
 Υπάρχει η σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, απαιτείται η πίστωση.
Λειτουργία του τμήματος του δρόμου Ολυμπία-Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία-Αρχαία Πίσσα ως δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
Πρόκειται για τον δρόμο που διασχίζει τον Αρχαιολογικό Χώρο. Η μετατροπή του σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των επισκεπτών, όσο και της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και ολυμπιακής ακαδημίας.

Παραχώρηση Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΟΣ  ΖΕΥΣ
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν ιδρύσει Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την προώθηση πρωτοβουλιών   
Παραχώρηση της χρήσης του Ξενοδοχείου στον Δήμο για την λειτουργία του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ως εκπαιδευτικού κέντρου.
  Θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Ενοποίηση αρχαιολογικού Χώρου και Μουσείου.
  • Προστασία και ανάδειξη Μυκηναϊκού νεκροταφείου Αγίας Τριάδας
  • Λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης Μουσείου Ιστορίας Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Αναβάθμιση Λειτουργία Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Θέματα Τουρισμού

·       Λειτουργία Γραφείου Πληροφοριών.
·       Ωράριο λειτουργίας του μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου.
·       Ενίσχυση του Δήμου για έκδοση φυλλαδίου προβολής του εκπληκτικού μνημειακού και φυσικού πλούτου του δήμου. Ο Δήμος Ολυμπίας πέραν του παγκοσμίου φήμης μνημειακού του πλούτου, διαθέτει εκπληκτικής ομορφιάς περιβάλλον το οποίο επιβαλλεται να αναδειχθεί. (Δρυοδάσους Φολόης, Ελατοδάσους Δίβρης-Κρυόβρυσης, ποταμοί Αλφειός και Ερύμανθος). Ο ΕΟΤ κάθε χρόνο χρηματοδοτούσε τα Νομαρχιακά προγράμματα Τουριστικής προβολής κατά 50% του κόστους. Μετά την καταργησή τους θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα δημοτικά προγράμματα Τουριστικής προβολής με την συμμετοχή του ΕΟΤ.
·       Περισσότερη διαφήμιση της Ολυμπίας στην καμπάνια του Υπουργείου.

Θέματα Αθλητισμού
Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου.
Η Ελληνική Πολιτεία στον προγραμματισμό του 2004 προέβλεπε την δημιουργία στην Ολυμπία ενός αθλητικού κέντρου που θα ανταποκρινόταν στον ρόλο της ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τον σκοπό αυτό χρηματοδότησε αρχικά τον Δήμο με το ποσό του 1.200.000 € προκειμένου να αγοραστούν τα οικόπεδα και να εκπονηθεί η προμελέτη, όπως και έγινε. 
Έκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, παρότι ο Δήμος διαθέτει οικόπεδα και προμελέτη. Πιστεύουμε κε Υπουργέ ότι το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση ξεκίνησε το θέμα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για την Ολυμπία.

Οικονομικά θέματα
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζει μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα.
Οι επισκέπτες στο μεγαλύτερο όγκο τους είναι διερχόμενοι. (Κρουαζιέρα κ.λ.π.). Ως εκ τούτου τα έσοδα είναι ελάχιστα και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις καθημερινές υποχρεώσεις του Δήμου, από την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών. Πόσο μάλλον να υποδεχτεί ένα επίσημο. Απαιτείται επομένως η θεσμική οικονομική ενισχυσή του    

Ενημέρωση για την ολυμπιακή χρονιά του 2012 και τις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.
Το 2012 πραγματοποιείται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πρόκειται για μοναδικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που μπορεί να προβάλει και αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Χώρα γενικότερα. Πρέπει κάποτε να θεσμοθετηθεί ο τρόπος της Αφής και να μην τρέχουμε πάντα την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσουμε το κορυφαίο αυτό γεγονός. Ως Δήμος διαθέτουμε και μελέτη και την εμπειρία από την συμμετοχή μας στην διοργάνωση. Αυτό που απαιτείται είναι η πρωτοβουλία της πολιτείας. 

Με εξαιρετική τιμή

Θύμιος Κοτζιάς
Δήμαρχος Ολυμπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: