Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Φωτογραφίες μέσα από το φακό του GOGLE

Πατήστε πάνω στην περιγραφή της φωτογραφίας και περιηγηθείτε μέσα από το Google. Γυρίστε την κάθε εικόνα με τα βελάκια δεξιά - αριστερά, πάνω - κάτω, εμπρός - πίσω και απολαύστε αγαπημένα τοπία σε υψηλή ανάλυση: 
https://www.google.com/maps/@37.802617,21.718968,3a,75y,258.51h,89.68t/data=!3m4!1e1!3m2!1sbrqqa1rX-71g5IT448EZcQ!2e0

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΔΩ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ....

Σε συνέχεια πρόσφατων και παλιότερων  δημοσιευμάτων σχετικά με το  ιατρείο Λαμπείας θα θέλαμε να συμπληρώσουμε τα παρακάτω

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
Την δεκαετία του 70 όλοι θυμόμαστε ένα πεντακάθαρο ιατρείο με τον κήπο του γεμάτο  λουλούδια, με γιατρό, μαία, νοσοκόμα, και καθαρίστριες. Τότε το ιατρείο λειτουργούσε επί 24ωρου βάσης  και είχε έξι κρεβάτια βραχείας νοσηλείας. 
Σε όλες τις χωροταξικές μελέτες  δύο  Υπουργοί Υγείας προέβλεπαν Κέντρο Υγείας στη Λαμπεία, και έγινε τελικά στο Σιμοπουλο το οποίο είναι δίπλα στην Αμαλιάδα και πολύ μακριά από τα χωριά του πρώην Δήμου μας.
Στις 10.2.2005 η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου κ. Καραθανάση ζητά απο  το Υπουργείο,  να χαρακτηρίσουν το ιατρείο Λαμπείας σε άγονο τύπου Α΄ πολυδύναμο.
Στις 8 Μαρτίου 2007 ο Υφυπουργός Υγείας κ Αθ. Γιαννόπουλος απαντά στον κ Δ. Γεωργακόπουλο που ζητούσε την δημιουργία Κ.Υ στην Λαμπεια: Επειδή αυτήν την περιοχή την ξέρω από πολύ παλιά, όταν ήταν χωμάτινη η διαδρομή .....Έχουμε μία δυσπρόσιτη περιοχή, μακράν νοσοκομειακών κέντρων σαράντα-εξήντα χιλιόμετρα...Λίαν προσεχώς,..  Θα γίνει πολυδύναμο εφημεριακό κέντρο, θα έχει δηλαδή τρεις γιατρούς και πλέον,.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Με απέραντη θλίψη, διαβάσαμε την ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι την Δευτέρα στις 11 Αυγούστου 2014 πραγματοποιείται η "4η γιορτή Αγροτουρισμού" με την συμμετοχή δέκα εννέα (19) πολιτιστικών συλλόγων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ομάδων πολιτών  και παραγωγών. Το διοικητικό Συμβούλιο του διευρυμένου δήμου της  Αρχαίας Ολυμπίας, πόλης του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, όχι μόνον υφάρπαξε την εκδήλωση από τον Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς "ΩΛΟΝΟΣ", αλλά και στην συνέχεια "ξέχασε", επανειλλημένα να προσκαλέσει τον σύλλογο, ώστε να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που αυτός ξεκίνησε, διοργάνωσε, επιμελήθηκε και καθιέρωσε.
Σημειώνουμε ότι τα δύο πρώτα χρόνια, η δημοτική αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας, απουσίασε από τις εκδηλώσεις και συγκεκριμμένα την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 στο Θέατρο Δρούβα της Αρχαίας Ολυμπίας, όχι μόνο απαξίωσε επιδεικτικά την εκδήλωση, αλλά προς κάλυψη της απαξίωσής της, είχε προκαλέσει για εκείνη την ώρα δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μην μπορέσει να παρευρεθεί ουδείς δημοτικός σύμβουλος.
Για όλα αυτά, ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου-Φολόης ο "ΩΛΟΝΟΣ", συγχαίρει και ευχαριστεί από βάθους καρδίας τους άρχοντες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και τους εύχεται καλή συνέχεια.
Σύλλογος "Ωλονός"

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΑΝΤΡΕΙΑΣ

 

   Η παράδοση αναφέρει ότι η ημέρα της Αποκριάς, είναι μια διαφορετική από τις άλλες και δια μέσω των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες με τον τρόπο τους, ξεσκεπάζουν τον εαυτόν τους σατιρίζοντας, επιδεικνύοντας και αναδεικνύοντας προσωπικότητες, παράπονα, προβλήματα, βλέψεις, θέσεις, σκέψεις, τάσεις, ικανότητες, αισθήματα, καθημερινότητα, μορφές και επεισόδια.
Ένα από τα πολλά σκωπτικά τραγούδια που τραγουδιούνται και χορεύονται στην Βόρεια ορεινή Ηλεία, είναι και αυτό το τραγούδι της κακοπαντρειάς. Το τραγούδι καταγράφηκε στην περιοχή της Πηνείας, του νομού Ηλείας, και θεωρείται εξαίρετο και μοναδικό στο είδος του, όπου τραγουδιόταν και χορευόταν μόνο κατά τις αποκριές από άνδρες και γυναίκες.
Γενικά στον συγκεκριμένο χορό πιάνονται (συμμετέχουν) όσοι –ες έχουν πανδρευτεί με προξενιό και κυρίως παρά την θέληση[1] τους. Ο χορός, δεν έχει χρονικά όρια και χορεύεται από ακαθόριστο αριθμό χορευτών. Αναφέρεται, ότι πρώτα το χόρευαν ξεχωριστά οι άνδρες, τραγουδώντας τα δικά τους λόγια. Και μόλις τελείωναν και κόπαζε το στάχτωμα, το αλεύρωμα, ή και το μουτζούρωμα, τότε αναλάμβαναν οι γυναίκες τον δικό τους χορό.
Γενικά ο χορός είναι ο ίδιος, η μόνη διαφορά εντοπίζεται μόνο στα λόγια των ανδρών από αυτά των γυναικών. Όλοι οι χορευτές πιάνονταν με τα χέρια, όπως συνήθως πιάνονται στα τραγούδια της Πελοποννήσου, στο ύψος της μέσης και το τραγουδούσαν άρχοντος από τον πρωτοχορευτή ή πρωτοχορεύτρια.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Αρχαιρεσίες Συλλόγου «ΩΛΟΝΟΣ» 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Kληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης  ο «ΩΛΟΝΟΣ», σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του, προσκαλεί όλα τα μέλη του συλλόγου, σε γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014 και ώρα 7:00 το απόγευμα, στο πρώην Δημαρχείο Λασιώνος (οικισμός Πανόπουλου) με θέμα, απολογισμός απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 23 Αυγούστου την ίδια ώρα χωρίς νέα πρόσκληση.


Ο Πρόεδρος                                            Το Διοικητικό Συμβούλιο