Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΑΡΧΙΜΑΔΡΙΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ 1900-1986


Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

"Ο ΠΑΠΠΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΡΑΓΚΑΒΙΛΛΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ"

Επιμέλεια Ηλίας Τουτούνης
Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βελέντζας γεννήθηκε γύρω στο 1900 στην Γαβαλού Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας. Ποτέ του Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, γένι και καπέλοδεν μπόρεσε να εξακριβώσει τον ακριβή χρόνο της γεννήσεώς του. ο πατέρας του πέθανε προτού να τον γνωρίσει ο γιός του, η δε μάνα του παντρεύθηκε ένα Κεφαλλονίτη, που δεν ένοιωσε ποτέ τις ευθύνες του. έτσι ο Χρηστάκης, όπως τον αποκαλούσαν οι μεγαλύτεροι, δεν έζησε ποτέ την θαλπωρή της οικογένειας, την αγκαλιά της μάνας και την προστασία του πατέρα. Η μάνα του πέθανε αφήνοντάς του μια αδελφή με τον νέο άντρα της. Μετά την κηδεία της ο πατριός με την κόρη του εγκατέλειψε τα παιδιά και κανένας από τους συγγενείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά. Τα χρόνια της νιότης του εργάσθηκε σκληρά σε εστιατόριο και σε επιπλοποιείο. Υπηρέτησε την πατρίδα ως στρατιώτης για 3,5 χρόνια. Σε ηλικία 25 ετών περίπου επισκέφθηκε τον τότε Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο, για να εξομολογηθεί στο ξενοδοχείο «Στάδιο» της Αθήνας.

Από εκείνη την ημέρα μετά από συζήτηση με τον επίσκοπο αποφάσισε να υπηρετήσει την εκκλησία. Στις αρχές Οκτωβρίου 1926 κατέβηκε στον Πύργο και στις 26 του ίδιου του μήνα εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σκαφιδιάς. Την 1η Ιανουαρίου 1927 χειροτονήθηκε διάκονος στον Άγιο Νικόλαο Πύργου. Παρέμεινε διάκονος για δέκα χρόνια και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 27 Δεκεμβρίου 1936 στον Άγιο Αθανάσιο Πύργου, χωρίς να γνωρίζει τίποτα, αλλά μετά από ξαφνική απόφαση του επισκόπου Αντωνίου.
Ταυτόχρονα ο Αντώνιος τον όρισε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σκαφιδιάς, ο οποίος μετέβαλε με ενθουσιασμό που ενέπνεε και την προσωπική του δουλειά, ένα ημικατεστραμμένο μοναστήρι σε όμορφο και καλαίσθητο χώρο σωματικής και ψυχικής αναπαύσεως.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται
Στις 15 Μαρτίου 1941 ανέλαβε ως εφημέριος Φραγκαβίλλας και δεν παρέλαβε ουσιαστικά τίποτα. Όλοι οι παλιοί Αμαλιαδίτες ήσαν μάρτυρες πως την παρέλαβε και πόσο την ανέδειξε. Θα πρέπει να μνημονευθεί πόσο προστάτευσε τους ανθρώπους στην Κατοχή από Ιταλούς και Γερμανούς, Αντάρτες και Χίτες, πάντοτε με κίνδυνο της ζωής του.
Δυστυχώς τα πολιτικά πάθη δεν επέτρεψαν να γίνουν ευρύτερα γνωστά όσα πρόσφερε στον τομέα αυτό. Ο Χριστόδουλος Βελέντζας πότε με τα πόδια και πότε καβάλα στο άλογο έτρεχε, από την Σκαφιδιά στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα στην Πηνεία στην Ορεινή Ηλεία να βοηθήσει να απελευθερώσει, ή να αποφυλακίσει ακόμη και να συμβουλεύσει και να προλάβει κάθε κακό. Από τους Ιταλούς έκρυψε το μοναδικό παιδί που έμεινε από οικογένεια που ξεκλήρισαν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Με αφορμή τον τραυματισμό ενός δεκάχρονου αγοριού από τρεις Γερμανούς στρατιώτες χάριν αστεϊσμού εζήτησε από τον Γερμανό Διοικητή στον Πύργο αποζημίωση για τα έξοδα περίθαλψης. Σαράντα πέντε χρόνια δεν έλειψε ούτε μία φορά από το πανηγύρι της Φραγκαβίλλας, που γιορτάζει την Τρίτη του Πάσχα. Υπηρέτησε 60 χρόνια την Εκκλησία και για 45 χρόνια μετέβαλε την Φραγκαβίλλα σε τόπο πνευματικής αναστάσεως.
Ο μητροπολίτης Ηλίας Αθανάσιος τον διόρισε Αρχιερατικό Επίτροπο Αμαλιάδας Το 1969 θεμελιώθηκε το οικοτροφείο Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο«Απόστολος Παύλος» στο προαύλιο της μονής, από το Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο που φιλοξενούσε αγόρια από τις γύρω περιοχές προκειμένου να φοιτούν απρόσκοπτα στα σχολεία της Αμαλιάδας. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1972 και διευθυντής και Πνευματικός του οικοτροφείου ήταν ο παπά-Βελέντζας. Είχε μετατρέψει τη Φραγκαβίλλα σε μια χριστιανική όαση στην ευρύτερη περιοχή. Με έξοδά του σπούδασε 63 παιδιά από το Γυμνάσιο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Πολλά εξ αυτών έγιναν ιερείς, επίσκοποι, γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, δάσκαλοι και διάφοροι άλλοι επιστήμονες. Όλα αυτά τα παιδιά απέκτησαν ένα όνομα κοινό: «Τα παιδιά της Φραγκαβίλλας» και για όλα τα παιδιά το όνομα του γέροντα ήταν «Παππούλης».

Από την Εστία της Φραγκαβίλλας, είχα την τύχη να περάσω και εγώ για ένα χρόνο το 1974- 1975 και να τον γνωρίσω.
Στις 6 Μαΐου 1986, την Τρίτη του Πάσχα, ο παπά Βελέντζας ή παππούλης, όπως τον έλεγε ο κόσμος, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βελέντζας κοιμήθηκε και ετάφη στην Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας Αμαλιάδας.
Ο λαός τον τίμησε και τον αποχαιρέτισε με συγκίνηση.

Η επιγραφή πάνω από τον τάφο του υπενθυμίζει στον προσκυνητή και τον περαστικό την προσφορά του.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΡΧΙΜΑΔΡΙΤΗΣ 1900-1986

Στοιχεία από το βιβλίο «ΑΡΧΙΜΑΔΡΙΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ 1900-1986», Εκδόσεις Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, Αθήνα 1987.
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Κούμανι και Αντρώνι» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός είναι ελεύθερος.
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam.