Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 16

Συν Θεώ και με την πολύτιμη συμπαράσταση δεκάδων εκλεκτών συγγραφέων, Ηλείων και μη, καταφέραμε και φέτος να πραγματοποιήσουμε τον εκδοτικό άθλο του νέου πολυσέλιδου τόμου της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 16». Μιας έκδοσης που τιμά τον Ηλειακό πολιτισμό αφού μέσα στις 600 σελίδες της ξετυλίγονται θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και ιστορικά, εκκλησιαστικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά και μας ενημερώνει για την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή των Ηλείων συγγραφέων.
Το εξώφυλλο κοσμεί η εξαιρετικού κάλλους κεφαλή του Απόλλωνα που εκτείθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως κάθε χρόνο, την έκδοσή μας τιμά με κείμενό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείων κα Ερωφίλη Κόλια. Ακολουθούν 10 κείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, 34 διαφόρων φάσεων της Ηλειακής ιστορίας, 9 εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, 4 λαογραφικού, 13 ποιήματα και 13 διηγήματα. Την έκδοση κλείνει η βιβλιογραφική παραγωγή του 2015 και η παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων αείμνηστων λογοτεχνών που με τη γραφίδα τους συνέβαλαν στην πρόοδο των γραμμάτων και την ανύψωση του Ηλειακού πολιτισμού. Ποιο αναλυτικά, τα περιεχόμενα του τόμου είναι:

          «Περί του δυνατού, νομικώς και κανονικώς, εκλογής Τιτουλαρίων Επισκόπων εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος», του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού. Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλια παρουσιάζει «Το  Έργο  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κατά το 2015», στο οποίο γίνεται γνωστό όλο το έργο που επιτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία του νομού μας (ανασκαφικό, συντηρητικό, εποπτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, εκθεσιακό, συγγραφικό κ.λπ.). Άλλα αρχαιολογικά θέματα είναι: «Η Αρχαία Ολυμπία και οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας», «Αλφειός και Αρεθούσα: Το ταξίδι ενός Ηλειακού μύθου στο χώρο και το χρόνο μέσα από τις εικαστικές τέχνες», «Ελληνιστική κεραμική από το νοτιοδυτικό τμήμα της αγοράς της Ήλιδας»,  «Η χλωρίδα της προϊστορικής Ηλείας», «Η αρχαία Κυλλήνη και η Μεσαιωνική Γλαρέντζα μέσα από τα κείμενα των περιηγητών», «Νομίσματα της αρχαίας Φιγαλείας 208 π.Χ.–211 μ.Χ.», «…την άγετ’ εξ Εφύρης ποταμού άπο Σελλήεντος», «Το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην αρχαία Ολυμπία 1886-2004», «1896: Οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβιώνουν στη γενέτειρά τους», «Το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας», «Ένας άτυχος έρωτας κοντά στο Λάρισο», «Λαπίθας, το “μυθικό” βουνό της Ηλείας».
Ακολουθούν κείμενα που είναι τοποθετημένα κατά ιστορική περίοδο:  «Καστρόπυργοι του Μορέως και φεουδαρχία στην Ηλεία», «Το πέρασμα των Σλάβων στην Ηλεία», «Η Εβραϊκή παρουσία στην Ανδραβίδα κατά τον 13ο αι.», «Η εφαρμογή του δικαίου στην Ηλεία κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας», «Η “Μεγάλη Δίβρη” μέσα από το Πρωθυπουργικό Οθωμανικό Αρχείο της Κωνσταντινούπολης και της Βιβλιοθήκης “Κύριλλος και Μεθόδιος” της Σόφιας - Η πρώτη Οθωμανική απογραφή το έτος 1461», «Το χωριό Λάλα στις απαρχές της ιστορίας του, σύμφωνα με τα Οθωμανικά κατάστιχα 1/14662 και ΤΤ80», «Σύντομη ιστορία του χωριού Φολόης Ηλείας», «Ο θρυλικός Παπα–Αλέξης (Κανελλετόπουλος) - Ο Βεκίλης του Μοριά (1751 – 1821», «Ιωάννης Βόζος, ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης», «Δίκη–καταδίκη Λυκούργου Κρεστενίτη», «Συμβολή στην πολιτική ζωή του Πύργου Ηλείας: Η βουλευτική εκλογή του 1868», «Ο εποικισμός του κάμπου της Ηλείας τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι.», «Η Γαστούνη προπάτορας της Συντηρητικής παράταξης. H ιστορική συνάντηση των πέντε», «Αναμνήσεις και νοσταλγίες από την πατρίδα μου τον Πύργο», «Η συμβολή των Ηλείων στην ίδρυση της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ», «Γερμανικές οβίδες εναντίον του Αλφειού ποταμού», «Το Ιταλικό υποβρύχιο που προσάραξε στον Καϊάφα», «Η εκτέλεση του ήρωα Γιώργου Μητραλιά στον Πύργο», «Αναμνήσεις από την Κατοχή», «Η μάχη της Ανδρίτσαινας (1-1-1948)», «Εικόνα του κάμπου προ της εκτροπής του Πηνειού», «Αυτοδιοικητικά της Κρυόβρυσης», «Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος. Ο Ολύμπιος Δήμαρχος του Πειραιά», «Οργανωμένες βιβλιοθήκες που εδωρήθησαν στη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας», «Η Ηλειακή Βιβλιοθήκη Πύργου», «Ηλειακά ψυχογραφήματα», «Οι Φάροι της Ηλείας».
Κείμενα που αναδεικνύουν θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας: «Ανέκδοτα έγγραφα του Ιβηριτικού Μετοχίου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σωτηρούλας ή Επαναχωρίτισσας) εις το τοπικόν διαμέρισμα Άγιος Ηλίας Πηνείας του Δήμου Ήλιδας Νομού Ηλείας», «Ολοκλήρωση στερέωσης και αποκατάστασης στον Ι. Ν. Παναγίας Καθολικής Γαστούνης», «Το θαύμα της Παναγίας της Καθολικής και ο θρύλος της “Κόκκινης Μηλιάς”», «Ίδρυση και οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Πατρών και Ηλείας (1852–1901)», «Πεπαιδευμένοι Ιερείς και Θεολόγοι στην Ηλεία εν έτει 1918», «Μητροπολίτου Ηλείας Αντωνίου Αδημοσίευτη Επιστολή», «Οι Παναγίες της Ηλείας», «Άγ. Αθανάσιος Πύργου. Μια βασιλική μετά τρούλου ανάμεσα στο Σταυροπάζαρο και στα Χαλκιάτικα», «Θεόκλητος Τσαλπατούρος. Ο αγιογράφος του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηράκλειας».
Λογοτεχνικές και ιστορικές μορφές Ηλείων παρουσιάζονται μέσα από τις εργασίες: «Η ιστορική ταυτότητα της Ηλείας», «Η ταξιδιωτική αναφορά του Δημήτριου Βικέλα για την αρχαία Ολυμπία», «Ο Λεχαινίτης συγγραφέας Δημήτριος Λαμπίκης», «Η Ηλεία κορυφαία ποιήτρια Έφη Αιλιανού».
Και λαογραφικά κείμενα: «Ο Ανήλιαστος, η Ανήλιαστη, η Ήλιδα, το Χλεμούτσι», «Ιστορίες, παραδόσεις και μύθοι από την Άλβαινα-Μίνθη Ηλείας», «Η παραδοσιακή εθιμοτυπική διαδικασία του θανάτου στη Β. ορεινή Ηλεία», «Η Ηλειακή παραδοσιακή ενδυμασία», «Τα ονόματα στην Ηλεία».
Το ποιητικό ανθολόγιο με τα ποιήματα: «Κρεσταινιώτισσες», «Η  γειτονιά», «Φολόη (Γιάρμενα)», «Φως στη νύχτα», «Ολυμπία–Βεργίνα. Ατέρμον φως στην οικουμένη», «Επίνικος ΙΙΙ - Για τον Ιέρωνα το Συρακούσιο, νικητή σε αρματοδρομία, στην Ολυμπία», «Παπαφλέσσας», «Η γλώσσα μου», «Το άστρο της Βηθλεέμ», «Πάλι Άνοιξη», «Ερήμωσαν τα κτήματα», «Ελεύθερη φωνή», «Ως πότε βοσκηματώδεις;», «Μη με ρωτάτε…».
Καθώς και λογοτεχνικά κείμενα όπως: «Κι εγώ τον βλέπω τον Θεό», «Το Πετροβούνι εκεί πέρα ολομόναχο…», «Το σύνδρομο του Αρταξέρξη», «Ο βιολιστής», «Της Ροδούλας... (Ή, ο τριπλός σωσίας)», «“Σοφίες” της θεια-Ακριβής», «Ο λοχίας του πυροβολικού», «Γαλοπούλας εγκώμιον», «Οι χαμοκέλες», «Μικρές στιγμές στην καθημερινότητα», «Μια νύχτα αγωνίας», «Εκείνη τη νύχτα…», «Με λένε Δάφνη».
Και όπως κάθε χρόνο η πολυσέλιδη έκδοση κλείνει με την καταγραφή της «Ηλειακής Βιβλιογραφίας 2015» και με την «Αναφορά σε αείμνηστους πνευματικούς δημιουργούς».
Όσον αφορά τα περιεχόμενα ΟΛΩΝ των τόμων της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 16» με τους συγγραφείς και τα κείμενά τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας www.bibliopanorama.gr – περιοδικές εκδόσεις – ευρετήριο & περιεχόμενα 2003-2016 – PDF προϊόντος.

Ο τόμος της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 16» κυκλοφορεί σε 500 αντίτυπα και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθευτούν από το βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» στην Αμαλιάδα, αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (τιμή 25,00 € + έξοδα αποστολής). Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ στα τηλέφωνα 2622021221 & 2622029638 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@bibliopanorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Κούμανι και Αντρώνι» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός είναι ελεύθερος.
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam.