Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Eκδήλωσης τιμής και μνήμης για τον οπλαρχηγό Γιώργη Γιαννιά, 2010

Τον ήρωα οπλαρχηγό Γιώργη Γιαννιά τίμησε ο Δήμος Λασιώνος
Με μια σεμνή και απέριττη εκδήλωση στο δ.δ. Αντρωνίου στη Σπαρτουλιά, τίμησε ο δήμος Λασιώνος το πρωί της Δευτέρας 24 Μαΐου 2010, τον αγώνα και την αυτοθυσία του οπλαρχηγού Γιώργη Γιαννιά και των παλικαριών του, που έπεσαν μαχόμενα στα Στενά του  Κατσαρού, στις 17 Μαΐου 1821.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τους εφημέριους της περιοχής χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ.κ.  Αθαν. Μπαχού.
Κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο της Μάχης από τον Δήμαρχο Λασιώνος κ. Βασίλη Παπαντώνη, τον βουλευτή Ηλείας κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, τον βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη, τον αντινομάρχη Ηλείας κ. Π. Πλατανιά, τον Δήμαρχο Λεχαινών κ. Ν. Κουλούρη, τον δήμαρχο Τριταίας κ. Μιλτιάδη Γκοσιμήδα και τον πρώην Δήμαρχο Λασιώνος κ. Κλεάνθη Παπαδόπουλο. Σε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λασιώνος Βασίλης Παπαντώνης μίλησε για το νόημα της εκδήλωσης και τις σύγχρονες μορφές πατριωτισμού  και προσφοράς στην Ελλάδα και για τις επερχόμενες εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο “Καλλικράτης”.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Μπαχός, οι βουλευτές κ. Αντωνακόπουλος και κ. Κατρίνης και ο αντινομάρχης κ. Πλατανιάς που εξήρε την αυτοθυσία των Ηρώων του 1821. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Κώστας Παπαντωνόπουλος. Ο κ. Παπαντωνόπουλος παρουσίασε όλο το χρονικό των μαχών και την σημασία της μάχης στα Στενά Κατσαρού, λίγο πριν την πολιορκία του Λάλα. Την λαογραφική προσέγγιση της Μάχης ανέπτυξε όσον αφορά ένα δημοτικό τραγούδι, ο ερευνητής και λαογράφος κ. Ηλίας Τουτούνης.
Στην συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Κωστόπουλος από την Σπαρτουλιά τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μάχης του Κατσαρού. Επίσης το χορευτικό του Δήμου Λασιώνος, χόρεψε μερικά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και την παράθεση δεξίωσης από τον δήμο στο Αντρώνι.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων και εκατοντάδες δημότες από τα γύρω χωριά αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμος Λασιώνος διένειμε σ’ όλους στους παρευρισκόμενους το βιβλίο των συγγραφέων κ. Ηλία Τουτούνη και κ. Κώστα Παπαντωνόπουλου, «ΓΙΑΝΝΗΣ και ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΝΝΙΑΣ, οι σταυραετοί του Ωλενού». Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ζωή και την δράση των οπλαρχηγών του Ερυμάνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: